Euroopan jalkapalloliitto UEFA julkaisi torstaina ehdokkaansa vuoden parhaaksi miespelaajaksi. Äänestyksessä eniten ääniä saivat Manchester Cityn Kevin De Bruyne sekä Chelsean Jorginho ja N’Golo Kanté. Ensimmäistä kertaa palkinnon 11-vuotisessa historiassa finalisteista jokainen on keskikenttäpelaaja.

Palkinnon vastaanottaja julkistetaan torstaina 26. elokuuta Istanbulissa. Samassa tilaisuudessa arvotaan Mestarien liigan lohkojaot ja kerrotaan viime kauden parhaat pelaajat pelipaikkakohtaisesti.

Parhaan miespelaajan äänestystulos on sikäli erikoinen, että Lionel Messi jäi siinä neljänneksi (148 pistettä), Robert Lewandowski viidenneksi (140). Cristiano Ronaldo on vasta yhdeksäs 16 pisteellään. Raheem Sterling on kahdeksas, vaikka hän ei ollut seurajoukkueessaan Man Cityssä edes avauskokoonpanon miehiä.

Harry Kanea tai Karim Benzemaa ei kymmenen parhaan joukossa nähdä.

Britannian ammattilaisjalkapalloilijoiden liitto PFA valitsi De Bruynen viime valioliigakauden parhaaksi pelaajaksi. Hän johdatti joukkueensa myös Mestarien liigan loppuotteluun, joka häneltä jäi kuitenkin kesken kasvovamman takia. Belgialainen oli vaarallisessa vireessä myös kesän EM-kilpailuissa mutta hän ei yltänyt parhaimpaansa turtuneiden kasvojensa ja neljännesvälierissä tulleen nilkkavamman takia.

[readmore from=Mestarien-liiga]

Jorginho taas pyöritti Chelsean ja Italian peliä keskikentän keskustassa. Vaikka Jorginho ei koskaan ole loistanut monipuolisuudellaan, on hän listalla odotetusti mukana, koska Chelsea voitti Mestarien liigan ja Italia Euroopan-mestaruuden.

Kanté puolestaan ällistytti peliälyllään puolustussuuntaan. Vaikka hän oli vaisu EM-kisoissa Ranskan paidassa, hänet valittiin parhaaksi pelaajaksi Mestarien liigan loppuottelussa ja molemmissa semifinaaleissa. Valmentajalegenda Arsène Wenger kutsui Kantén suorituksia ”uskomattomiksi”.

Messi saavutti Etelä-Amerikan mestaruuden ja oli Copa América -turnauksen ylivoimaisesti paras jalkapalloilija. Mestarien liigassa hän teki vain yhden maalin jostain muualta kuin yhdestätoista metristä ja hukkasi tärkeän pilkun neljännesvälierässä PSG:tä vastaan, mutta LaLigassa hän kaappasi maalipörssin voiton näytöstyyliin. Barcelona koppasi myös Espanjan cupin mestaruuden.

Lewandowski latoi käsittämättömät 41 maalia 29 bundesliigaotteluun. Mestarien liigassa osumia syntyi viisi, mutta loukkaantuminen piti hänet sivussa puolivälierien PSG-otteluparista, jossa Bayern München kaatui viimeistelyongelmiinsa. Puolalle hän teki EM-kisoissa kolme maalia yhtä monessa ottelussa.

Ronaldo puolestaan valittiin Serie A:n parhaaksi hyökkääjäksi. Hänet palkittiin maalipörssin voitosta niin Italian pääsarjassa kuin EM-kilpailuissakin. Vaikka kausi oli kokonaisuudessaan Juvelle pettymys, Ronaldo ratkaisi Bianconerille supercupin voiton ja vei joukkueensa Italian cupin loppuotteluun kahdella välierämaalilla Interiä vastaan. Juve juhlikin lopulta myös Coppa Italian mestaruutta.

Ronaldo tosin tötöili Mestarien liigan neljännesvälierissä ja maalisyötöstään huolimatta lahjoitti Portolle jatkopaikan kääntämällä selkänsä loppuhetkien vapaapotkutilanteessa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Squawka Live

@Squawka_Live
OFFICIAL: The top 10 nominees for the 2021 UEFA Men's Player of the Year award:

◉ Jorginho
◉ Kevin De Bruyne
◉ N'Golo Kanté
4️⃣ Lionel Messi
5️⃣ Robert Lewandowski
6️⃣ Gianluigi Donnarumma
7️⃣ Kylian Mbappé
8️⃣ Raheem Sterling
9️⃣ Cristiano Ronaldo
🔟 Erling Haaland