22-vuotias Suomen juniorimaajoukkueet läpi kolunnut Saku Ylätupa löysi maanantaina uuden seuran, kun Allsvenskaniin noussut GIF Sundsvall tiedotti kolmivuotisesta sopimuksesta monipuolisen hyökkäyspään pelaajan kanssa.

Ylätuvalla oli vielä vuosi sopimusta jäljellä AIK:n kanssa, mutta seurat pääsivät siirrosta yhteisymmärrykseen. Siirtokorvausta ei julkisuuteen kerrottu, mutta AIK raotti salaisuuden verhoa sen verran, että paljasti korvauksen asettuvan isoon haarukkaan 0 – 240 000 euroa.

Ylätupa pelasi AIK:ssa kolmen kauden aikana yhteensä 24 ottelua. Minuutit nousivat tasaisesti vuosi vuodelta, karkeasti katsottuna vastuun suunnilleen tuplaannuttua edellisvuodesta (171 minuuttia -> 422 -> 802).

Kaikki tehomerkinnät – yksi maali ja kolme maalisyöttöä – syntyivät kuitenkin viimeisellä kaudella 2021. AIK:n avauskokoonpanossa Ylätupa oli sarjapeleissä yhteensä 16 kertaa, ja neljä kertaa hän pysyi kentällä alusta loppuun. Maalinteossa hän onnistui kerran myös cup-ottelussa Hammarbytä vastaan.

Vaikka Ylätupa putosi viime elokuussa jälleen AIK:n vaihtopenkille ja jämähti sinne (tai katsomoon) koko loppukauden ajaksi, ehti hän lyödä tiskiin suhteellisen hyvät tilastot. Ruotsin jalkapallotilastoja seuraava Twitter-tili SwedeStats nosti esiin, että Ylätuvan maalisyötöt per pelattu 90 minuuttia -tilasto oli AIK:n koko kauden paras (0,34). Lisäksi hän loi vaarallisia maalipaikkoja joukkueessaan suhteellisesti eniten. Myös harhautus- ja laukaustilastossa suomalainen oli suhteellisen korkealla.

Vaikka Ylätupa ei onnistunut nousemaan AIK:ssa johtavaan rooliin tai eturivin pelaajaksi, voi Sundsvall tarjota hänelle lopulliseen läpimurtoon erinomaisen tilaisuuden. Sundsvall Tidningin toimittaja Lukas Sahlin otsikoi oman juttunsa Ylätuvasta komeasti ”Parhaina hetkinään yksi Allsvenskanin parhaista pelaajista”. Hänen mukaansa Ylätuvalla on kaikkea, mitä Sundsvall etsi hyökkääjähankinnassaan: ”nopeutta, tekniikkaa, suomalaista viileyttä ja syöttöluovuutta”.

Tuoretta hankintaansa hehkuttanut Sundsvallin urheilujohto lupasi tiedotteessaan, että Ylätuvasta kehittyisi Sundsvallissa Suomen A-maajoukkueen vakiopelaaja. Tämä sopisi varmasti suomalaisillekin erinomaisesti, sillä mitkään ”tusinapelaajat” eivät Huuhkajien pelaavaan kokoonpanoon enää nouse. Jos Ylätupa A-maajoukkuetason lähivuosina saavuttaa, ei Sundsvall ja Allsvenskan tule uran korkeimmiksi pisteiksi jäämään, vaan osoite on tulevaisuudessa vielä suuremmissa sarjoissa.

🇸🇪

@SwedeStats
Saku Ylätupa have joined GIF Sundsvall from AIK. Here is how his numbers compare to the AIK squad in Allsvenskan in 2021. Could be a solid signing for GIF Sundsvall.