Paine FIFA:n suuntaan kasvaa, kun vain vajaa kuukausi on enää aikaa jalkapallon MM-lopputurnauksen alkamiseen. Iranin osallistuminen MM-kisoihin on herättänyt rutkasti kritiikkiä.

Uutisioimme maanantaina siitä, että iranilaiset urheiluvaikuttajat vetosivat itse FIFA:n suuntaan, jotta kattojärjestö sulkisi Iranin ulos MM-kisoista. Syyksi tarjottiin sitä, kuinka huonosti maa kohtelee oma kansaansa ja ennen kaikkea naisia. Maassa on ollut paljon levottomuuksia sen jälkeen, kun 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli sepäselvissä olosuhteissa moraalipoliisin pidätettyä hänet.

Nyt kritiikkiä tulee myös toisesta aiheesta. Ukrainalaisen Shakhtar Donetskin toimitusjohtaja Sergei Palkin vetoaa FIFA:n suuntaan. Palkin vaatii Iranin sulkemista ulos MM-kisoista sen takia, että maa tukee julkisesti Venäjää hyökkäyssodassaan Ukrainaa vastaan.

– Sillä aikaa kun Iranin valtionjohto voi nauttia maansa peleistä MM-kisoissa, ukrainalaisia tapetaan iranilaisilla droneilla ja ohjuksilla. Lähes 250 iranilaista dronea on hyökännyt rauhanomaisiin ukrainalaisiin kaupunkeihin.

– Jokainen niistä on tuotettu ja jaettu Iranin viranomaisten toimesta ja maan armeijan avulla ohjeistettu ja koulutettu tuhoamaan koteja, museoita, yliopistoja, toimistoja, urheilukenttiä, leikkikenttiä ja ennen kaikkea tappamaan ukrainalaisia. Mukaan lukien lapsia, jotka niin ikään unelmoivat katsovansa maansa pelejä MM-kisoissa, Palkin kommentoi seuran tiedotteessa.

Palkin toivoo koko jalkapallomaailman asettuvan Irania vastaan ja lyömään painetta FIFA:n suuntaan. Palkin ehdottaa, että Iranin tilalle MM-kisoihin nousisi Ukraina, joka hävisi ratkaisevassa jatkokarsintaottelussa Walesille.

– Kisapaikan tulisi mennä Ukrainalle, joka on osoittanut olevansa kisapaikan arvoinen. Ukraina pelasi sydämellään epäoikeudenmukaisissa jatkokarsinnoissa (Ukraina ei voinut pelata kotikentällään). Päätös olisi historiallisesti ja urheilullisesti oikeutettu. Kehotan kaikkia liittymään mukaan ja kasvattamaan painetta jalkapallon byrokratiaa vastaan. Vuoden 2018 MM-kisojen pelaaminen Venäjällä oli jo riittävä virhe, jolloin piileskeltiin mukamas epäpoliittisten ratkaisujen takana, Palkin toteaa.

FC SHAKHTAR ENGLISH

@FCShakhtar_eng

FC SHAKHTAR ENGLISH

@FCShakhtar_eng
The vacant place should be taken by the national team of #Ukraine, which proved that it is worthy of participation in the mundial. With unequal conditions with other national teams during the play-offs, they played with their heart.
This decision is historically and sportingly justified. I urge everyone to join the pressure on the football bureaucracy. It is enough to repeat the mistakes of the 2018 World Cup in Russia, hiding behind the empty thesis about the apoliticality of sports.

LUE MYÖS