Italia ei pelaa marras-joulukuussa Qatarin MM-lopputurnauksessa. Se varmistui torstai-iltana Palermossa, kun Italia hävisi MM-jatkokarsinnoissa sensaatiomaisesti Pohjois-Makedonialle 0-1. Ottelun ainoa maali syntyi lisäajalla.

Italialle pettymys on suorastaan valtava, sillä se ei selviytynyt edelliseenkään MM-lopputurnaukseen, joka pelattiin Venäjällä kesällä 2018. Italia voitti maailmanmestaruuden kesällä 2006. Sen jälkeen se ei ole pelannut ainuttakaan pudotuspeliottelua MM-kisoissa.

Italialainen valmentajalegenda Arrigo Sacchi käväisi perjantaiaamuna La Gazzetta dello Sportin haastattelussa ja kertoi mielipiteensä siitä, miksei Italian maa- tai seurajoukkueet enää menesty kansainvälisesti. Italia on hallitseva Euroopan mestari, mutta saapasmaan jalkapallon alakulo on siitä huolimatta kestänyt jo pitkään.

[readmore from=Italia]

Sacchin mielestä vastuuta, pettymystä ja syitä on turha kaataa ainoastaan maajoukkuevalmentajien niskaan. Gian Piero Ventura valmensi Italiaa vuonna 2017, kun se hävisi MM-jatkokarsinnassa Ruotsille. Nyt luotsina toimi Roberto Mancini, joka johdatti Italian Euroopan mestariksi viime kesänä.

– Tämä on nyt seurausta siitä, mitä aiemmin on tapahtunut. Puhumme paljon, mutta ongelmia ei ratkaista sanoilla. Edellisen kerran syyt kaadettiin Venturan niskaan ja nyt Mancini kokee saman kohtalon, mutta jos ajattelemme tällä tavalla, ei se johda mihinkään.

– Se, mitä eilen tapahtui Pohjois-Makedoniaa vastaan, on tapahtunut seurajoukkuetasolla jo 12 vuoden ajan. Emme ole voittaneet eurokentillä mitään 12 vuoteen. Viime kesän EM-kisat oli loistava poikkeus. Seuramme ostavat edelleen jatkuvasti ulkomaalaispelaajia ja juniorijoukkueet ovat täynnä ulkomaalaisia nuoria.

– Meiltä puuttui hyvässä vireessä olevat pelaajat. Voitimme Euroopan mestaruuden sankareidemme avulla, mutta eilen sellaisia ei näkynyt. Mielestäni se johtui itseluottamuksen puutteesta. Miten on mahdollista, että kaikki laukaukset menevät yli maalin? Tarvitsemme laadukkuutta viimeistelyyn ja enemmän kilpailuhenkeä.

Sacchin mielestä Serie A:n tempo laahaa kaukana muista sarjoista. Otteluiden rytmi on liian hidasta.

– Sarjojemme tempo on naurettavan alhainen. Jos katsot Englannin, Espanjan tai Saksan sarjoja, siellä pelaajat pelaavat paljon nopeammin ja tottuvat siihen rytmiin. Italiassa tuomarit viheltävät kaikki pienet rikkeet ja keskeyttävät otteluita liikaa. Olemme takamatkalla, enkä puhu ainoastaan jalkapallosta.