Piskuinen Komorien maajoukkue oli yksi Afrikan mestaruusturnauksen suurista yllättäjistä. Turnauksen ensikertalainen eteni odotusten vastaisesti alkulohkostaan jatkoon, ja haastoi vielä neljännesvälierissäkin upeasti isäntämaa Kamerunin, vaikka lähtökohdat olivat vähintäänkin haastavat.

Komorien maalivahtikolmikosta Salim Ben Boina oli loukkaantunut ja Moyadh Ousseini ja Ali Ahamada olivat kokoonpanosta sivussa koronatartunnan vuoksi. Ahamada oli tosin jo antanut negatiivisen koronatestin, mutta pelilupaa hän ei saanut, koska viiden päivän pakollinen karanteenijakso ei ollut vielä täyttynyt.

Niinpä maaliin piti laittaa kenttäpelaaja, ja valinta osui 30-vuotiaaseen vasempaan laitapuolustajaan Chaker Alhadhuriin. Ranskassa syntynyt ja koko uransa pelannut, nykyisin Ajacciota edustava Alhadhur ei ollut koskaan aiemmin pelannut maalivahtina, mutta hän suoriutui urakastaan hyvin.

Alhadhur debytoi Komorien maajoukkueessa vuonna 2014, mutta näissä kisoissa kyseessä oli hänen ensiesiintymisessä. Alhadhur seurasi vaihtopenkiltä Komorien kaikki alkulohkon ottelut Gabonia, Marokkoa ja Ghanaa vastaan. 172-senttinen puolustaja suoritti Kamerunia vastaan neljä torjuntaa. Tyyli oli ajoittain jokseenkin omintakeinen, mutta reaktionopeus oli hyvä.

Sosiaalisessa mediassa levisi silti jokseenkin huvittava kuva, joka paljasti, ettei maalivahdin rooli Alhadhurilta vielä ihan selkäytimestä tullut. Alhadhur nimittäin pani refleksinomaisesti kätensä selkänsä taakse, kun turnauksen maalitilastoa johtava Vincent Aboubakar teki voittomaaliksi jääneen 2-0-johtomaalin. Aboubakar suoritti tilanteen päätteeksi näppärän askelharhautuksen ja sujautti pallon etukulmasta sisään.

Alhadhurin torjuntoja voi katsella alla olevissa twiiteissä näkyvistä videoista. Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

Football Tweet ⚽

@Football__Tweet
On Cameroon's second goal, Chaker Alhadhur, who is a defender by trade, forgot he was a goalkeeper and put his hands behind his back. 😄❤️🇰🇲

Chaker Alhadhur. That's it. That's the tweet.

#TotalEnergiesAFCON2021 | #AFCON2021 | #TeamComoros

GOAL

@goal
With all three of their goalkeepers unavailable, Comoros play the biggest game in their history with 5’7” left-back Chaker Alhadhur in goal 😳

Komorit pelasi ottelussa yli 80 minuuttia alivoimalla, mutta pani siitä huolimatta Kamerunille upeasti kampoihin. Upea vapaapotkumaali nosti sen maalin päähän suosikista, ja vielä lisäajallakin Komoreilla oli alkamassa lupaava vastahyökkäys, kunnes tuomari puhalsi kesken hyökkäyksen ottelun loppuvihellyksen. Raportin ottelusta voi lukea täältä.

Yksi yllätys maanantaina silti saatiin, sillä toinen turnauksen kahdesta ensikertalaista Gambia pudotti jatkosta Guinean ja eteni kahdeksan parhaan joukkoon. Gambia kohtaa lauantaina pelattavassa puolivälierässä isäntämaa Kamerunin.

Ottelun ainoan maalin teki 71. minuutilla Bolognaa edustava hyökkääjä Musa Barrow. Guinea haki erittäin ahnaasti tasoitusta sen jälkeen, teki yhden paitsiona hylätyn maalin ja osui lisäajalla tolppaan, mutta taululle jäivät Gambian 1-0-voittolukemat. Lisäksi Gambian maalivahti Baboucarr Gaye torjui aivan lopussa upeasti hieman aiemmin tolppaan osuneen José Kanten painavan laukauksen yläriman alta.

Gambia on FIFA:n maailmanrankingissa vasta sijalla 150, joten sen puolivälieräpaikkaa voi pitää isona yllätyksenä. Se aloitti karsinnatkin maanosan mestaruusturnaukseen jo esikarsintavaiheessa, ja pudotti Djiboutin jatkosta lokakuussa 2019 vasta rankkarikisan jälkeen.

Gambiaa voi pitää Afrikan mestaruuskisojen epävirallisena ”suomalaisjoukkueena”, sillä veikkausliigakentiltä tuttu Jani Sarajärvi kuuluu Gambian valmennusryhmään ja päävalmentaja on RoPS:ia vuonna 2008 valmentanut belgialainen Tom Saintfiet. Lisäksi Gambian maajoukkueessa pelaavat Veikkausliigaa aiemmin pelanneet Omar Colley (nykyisin Sampdoria) ja Ebrima Sohna (nykyisin gambialainen Fortune).

Lähteet: Goal ja BBC