Uskomatonta, mutta totta. Norjalainen Bodø/Glimt on tehnyt sen taas. Eurooppalaisittain pieni seura reilun 50 000 asukkaan kaupungista napapiirin pohjoispuolelta on voittanut jälleen kerran AS Roman.

Ei kai sitä voi muuten sanoa, kuin että Bodø/Glimtistä on tulossa José Mourinhon uusi pahin painajainen. Bodø/Glimt ja Mourinhon valmentama AS Roma pelasivat jo samassa alkulohkossa Konferenssiliigassa, eivätkä kohtaamiset olleet ”Special Onen” mieleen.

21. lokakuuta Roma teki Pohjois-Norjaan erittäin epämiellyttävän ja raskaan vierailun, kun se joutui lähtemään kotimatkalle tyly 1-6-tappio niskassaan. Revanssiin tarjoutui tilaisuus Stadio Olímpicolla vain kaksi viikkoa myöhemmin, mutta turhaksi toiveeksi jäi, sillä Bodø/Glimt haki ”Ikuisesta kaupungista” 2-2-tasapelin.

Molemmat joukkueet selviytyivät C-lohkosta jatkoon, Roma voittajana ja Bodø/Glimt pisteen vähemmän keränneenä kakkosena. Pudotuspeleissä Roma raivasi tieltään Vitessen ja Bodø/Glimt ensin Celticin ja sitten AZ Alkmaarin. Ja kuinka ollakaan, arpa heitti joukkueet jälleen vastakkain Konferenssiliigan puolivälierissä.

Roman tilanne näytti vielä avausjakson jälkeen vähän paremmalta, kun Lorenzo Pellegrini vei jakson lopulla vieraat 1-0-johtoon. Vaan eihän sekään taas Bodø/Glimtille riittänyt. Kun henki on päällä, on kaikki mahdollista.

Ensin 56. minuutilla Ulrik Saltnes ohjasi maaliin 1-1-tasoitusmaalin. Kunnolla juhlat pääsivät kuitenkin käyntiin 89. minuutilla, kun norjalaisjoukkue iski 2-1-voittomaalin. Amahl Pellegrino lähetti liikkeelle vapaapotkun päätyrajan tuntumasta, ja 22-vuotias Hugo Vetlesen puski pallon voimalla verkkoon. Yleisö 8 300 katsojaa vetävällä Aspmyra Stadionilla oli haltioissaan.

Mitään sattumankauppaa Bodø/Glimtin voitto ei ollut. Se hallitsi palloa ottelussa 57-prosenttisesti ja voitti maalintekoyritysten tilaston 15-13. Vuosina 2020 ja 2021 historiansa kaksi ensimmäistä norjanmestarutta voittanut Bodø/Glimt osaa todella pelata AS Romaa vastaan.

Se, että Mourinhon valmentama joukkue jäi voitotta jotain joukkuetta vastaan jo kolmannellakin yrittämällä, on erittäin harvinaista ja tapahtui vasta toisen kerran. Real Madridin – entisen seuransa – Mourinho on kohdannut valmentajana viidesti, eikä ole voittanut peleistä yhtään. Nyt Bodø/Glimtin kanssa on takana kolme kohtaamista, joista Roma on hävinyt kaksi, ja pelannut kerran tasan. Maaliero on norjalaisseuran hyväksi 10-4.

Käytännössä parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan pelannut AS Roma lähtee ajamaan Bodø/Glimtin etumatkaa ensi torstaina Roomassa. Jokohan vihdoin neljännellä yrittämällä voitto heltiäisi?

Jotain siitä, minkä luokan yllätyksiä Bodø/Glimt Mourinhon Romalle järjestää, kertonee sekin, että Transfermarkt arvioi koko Roman joukkueen kokonaismarkkina-arvoksi reilut 369 miljoonaa euroa, ja Bodø/Glimtin arvoksi vain 15,65 miljoonaa euroa. AS Roma arvioidaan siis reilusti yli 20 kertaa arvokkaammaksi kuin Bodø/Glimt.

Squawka

@Squawka
Jose Mourinho has faced just two sides 3+ times in his career and failed to win:

◎ Real Madrid

5 games
0 wins

◉ Bodø/Glimt

3 games
0 wins

Both of Roma's defeats in the #UECL this season have come in Norway. 🇳🇴

UEFA Europa Conference League

@europacnfleague
🟡 Bodø/Glimt have done it again 💪

3 games against Roma = 2 wins ✅ 1 draw 🤝 10 goals scored ⚽️

#UECL