Huuhkajien fiksu ja kiltti työmyyrä neuvoo veroasioissa ja antaa muiden loistaa – erikoisrooli EM-kisoissa oli uran suurin pettymys: ”Se tulee varmasti aina harmittamaan”

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajien oikea laitapuolustaja Albin Granlund ei paistattele lehtien kansissa tai otsikoissa. Hiljainen työmyyrä on kuitenkin arvostettu joukkuepelaaja, jolle EM-kisoista putoaminen oli uran kovin paikka.

Palataan ajassa taaksepäin. Granlund nousi Huuhkajiin vuonna 2016 pelatessaan IFK Mariehamnissa. Granlundin nousu alasarjoista aina A-maajoukkueeseen asti on ollut upea tarina. Puolalaista Stal Mieleciä viime kaudella edustanut 32-vuotias laitapuolustaja on edustanut Huuhkajia 20 kertaa.

Granlund oli tärkeä pelaaja, kun Suomi varmisti historiallisen EM-kisapaikan vuonna 2019 pelatuissa EM-karsinnoissa. Granlund kuului Suomen avainpelaajiin EM-karsintoja edeltäneessä Nations Leaguessa ja EM-karsinnoissa vastuuta tuli varsinkin karsintojen alkupuolella.

EM-kisojen piti olla uran kohokohta kesällä 2020, mutta koronapandemia siirsi kisat vuodella eteenpäin. Kokeneelle pelimiehelle vuosi oli pitkä aika.

– Sain mukavasti vastuuta karsinnoissa, sitten tuli koronavuosi ja kisat siirtyivät vuodella. Se oli ehkä minulle aika huono juttu, Granlund kertoi SuomiFutis-sivustolle.

Vuoden aikana ehti tapahtua paljon. Vastuu Huuhkajissa väheni samaan aikaan, kun unelma lähestyi päivä päivältä. Granlund oli silti pitkään joukkuevalinnoissa vahvasti mukana ja kuului päävalmentaja Markku Kanervan tietynlaisiin luottopelaajiin. Kanerva on itsekin sanonut, että Granlund on pelaaja, josta aina tietää, mitä saa, kun hänet kentälle laittaa.

Granlund valittiin Huuhkajien EM-leiritykselle mukaan, mutta lopulta unelma meni murskaksi, kun miestä ei lopulliseen kisajoukkueeseen valittu. Granlund tosin valittiin joukkueen varapelaajaksi ja hän matkusti joukkueen kanssa avauspeliin Kööpenhaminaan.

– Oli se erittäin suuri pettymys. Olin ollut melkein kaksi vuotta lähes kaikissa peleissä ainakin mukana joukkueessa. Samalla se oli hieno kokemus olla koko leirityksen ajan mukana aina sinne Tanska-peliin asti. Hieno kokemus, mutta samalla myös urani suurin pettymys, etten päässyt lopulliseen joukkueeseen mukaan. Olin tehnyt paljon töitä sen eteen.

Putoaminen joukkueesta jätti arven, joka yhä näkyy, mutta ei haittaa enää niin paljon.

– Se harmittaa tosi paljon vieläkin, mutta en minä sitä enää mieti. Se tulee varmasti aina harmittamaan. Ei se maailmaa kaada tai vaikuta enää, Granlund totesi.

Granlund oli joukkueen jäsen aina Tanska-peliin asti, vaikkakin vain varapelaajana. Granlund myönsi, että roolista jäi kaksijakoiset fiilikset.

Granlund harjoitteli joukkueen mukana vielä Kööpenhaminassa ennen EM-kisojen avausottelua. Kuva: Getty Images.

– Se oli vähän vaikea tilanne. Olen luonteeltani sellainen, että yritän aina vetää täysillä, ihan sama mitä tapahtuu. Yritän aina olla joukkuepelaaja. Jos näin nyt voi sanoa, niin se rooli sopi minulle ihan hyvin. Halusin olla joukkueessa mukana ja nähdä ja kokea sitä EM-kisahuumaa.

– Se oli samalla siistiä, kun se oli myös raskasta, Granlund tiivisti.

EM-kisojen avausottelussa Suomi voitti sensaatiomaisesti Tanskan dramaattisessa ottelussa. Sen jälkeen Granlund lähti kotiin, kun muu joukkue matkusti Pietarin läheisyyteen, Terijoelle.

– Kyllä minä katsoin kotona Suomen loput pelit ja toivoin tietysti, että joukkue menisi jatkoon. Juttelin toki lähimmäisteni kanssa pettymyksestä, mutta ei sitä sen enempää tarvinnut käsitellä.

Sen verran putoaminen jäi kaivelemaan, että 32-vuotias laitapakki ei ole ihan heti lopettamassa maajoukkuepelejään. Tavoitteena on kokea EM-kisat joukkueen täysivaltaisena jäsenenä.

– Se on realistinen tavoite. Jos nyt löytyisi uusi joukkue, jossa tulisi paljon peliaikaa, luulen, että olen silloin parin vuoden päästä paremmassa kunnossa kuin mitä nyt olen. Motivaatiota riittää, pitää vain pysyä terveenä ja saada peliaikaa, Granlund sanoi luottavaisena.

Joukkueen hiljainen työmyyrä

Granlund on löytänyt paikkansa Huuhkajien pukukopista rauhallisena pelaajana. Hän ei välttämättä ole kopin äänekkäin, mutta kun hän suunsa avaa, on syytä kuunnella. Näin ainakin ajattelee joukkuekaveri Leo Väisänen.

– Albin on avulias ja kiltti. Hän ei ehkä ole eniten äänessä, mutta kaikki arvostavat häntä. Hän ei ehkä mediassa saa aina ihan ansaitsemaansa arvostusta kovasta työstään.

– Jos jonkun ominaisuuden häneltä voisin ottaa, niin älykkyyden. Hän on fiksu jätkä. Sieltä tulee aika paljon faktaa, kun hän puhuu. Joskus pari vuotta sitten Albin opetti minua nuorena poikana veroasioissa. En ymmärtänyt siitä mitään, mutta se on jäänyt mieleen. Eikä ole mätkyjä sen jälkeen tullut, Väisänen totesi nauraen.

Granlund on omien sanojensa mukaan aluksi hiljainen ja tarkkailee ympäristöään. Ajan myötä hänestä tulee avoimempi, kun oma paikka löytyy.

Granlund maanantaina Huuhkajien harjoituksissa Zenicassa. Kuva: Juha Tamminen.

– En hirveästi vie tilaa kopissa, mutta yritän silti tsempata joukkuetta omalla tavallani. Sen voisin vielä sanoa, että ainakin yritän johtaa esimerkillä. Se on ehkä mun juttu. Yritän olla ammattimainen ja sen avulla auttaa muita.

Samaa sanoi myös joukkuekaveri Ilmari Niskanen.

– Albin ottaa kaikki huomioon, ja vaikka hän on pitkään ollut maajoukkueessa, hän kunnioittaa kaikkia. Hän on todella kova tekemään töitä kentällä ja kentän ulkopuolella. Todella ammattimainen pelaaja. Hän ehkä enempi johtaa esimerkillään, eikä välttämättä ole mikään rämäpää kopissa. Hyvin järkeviä juttuja sieltä tulee, kun hän avaa suunsa, Niskanen puhui.

Granlundista nousee väistämättä mieleen A-maajoukkueen entinen oikea laitapuolustaja Kari Arkivuo. Hiljaisena työmyyränä Arkivuo nautti Huuhkajissa suurta arvostusta, mutta Granlundin tavoin Arkivuo pysytteli mielummin taustalla kuin oli valokeilassa.

– Kyllä minä voin allekirjoittaa, että meissä ehkä jotain samaa on. ”Kalu” teki tosi hienon uran maajoukkueessa ja seuratasolla. Hieno pelaaja ja hieno mies.

Kari Arkivuo nousi maajoukkueen kannattajien suosikiksi ja jollain tapaa jopa myyttiseksi hahmoksi. Siitä kertoo myös se, että Arkivuolle on perustettu Twitteriin parodiatili Kari Arkikari, jolla on yli 1200 seuraajaa.

Miltä tuntuisi, jos sinusta tehtäisiin jonain päivänä Albin Arkialbin -parodiatili Twitteriin?

– En hirveästi välitä sosiaalisesta mediasta. Yritän melkeinpä vältellä sitä, mutta jos sellainen tulisi, niin tulkoot, Granlund vastasi nauraen.

Suomi kohtaa tiistaina Bosnia ja Hertsegovinan vieraskentällä Zenicassa kello 21.45 alkaen. Ottelua voi seurata Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areenassa. Studio-osuus käynnistyy kello 21.15.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.