Huuhkajat sai peliinsä kauan kaivatun vaaraelementin – Markku Kanerva jakoi kunniaa oikeaan osoitteeseen: ”Se natsasi tosi hyvin”

© Kuva: Juha Tamminen

HELSINKI. Huuhkajien keskikentällä Lucas Lingman teki virallisen debyyttinsä Montenegroa vastaan. Lingman urakoi täydet 90 minuuttia ja esiintyi erinomaisesti. Varsinkin erikoistilanteissa Lingmanilla oli iso rooli.

Ruotsin Allsvenskanissa pelaavaa Helsingborgia edustava Lingman pelasi keskikentän kolmikossa Glen Kamaran ja Robin Lodin kanssa. Lingman oli ottelussa paljon pallossa ja jakoi sitä kautta Kamaran suurta taakkaa Suomen pallollisesta pelaamisesta.

Ottelun alussa Lingmanin otteissa näkyi pientä hermostuneisuutta, mutta pelin edetessä 24-vuotias keskikenttäpelaaja pääsi hyvin rytmiin ja selvästi nautti vastuusta.

– Totta kai siinä oli pieni jännitys, kun on ensimmäistä kertaa stadikalla A-maajoukkueen kanssa ja haluaa näyttää, että kuuluu tänne. Kyllä se aika nopeasti lähti pois, kun huomasi, että pärjää.

– Onhan nämä kovia pelejä. Mielestäni onnistuin ihan hyvin omassa roolissani ja joukkueena pelasimme hyvin, Lingman sanoi ottelun jälkeen.

Lingman siirtyi Ruotsiin viime kauden jälkeen HJK:sta, jossa keskikenttäpelaaja kantoi vastuuta erikoistilanteiden antamisesta. Myös Huuhkajissa Lingmanille annettiin heti vastuuta erikoistilanteiden antajana. Lingman lähetti erinomaisia kulmapotkuja ja vapaapotkuja, minkä lisäksi Suomella oli selkeästi harjoiteltuja kuvioita erikoistilanteiden varalle.

Lingman syötti Joel Pohjanpalon toisen osuman nimenomaan vapaapotkusta. Pohjanpalon viimeistely oli upea, eikä Lingman lähtenyt ottamaan kunniaa komeasta maalista, vaikka keskitys olikin tarkka ja hyvä.

– En nyt tiedä, oliko se sovittu kuvio, mutta Jolle on pääkohde ja yritin laittaa pallon maalia kohden. Jolle viimeisteli hyvin.

Toisella puoliajalla Suomi osoitti myös vaarallisuutensa erikoistilanteissa. Lingman lähetti lähes päätyrajalta saadusta vapaapotkusta kovan ja matalan syötön boksiin, johon Pohjanpalo teki hyvän liikkeen. Pohjanpalo ei palloon osunut, mutta Ilmari Niskanen pääsi taka-alueelta laukomaan. Montenegron maalivahti Danijel Petkovic torjui jalallaan yrityksen.

– No se oli ihan suunniteltu. Jonkin verran niitä on käyty läpi, mutta ei ihan hirveästi olla ehditty. Sen verran tiukka aikataulu tässä on ollut. Teoriassa ollaan kyllä käyty aika paljon läpi niitä, Lingman kertoi.

Erikoistilanteissa syöttöjen tarkkuudella on valtava merkitys. Lingman itse koki, että syötöissä olisi vielä parantamisen varaa, vaikka ainakin Montenegroa vastaan lähes jokainen keskitys löysi kohteensa.

– Kyllä ne voisi vielä paremmin osua. Olen niitä antanut seurajoukkueessakin ja jollain tavalla koen, että osaan niistä ottaa vastuuta, Lingman sanoi vaatimattomasti.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva oli mielissään erikoistilannepelaamisesta Montenegroa vastaan. Huuhkajat ei ole ollut aiemmin kovinkaan vaarallinen erikoistilanteissa, mutta Montenegroa vastaan Suomi sai luotu useita tekopaikkoja vapaa- ja kulmapotkuista. Kanerva antoi tästä kunniaa Lingmanille.

– Lucas on hyvä antamaan erikoistilanteita. Harjoittelimme viime viikolla yhden harjoituksen kokonaan näitä erikoistilanteita. Nyt kun lähdemme Romaniaan ja Bosnia ja Hertsegoinaan, siellä voi olla uteliaita silmiä stadionilla, joten oli hyvä, että saimme käydä niitä rauhassa läpi.

– Erikoistilanteissa kyse on paljolti siitä, että pallo tulee sinne, mihin se on suunniteltu tulevan. Meillä on tietyt liikkeet ja tietyt kohdealueet, johon pyrimme pallon pelaamaan. Tänään (tiistaina) se natsasi tosi hyvin, varsinkin siinä sivuvaparissa.

– Myös puolustuspäässä hoidimme hyvin erikoistilanteet. Montenegron avauskokoonpanon keskipituus oli 188 senttiä. Tiedettiin, että se on uhka, mutta hyvin pelaajat hoitivat nekin, Kanerva kehui.

Erikoistilannevastuu oli selvästi mieluisa asia Lingmanille.

– On se kiva päästä niitä antamaan. Minusta ei pahemmin olisi hyötyä siellä boksissa, niin kiva että luottoa löytyy niiden antamiseen.

Seuraavaksi Suomi lähtee vieraskiertueelle. Lauantaina Suomi kohtaa vieraissa Romanian ja kesäkuun viimeinen Nations League -ottelu pelataan Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan ensi tiistaina Zenicassa.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.