UEFA venytti Venäjälle langetettuja rangaistuksia – kylmä suihku venäläisten haaveille EM-kotikisoista

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on tiedottanut jatkorangaistuksista Venäjän maajoukkueita ja seurajoukkueita koskien. Venäjä on ollut suljettuna kansainvälisen jalkapallotoiminnan ulkopuolelle väliaikaisesti maaliskuusta lähtien maan armeijan hyökättyä brutaalisti naapurimaa Ukrainaa vastaan ja aloitettua Ukrainassa silmittömän sodan.

UEFA:n linja on selkeä. Kaikki 28.2.2022 voimaan asetetut Venäjän vastaiset sanktiot pysyvät voimassa ja niiden päälle on mätkäisty lisääkin rangaistuksia.

Kaikkein olennaisin lähiaikojen sanktio on, että Venäjä on suljettu ulos heinäkuussa Englannissa pelattavista naisten EM-kisoista. Venäjän paikan kisoissa saa Suomen karsintalohkossa toiseksi jäänyt Portugali, joka hävisi Venäjälle jatkokarsinnoissa. Venäjä ei myöskään saa jatkaa pelejään naisten vuoden 2023 MM-karsinnoissa. Sen tähänastiset tulokset mitätöidään, ja lohko pelataan kuuden maan sijasta viiden maan lohkona.

Myös futsalin naisten EM-kisat jäävät Venäjältä tältä kesältä väliin. Niissä kisoissa sen paikan ottaa Unkari.

Venäjän miesten A-maajoukkue on puolestaan suljettu ulos kesäkuussa alkavasta Nations Leaguesta. Venäjän piti pelata B-liigan lohkossa 2 yhdessä Islannin, Israelin ja Albanian kanssa. Koska Venäjä ei lohkossa pelaa, tuomitaan se sijoittumaan lohkossaan viimeiseksi ja putoamaan Nations Leaguen C-tasolle.

Vastaavasti Venäjä suljetaan pois myös meneillään olevista alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoista sekä naisten ja miesten alle 19- ja alle 17-vuotiaiden tulevista EM-karsinnoista.

Seurajoukkuetasolla päätökset merkitsevät sitä, että venäläisiä seurajoukkueita ei nähdä kaudella 2022-2023 Mestarien liigassa, Eurooppa-liigassa, Konferenssiliigassa, Naisten Mestarien liigassa eikä UEFA Youth Leaguessa. Poisjäävien venäläisseurojen paikat jaetaan muiden maiden joukkueille kilpailun sääntöjen ja rankingin mukaisesti.

Mahdollisesti yksi eniten Venäjään sattuvista päätöksistä on se, että sen ilmoittamat vuosien 2028 ja 2032 EM-kisaisännyyden hakemukset on mitätöity. Venäjällä ei katsottu olevan oikeutta hakea kisojen järjestelyoikeutta, joten jo alun perinkin päättömältä ja ylimielisyydeltä kuulostaneet kisaisännyyshaut on nyt virallisestikin julistettu sellaisiksi. Näin ollen vuoden 2028 EM-kisojen ainoat hakijat ovat Englanti ja Turkki, ja vuoden 2032 kisojen Italia ja Turkki.

 

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!