Suomen tappio oli Ruotsille ilouutinen, jo 11 pudotuspelimaata selvillä – yksi todellinen herkkupala tyrkyllä

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen 0-2-tappio Belgialle oli tietysti Huuhkajille ikävä uutinen, sillä tasapeli, jossa Suomi pitkälti yli tunnin ajan roikkui, olisi vienyt joukkueen varmuudella jatkopeleihin. Ohuet jatkomahdollisuudet ovat olemassa edelleen, mutta se vaatii jo useamman astetta epätodennäköisemmän tuloksen toteutumista. Jatkoskenaarioista voi lukea lisää täältä.

Suomen jääminen pisteittä ja jämähdys kolmeen pisteeseen hyödytti sen sijaan muita maita. Kun lohkokolmosista sekä Ukraina että Suomi ovat jääneet kolmeen pisteeseen, on varmaa, että neljällä pisteellä lohkossaan kolmanneksi sijoittuvat maat nähdään varmuudella pudotuspeleissä. Näin Tshekki, Englanti, Ruotsi ja Ranska varmistivat jatkopaikkansa jo ennen viimeistä otteluaan. Lisäksi jatkopaikkaansa juhli A-lohkon kolmonen Sveitsi.

Kaikkiaan jatkopaikkansa on varmistanut jo 11 maata, joten tiistain ja keskiviikon kuuden ottelun tulosten perusteella on jaossa enää viisi jatkopaikkaa – joista toivon mukaan yksi tulisi Suomelle. Jatkossa ovat jo varmuudella Italia, Wales, Sveitsi, Belgia, Tanska, Hollanti, Itävalta, Tshekki, Englanti, Ruotsi ja Ranska.

Neljännesvälieräpareistakin on selvillä jo kaksi. Juhannuspäivän ohjelmassa ovat ottelut Wales-Tanska ja Italia-Itävalta.

Gracenote Live -tilastopalvelu laskeskeli muille ottelupareille todennäköisyyksiä tulevien ottelujen tilastoon pohjautuvien lähtöasetelmien perusteella. Parit voivat elää vielä paljonkin, mutta spekulointi on aina viihdyttävää.

Kulmakarvoja saattaa nostaa etenkin kaksi todellista herkkupalaa, sillä ennusteessa neljännesvälierissä voitaisiin nähdä klassikkokohtaaminen Englanti-Saksa. Tämä toteutuisi, jos Englanti voittaa D-lohkon ja Saksa sijoittuu F-lohkon kakkoseksi. Myös Hollanti-Portugali tarjoaisi epäilemättä huimaa jalkapalloviihdettä. Todennäköisimpänä ei-varmana parina Gracenote pitää tässä vaiheessa ottelusa Ranska-Sveitsi.