Veikkausliigassa pelataan maanantaina kauden toinen Stadin derby, kun HJK ja HIFK ottavat yhteen Bolt Arenalla.

Joukkueet lähtevät Helsingin paikalliskamppailuun varsin erilaisista asemista, sillä HJK on tuttuun tapaan tiukasti mestaruustaistossa mukana, mutta HIFK taistelee tukalassa tilanteessa sarjapaikastaan.

Jumbosijaa miehittävällä HIFK:lla on kasassa vain yhdeksän pistettä 20 ottelusta, ja se on kirjoitushetkellä kahdeksan pistettä perässä FC Lahtea, joka on taulukossa viimeistä edellisenä.

HIFK:n puolustuspään konkari Sakari Mattila sanoi Veikkausliiga-podcastissa, että sarjatilanne tuo paikallisasetelman päälle entistä enemmän panosta maanantain derbyyn.

– Se on peli, joka meidän on taas ehdottomasti voitettava. Meillä on ollut jokainen peli vähän veitsi kurkulla, kun ollaan loppupäässä sarjaa. Noi on pelejä, jotka eivät ole koskaan jättäneet kylmäksi. Aina tapahtuu.

– Tässä kohtaa on erittäin isot panokset, meillä on selviytymiskamppailu ja Klubilla on mestaruus kyseessä. Kummatkin haluavat kolme pistettä. Ei varmasti tule olemaan mikään lässyn, lässyn -peli.

Mattilan mukaan voimasuhteet eivät päde derbyissä.

– Meillä on ollut montaa kertaa sellainen tilanne pelissä, kun ollaan lähdetty, että meillä ei ole muuta kuin voitettavaa. Klubilla on ollut kovat paineet, että heidän pitää näyttää, että ovat kalliimpia, mahtavampia ja suurempia.

– Olemme päässeet kiusaamaan ja saatu aika hyviä tuloksia pariin, kolmeen vuoteen. Se on kyllä näyttänyt, että aina kaikkea voi tapahtua ja sattua. Kyllä nämä ovat sellaisia pelejä, joita itsekin 33-vuotiaana vielä odottaa. Kohta taas mennään kunnolla.

Mattila edusti juniorina HJK:ta ja pelasi Klubin edustusjoukkueessa aikoinaan reilut 50 ottelua, mutta nyt hänellä on meneillään kolmas kausi HIFK:ssa, jossa pelejä on ehtinyt kertyä jo yli 60 kappaletta.

– Nyt on enemmän Veikkausliiga-kausia IFK:ssa kuin HJK:ssa. Siinä mielessä olen IFK:laistunut aika kovastikin.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Mattila (vas.), Erfan Zeneli ja Berat Sadik juhlimassa HJK:n liigamestaruutta syksyllä 2012. Kuva: Juha Tamminen

– Onhan se selvää, että jos ajattelee HJK-historiaani, niin yli kymmenen vuotta olen siellä ollut ja käynyt sen koko koulun läpi. Tietysti sieltä on jonkinlainen jalkapalloilullinen identiteetti koko uralle tullut.

– Mutta olen tosi paljon nauttinut olla IFK-perheessä tämän kolme vuotta. Ei siinä mennyt kuin muutama peli, kun sitä ajatteli, että mikä historia itsellä on ollut ja sitten sen halusi väkisin kääntää niin, että nyt ollaan IFK:ssa pitkällä tähtäimellä.

– Kyllä jo tuntuu, että musta on jo sellainen IFK:lainen tullut. Olen tykännyt siitä, että meidän fanit on oikeasti hyvänä ja huonona päivänä meidän takana. Sen aistii, miten seurasta välitetään. Se on ollut tosi makea huomata. Siellä on aina pääty, jos ei täynnä, niin puoliksi täynnä ja niistä lähtee yhtä paljon ääntä kuin täydestä.

HIFK:n sarjatilanne ja rahahuolet ovat poikineet spekulaatioita siitä, onko maanantain Stadin derby viimeinen pitkään aikaan tai jopa ikinä.

Tähtirintojen hallituksen uusi puheenjohtaja Jan Walden sanoi aiemmin tällä viikolla seuran lehdistötilaisuudessa, että HIFK:n toiminta on turvattu kauden loppuun saakka, eikä edustusjoukkueen toiminta lopu, vaikka seura putoaisi Ykköseen.

Mattila ei usko, että Stadin derbyt ovat katoamassa jalkapallokalenterista.

– HJK:n pääty provokatiivisesti jo mainostaa, että tämä on viimeinen derby. Mä en välttämättä siihen usko. Aidosti uskon, että tämä ei ole viimeinen derby. Mutta moneen vuoteen yksi suurimpien panoksien derby. Kaikkea voi sattua ja se joka tämän häviää, niin sitä sattuu ihan varmasti.

Klubipääty

@Klubipaaty
Tämä Derby tulee jäämään jalkapallohistoriaan viimeisenä Stadin Derbynä. Tule jättämään jäähyväiset derbyille ja torakoille lopullisesti.

Varmistetaan Stadin Herruus Klubille vielä viimeisen kerran tyylillä. Tehdään tästä yhdessä ikimuistoinen ilta!

Väriteema: pukeudu mustaan