MM-kisojen välierät käynnistyvät tänään, tiistaina, kun ensimmäisessä välierässä kohtaavat Argentiina ja Krotia. Ottelu käynnistyy kello 21 Suomen aikaa.

Tässä artikkelissa seurataan Argentiinan ja Kroatian ottelua reaaliajassa. Ennen peliä alla olevassa live-seurannassa nostetaan pelin kannalta ajankohtaisia uutisia sekä kommentteja.

Live-seuranta päivittyy automaattisesti viiden minuutin välein. Live-seurannan alta löydät ottelun ennakon ja esimerkiksi avauskokoonpanot.

Argentiina – Kroatia

Tilanne: 3-0 FT.
34′ Lionel Messi rp.
39′ Julián Álvarez
69′ Julián Álvarez

TV: Yle TV2 / Yle Areena

LIVE-SEURANTA

Klo 23.05: Live-seuranta päättyy tältä illalta. Huomenna pelataan toinen välierä, jossa kohtaavat Marokko ja Ranska. Kiitos seurastanne ja hyvää yötä.

Klo 22.58: Argentiina pelasi todella tyylikkään pelin. Se käytti tekopaikkansa, puolusti erinomaisesta boksin sisällä ja Lionel Messi sekä Julián Álvarez olivat erinomaisia hyökkäyspäässä pallollisena.

ARGENTIINA MENEE FINAALIIN MURSKAAVALLA TAVALLA!

86′ Argentiinalta toppari Juan Foyth ja Correa pääsevät kentälle. Ulos Mac Allister ja Molina.

85′ Kroatia ei ole maaleilla juhlinut tässä turnauksessa. Dejan Lovrenilla on sauma tehdä kavennus, mutta toppari ei osu palloon. Kroatia on tehnyt MM-kisoissa viisi maalia, joista neljä tuli Kanadaa vastaan.

81′ Kroatia tuntuu menettäneen uskon siihen, että peli vielä kääntyisi. Argentiina hallitsee täydellisesti peliä. Modric jättää samalla myös viheriön ja hänen tilalleen tulee Lovro Majer.

78′ Argentiinan penkillä tosiaan on laatua hyökkäyspäähän. Dybala ei ole pelannut tässä turnauksessa vielä minuuttiakaan ja omaa vuoroaan odottelee yhä Internazionalen Lautaro Martínez, jonka sihti on ollut hakusessa MM-kisoissa. Lisäksi laiturit Ángel Di María ja Àngel Correa istuvat myös yhä penkillä.

74′ Paulo Dybala pääsee ensimmäistä kertaa kentälle tässä MM-turnauksessa. Dybala korvaa illan sankari Álvarezin. Lisäksi vahvan pelin pelannut de Paul tulee vaihtoon ja hänen tilalleen Bayer Leverkusenin Exequiel Palacios.

73′ Álvarez nousee maalipörssissä ryminällä. Osuma oli Álvarezille turnauksen neljäs ja nyt hän jakaa kisojen maalipörssin toista sijaa.

70′ Lionel Messi haastaa Gvardiolia ja vie nuorukaisen täysin kahville. Sen jälkeen boksin sisällä täydellinen syöttö Álvarezille, joka tinttaa pallon maaliin. Oliko se siinä?

70′ MESSI?!?!?!? ARGENTIINA LYÖ KROATIAN KANVEESIIN. 3-0!

67′ Kroatia on hieman aseettoman oloinen pallon kanssa. Argentiina pystyy pitämään Kroatian pois vaarallisimmilta sektoreilta. Paljon kertoo se, ettei Kroatia ole laukonut ottelussa vielä kertaakaan maalia kohti. Argentiina on sen sijaan laukonut kuudesti maalia kohti.

62′ Kroatia rakentaa vaarallisen tilanteen erikoistilanteesta, mutta Argentiinan puolustus onnistuu lopulta purkamaan pallon pois boksista.

62′ Argentiina tekee ensimmäisen vaihdon. Leandro Paredes tulee keskikentältä pois ja tilalle toppari Lisandro Martínez. Nähtävästi Argentiina siirtyy kolmen topparin linjaan.

58′ Messi pelaa upeasti pallon kanssa, käyttää pienen seinän boksissa ja pääsee laukomaan, mutta Livakovic venyy pallon eteen.

56′ Argentiina pääsee nopeaan tilanteenvaihtoon. Álvarez kuljettaa aina boksiin saakka, mutta tilanne kuivuu syötön jälkeen kasaan. Joka tapauksessa Argentiinalle on aukeamassa erinomaisia vastahyökkäysmahdollisuuksia pelin edetessä.

53′ Kroatia on aloittanut erittäin aktiivisesti ja nostanut riskitasojaan. Argentiina on silti melko hyvin puolustanut, eikä Kroatia ole pystynyt luomaan mitään järin vaarallista. Kroatian nostaessa pelaajiaan ylemmäs, Argentiinalle aukeaa isoja tiloja vastahyökkäyksissä.

50′ Eikä aikaakaan, kun Kroatia tekee jo kolmannen vaihtonsa. Hyökkääjä Bruno Petkovic tulee Marcelo Brozovicin tilalle. Kroatia panostaa selvästi hyökkäykseen.

46′ Kroatia tekee kaksi vaihtoa tauolla. Laitapakki Borna Sosa tulee pois ja tilalle hyökkäävämpi vaihtoehto Nikola Vlasic. Lisäksi hyökkääjä Mario Pasalic teki tilaa Mislav Orsicille.

46′ TOINEN PUOLIAIKA ON KÄYNNISSÄ!

Klo 21.57: Avauspuoliaika sujui alkuun melko mukavasti Kroatian hallinnassa, mutta pelin edetessä Argentiina pääsi paremmin peliin mukaan ja puoliajan loppu oli jo selkeää hallintaa. Argentiina käytti myös tehokkaasti paikkansa hyödykseen. Julián Álvarez oli avauspuoliajan hahmo. Man Cityn hyökkääjä hankki rankkarin ja iski itse toisen maalin.

Näytä 1. puoliajan tapahtumat
Näytä päivitykset ennen ottelua

Avauskokoonpanot

Argentiina

Avauksessa: Emiliano Martínez (mv), Nicolás Tagliafico, Cristian Romero, Nicolás Otamendi, Nahuel Molina, Leandro Paredes, Rodrigo De Paul, Alexis Mac Allister, Enzo Fernández, Lionel Messi, Julián Álvarez

Vaihdossa: Gerónimo Rulli (mv), Franco Armani (mv), Juan Foyth, Germán Pezzella, Ángel Di María, Exequiel Palacios, Ángel Correa, Thiago Almada, Guido Rodríguez, Paulo Dybala, Lautaro Martínez, Lisandro Martínez

Kroatia

Avauksessa: Dominik Livaković (mv), Borna Sosa, Joško Gvardiol, Dejan Lovren, Josip Juranović, Marcelo Brozović, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Mario Pašalić

Vaihdossa: Ivo Grbić (mv), Ivica Ivušić (mv), Borna Barišić, Martin Erlić, Lovro Majer, Nikola Vlašić, Marko Livaja, Bruno Petković, Ante Budimir, Mislav Oršić, Domagoj Vida, Josip Šutalo, Luka Sučić, Kristijan Jakić,

Kuntopuntari MM-kisoissa

Argentiinan tulokset MM-kisoissa
PvmOtteluTulos
18.12.2022ArgentiinaARGRanskaFRA3-3 rp.
13.12.2022ArgentiinaARGKroatiaCRO3-0
09.12.2022HollantiNEDArgentiinaARG2-2 rp.
03.12.2022ArgentiinaARGAustraliaAUS2-1
30.11.2022PuolaPOLArgentiinaARG0-2
Kroatian tulokset MM-kisoissa
PvmOtteluTulos
17.12.2022KroatiaCROMarokkoMAR2-1
13.12.2022ArgentiinaARGKroatiaCRO3-0
09.12.2022KroatiaCROBrasiliaBRA1-1 rp.
05.12.2022JapaniJPNKroatiaCRO1-1 rp.
01.12.2022KroatiaCROBelgiaBEL0-0

Poissaolijat

Argentiina

Argentiinan kokoonpanosta ovat sivussa varoitustilin täyttymisen vuoksi laitapakit Gonzalo Montiel sekä Marcos Acuña. Montielin poissaolo ei suoranaisesti vaikuta avauskokoonpanoon, mutta Acuña on saanut runsaasti vastuuta. Hänen paikkansa luultavasti ottaa Nicolás Tagliafico.

Pientä epävarmuutta on ollut ilmassa Rodrigo De Paulin, Papu Gómezin sekä Ángel Di Marían kohdalla, mutta näillä näkymin kaikki kolme ovat käytettävissä Kroatiaa vastaan.

Kroatia

Kroatia pääsee välierään ihanteellisessa tilanteessa pelaajiston suhteen. Borna Sosa ja Mislav Orsic ovat kuntoutuneet.

Kuumat pelaajat

  • Dominik Livakovic
  • Luka Modric

Kroatian kantavia voimia MM-kisoissa on ollut maalivahti Dominik Livakovic, joka on tällä hetkellä melkoinen pelote, mikäli ottelu etenisi aina rangaistuspotkukilpailuun saakka. Livakovic on voittanut Kroatialle pudotuspeleissä jo kaksi rankkarikisaa ja hänen taakseen on onnistuttu tekemään pilkulta maali vain kolmesti kahdeksasta yrityksestä.

Joukkueen pelillinen kapellimestari on Luka Modric. Varsinkin hyökkäyspelaamisessa Modricin arvo Kroatialle on suorastaan valtaisa. Modric on ollut turnauksen parhaimmistoa, mitä tulee peliä edistäviin tekoihin pallollisena.

  • Lionel Messi
  • Enzo Fernández

Argentiina voittaa tai häviää Lionel Messin kautta. Argentiina on pyrkinyt kehittämään peliään niin, ettei Messin rooli olisi niin valtaisa, mutta MM-kisojen edetessä ”Kirpun” merkitys on vain kasvanut.

Messi on parhaimmillaan, kun Argentiina pystyy löytämään hänet kymppialueen taskuista. Kun Messi joutuu hakemaan palloja alempaa, Argentiinan hyökkäyspelaaminen alkaa puuroutua.

Messin lisäksi isossa roolissa on ollut myös erinomaisesti pelannut Enzo Fernández, jolla on iso rooli Argentiinan keskikentällä.

Joukkueiden pelaajatilastot

Argentiinan tehopörssi
Kroatian tehopörssi

Televisiointi – mistä näet pelin?

Argentiinan ja Kroatian välinen välierä näkyy Yle TV2 -kanavalla sekä Yle Areenassa. Studio-osuus käynnistyy kello 20.05 ja itse ottelu kello 21. Ottelun selostaa Matti Härkönen.

MM-kisojen pudotuspelikaavio.

LUE MYÖS!