Veikkausliigakausi 2023 potkaistaan käyntiin tänään keskiviikkona. Kausi alkaa täydellä kuuden ottelun kierroksella.

SuomiFutis-sivusto ennakoi tuttuun tapaan alkavaa sarjakautta.

Nyt vuorossa on veikkausliigakauden kiinnostavimmat pelaajat. Sarjaan on palannut ja hankittu lukuisia mielenkiintoisia pelaajia.

Osa joutuu todelliseen testiin korvatessaan viime kauden avainpelaajia. Osa on sen sijaan viimeisen läpimurron edessä ja joutuu vastaamaan koviin odotuksiin suuressa roolissa.

Albin Granlund, IFK Mariehamn

Kokenut laitapuolustaja palasi viime syksynä kotiin.

33-vuotias Granlund kärsi syksyllä loukkaantumisista, mutta ehti kentällä ollessaan todistaa olevansa edelleen hyvin käyttökelpoinen pelaaja Veikkausliigaan. Odotukset IFK Mariehamnin osalta eivät ole korkealla, ja Huuhkajista tuttu Granlund on juuri sitä, mitä joukkue tarvitsee. Kokenut ja esimerkillään johtava Granlund nousee kauden aikana arvoon arvaamattomaan – varsinkin, jos joukkue taistelee putoamista vastaan.

Granlundin talvikausi oli hyvin rikkonainen. Granlund loukkaantui Liigacupissa, mutta on sittemmin kuntoutunut ja oli kauden alla avauskokoonpanossa Honka-harjoitusottelussa. IFK Mariehamnin puolustuslinja on kokenut, mutta se kaipaa siitä huolimatta Granlundin kaltaista rautaista ammattilaista. Parhaillaan pelipaikkansa parhaimmistoa Veikkausliigassa.

Murilo, SJK

Murilo oli viime kaudella yksi HJK:n parhaista pelaajista. Murilon kauden ensimmäinen puolikas oli suorastaan loistava, mutta vasempana laitapuolustajana ja wingbackina tunnettu brasilialaispelaaja ajautui syksyllä riitoihin HJK-luotsi Toni Koskelan kanssa. Sitä seurasi penkitys, eikä Murilo pelannut syyskuun alun jälkeen enää minuuttiakaan HJK:n paidassa. Lopulta tilanne eteni siihen, että osapuolet purkivat sopimuksensa helmikuussa ja Murilo palasi SJK:hon.

Murilo on parhaimmillaan loistava pelaaja ja kuuluu koko Veikkausliigan ehdottomaan parhaimmistoon, mutta haittapuolena on se, miten pelaaja käyttäytyy kohdatessaan vastoinkäymisiä. Viime syksynä se tuli esiin kiukutteluna. SJK-luotsi Joaquín Gómezin on onnistuttava pitämään Murilo aisoissa.

Jos Gómez onnistuu siinä ja saa Murilon pelaamaan parhaalla tasollaan, sai SJK suorastaan loistavan vahvistuksen ilman siirtosummaa. Murilo tuntee SJK:n, pelaajat ja ympäristön jo entuudestaan ja se auttanee merkittävästi myös kentän puolella.

Murilolla on tällä kaudella paljon todistettavaa. Kuva: Juha Tamminen

Timo Stavitski, FC Inter

Stavitski voi olla kenties koko kauden suurin yllättäjä ja ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista yksilöistä. Nopeudestaan tunnettu Stavitski pelasi aikoinaan Ranskan pääsarjaa Caenissa, mutta kärsi sittemmin pitkään loukkaantumisista, joiden vuoksi pelit viime vuosina ovat jääneet nollaan.

Stavitskiin kohdistuu jopa melko suuret odotukset, sillä pelaajan potentiaali on kaikkien tiedossa. Se, miten oikea laitahyökkääjä kykenee vastaamaan huutoon rikkonaisten vuosien jälkeen on eri asia.

23-vuotias pikakiituri esiintyi edukseen Liigacupissa ja osoitti kykenevänsä pelaamaan edelleen korkealla tasolla. Inter-luotsi Jarkko Wiss kuuluu sarjan ehdottomiin huippuvalmentajiin ja kykenee saamaan parhaan irti Stavitskista. Tärkeintä on kuitenkin se, että pelaaja pysyy kunnossa. Se ei ole välttämättä kiveen hakattua.

Jasse Tuominen, KuPS

Kovassa paikassa. Tuominen palasi vuosien jälkeen kotimaan kentille hakemaan uralleen uutta nostetta. 27-vuotias hyökkääjä korvaa Tim Väyrysen KuPS:ssa. Se on helpommin sanottu kuin tehty, sillä Tuominen ei ole koskaan tullut tunnetuksi järin laadukkaana maalintekijänä. Tuominen on Veikkausliigaan todella hyvä hyökkäyspään pelaaja, mutta kliinisyys herättää kysymysmerkkejä.

Nopea Tuominen on teknisesti lahjakas pelaaja. Tuominen on huomattavasti erilaisempi pelaajatyyppi kuin Väyrynen. Suuremmalla säteellä liikkuva Tuominen tuo KuPSin hyökkäykseen nopeutta ja ennalta arvaamattomuutta, mutta kysymysmerkki on se, miten konkreettisesti se näkyy tulostaululla. KuPS tarvitsee kipeästi maaleja Väyrysen lähdön myötä.

Tuominen iski voittomaalin Liechtensteinin verkkoon EM-karsinnoissa 2019. Se toi Huuhkajille paikan EM-lopputurnaukseen. Kyseessä on samalla Tuomisen viimeisin A-maaottelu. Nappikaudella voi kolkutella Huuhkajien portteja, mutta se vaatii maaleja.

Jack de Vries, KTP

KTP tiedotti vuodenvaihteessa aloittaneensa yhteistyön Serie B -seura Venezian kanssa. KTP on sittemmin lainannut kolme pelaajaa Veneziasta alkavaksi kaudeksi, joista Jack de Vries vaikuttaa ehdottomasti laadukkaimmalta.

De Vries, 21, on vakuuttanut talvikaudella ja napannut heti avauskokoonpanon paikan sarjanousijan keskikentältä. Pallovarma De Vries on monipuolinen keskikenttäpelaaja, joka tuo vaarallisuutta hyökkäyspäähän. De Vries on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt pelata jo MLS:ssä ja Serie B:ssä.

De Vries on yksi alkukauden kiinnostavimmista pelaajista koko Veikkausliigassa. De Vriesin lainasopimus päättyy jo kesä-heinäkuun vaihteessa. KTP:n mukaan lainan jatkamisesta loppukaudeksi käydään mahdollisesti keskusteluja kesällä. Jos De Vries pelaa odotusten mukaisesti ja lainaa jatketaan loppukaudeksi, saattaa siinä olla koko joukkueen tärkein yksilö alkavalla kaudella.

Lauri Ala-Myllymäki, Ilves

Italia jäi lopulta valloittamatta. Ala-Myllymäki vietti Italiassa kaksi vuotta, mutta muun muassa loukkaantumiset olivat hyökkäävän keskikenttäpelaajan kiusana. Edessä oli paluu kasvattajaseuraan.

Ilveksessä on luonnollisesti asetettu suuret odotukset Ala-Myllymäelle. 25-vuotias taituri oli ennen Italian reissuaan vuosien ajan Ilveksen ehdoton avainpelaaja ja nousi myös Veikkausliigan tähtikategoriaan. Maalintekoon kykenevä Ala-Myllymäki on teknisesti lahjakas yksilö, joka nostaa yksinään merkittävästi Ilveksen laatua hyökkäyspäässä.

Viimeiset kaksi vuotta menivät penkin alle loukkaantumisten vuoksi, eikä Ala-Myllymäki ole saanut juurikaan pelejä alleen, joten pelirytmiin pääseminen ottaa aikaa. Sitä kannattaa kuitenkin odottaa, sillä kunnossa ollessaan Ala-Myllymäki toimii Petteri Pennasen kanssa Ilveksen pelin kapellimestarina. Kykeneväinen pelaamaan todellisen nappikauden, mutta se vaatii myös onnistumista Ilves-luotsi Toni Kalliolta.

Lauri Ala-Myllymäki on yksi nimekkäimmistä paluumuuttajista. Muodostaa Petteri Pennasen kanssa loistavan kaksikon Ilveksen keskikentällä. Kuva: Juha Tamminen

Jevgeni Bashkirov, VPS

Bashkirov on yksi kauden yllättävimmistä hankinnoista. Puolustava keskikenttäpelaaja siirtyi VPS:n riveihin kovalla cv:llä. Bashkirov on pelannut urallaan Venäjän ja Puolan pääsarjoissa. Kävi talvella Ykkösen seuroissa testillä, mutta herätti lopulta VPS:n kiinnostuksen ja päätyi Veikkausliigaan.

Venäläinen Bashkirov on julkisesti tuominnut Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

31-vuotias Bashkirov pelasi vielä puolitoista vuotta sitten Puolan pääsarjassa, mutta kausi päättyi kesken kaiken loukkaantumiseen.

Bashkirov on kunnossa ollessaan Veikkausliigan ehdotonta parhaimmistoa pelipaikallaan. Urallaan muun muassa Rubin Kazanissa pelanneelta Bashkirovilta on lupa odottaa paljon. Bashkirov tuo VPS:n keskikentälle kaivattua kovuutta, pallovarmuutta ja taitoa. Nousee kauden aikana joukkueensa ehdottomaksi avainpelaajaksi.

Juan Lescano, Haka

Lescano on melkoisen haasteen edessä. Haka palkkasi Lescanon korvaamaan Lee Erwiniä. Erwin voitti viime kaudella Veikkausliigan maalikuninkuuden tehtyään yläloppusarja ja europlayoffit mukaan luettuna peräti 20 maalia.

Erwinin korvaaminen on pitkälti koko liigan epäkiitollisin tehtävä, koska Haka tarvitsee Lescanolta lähes samanlaista onnistumista voidakseen pelata toisen peräkkäisen huippukauden. Sen on vaikea nähdä tapahtuvan, sillä Lescanon cv ei päätä huimaa, mutta toisaalta Erwin siirtyi Hakaan skotlantilaisseura St. Mirrenin penkiltä.

Lescano, 30, on pelannut urallaan muun muassa Venäjän ja Australian pääsarjoissa. Liverpoolin ja Real Madridin junioriakatemioissa pelannut Lescano on viettänyt pääosan urastaan Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Lescanon tehtävä on yksinkertainen, mutta samalla todella vaikea. Maaleja on synnyttävä mahdollisimman paljon. Se on ainoa tapa täyttää Erwinin saappaat.

Rasmus Karjalainen, AC Oulu

Karjalainen on alkavalla kaudella AC Oulun kantava voima. Huuhkajiin takaisin kaipaava hyökkääjä pelasi mallikkaan loppukauden palattuaan AC Ouluun viime kesänä. 14 ottelussa syntyi seitsemän maalia ja Karjalainen osoitti olevansa edelleen kotimaisessa liigassa hyvin laadukas maalintekijä.

Kantaa selvästi suurimman vastuun AC Oulun maalinteosta, mutta tarvitsee tarjoilua ja tulitukea, jota on todennäköisesti saatavilla Ashley Coffeylta. Karjalainen taistelee kunnossa pysyessään Veikkausliigan maalikuninkuudesta ja uudesta mahdollisuudesta ulkomailla.

Juuri 27 vuotta täyttänyt Karjalainen kuuluu Veikkausliigan parhaimpiin hyökkääjiin ja AC Oulu tietää, mitä kärjeltään saa. Laadukas viimeistelijä on monipuolinen maalintekijä ja vaikea pideltävä. Karjalainen kannattelee AC Oulun europaikkahaaveita selässään.

Pyry Hannola, SJK

Suuret odotukset.

Hannola siirtyi viime kauden alkumetreillä HJK:sta SJK:hon. SJK maksoi tiettävästi Hannolasta varsin merkittävän siirtosumman. Olihan Hannola vakuuttanut SJK:n edellisellä kaudella pelattuaan seurassa lainalla. Viime kausi oli kuitenkin pienoinen pettymys – ja samaa voi sanoa koko SJK:sta. Hannola ei kyennyt vastaamaan suuriin odotuksiin, vaikka onnistuikin väläyttelemään silloin tällöin.

21-vuotias Hannola tarvitsee peliesityksiinsä paljon tasaisuutta.

Hannola on jo osoittanut huomattavan potentiaalinsa. Viime kaudella SJK-luotsi Joaquín Gómez ei kyennyt ulosmittaamaan sitä. Nyt Hannolan on onnistuttava. SJK:lla on kasassa nuori joukkue ja Hannolan odotetaan johtavan joukkoja matkalla kamppailuun europaikasta. Hannola kuuluu Gómezin luottopelaajiin ja valmentaja tiedostaa voivansa saada pelaajasta kaiken irti. Sen on parempi tapahtua alkavalla kaudella.

Alkava kausi on tärkeä Pyry Hannolalle. Kehitys ei saa jäädä paikalleen. Kuva: Juha Tamminen

Clésio Baúque, FC Honka

Mosambikin A-maajoukkuepelaaja on Hongan talvikauden nimekkäin hankinta.

Portugalin pääsarjassa vielä syyskaudella minuutteja saanut Baúque saapui Espooseen korvaamaan Rui Modestoa. Modesto voitti viime kaudella Veikkausliigan syöttöpörssin ja kuului sarjan parhaisiin pelaajiin. Honka myi oikean laitapelaajan AIK:hon.

Baúque on haasteen edessä, sillä Modeston korvaaminen ei ole helppo tehtävä. Modesto oli elintärkeässä roolissa Hongan pelitavassa. Urallaan Portugalin lisäksi myös Kreikan pääsarjassa pelannut Baúque on laatupelaaja ja lähtökohtaisesti mallikas Modeston korvaaja.

28-vuotias Baúque kykenee pelaamaan molemmilla laidoilla ja on siten monipuolinen vahvistus Vesa Vasaralle. Baúque oli maaliskuussa Mosambikin A-maajoukkueen mukana AFCON-karsinnoissa.

Tuomas Ollila, HJK

Huhtikuussa 23 vuotta täyttävä Ollila on tullut ryminällä sisään HJK:hon. HJK pestasi Ollilan Murilon korvaajaksi, joten helsinkiläinen joutuu täyttämään varsin suuret saappaat.

Talvikauden perusteella Ollila on täysin kykeneväinen siihen. Vasen laitapuolustaja oli hyvin tehokas Liigacupissa ja nousi myös Huuhkajien mukaan maaliskuun EM-karsintaotteluissa. Ollila pääsi kentälle Tanska-ottelun lopussa, eikä se mennyt putkeen, mutta sen voi laittaa kokemattomuuden piikkiin.

Loistavista keskityksistään tunnettu Ollila on siitä harvinainen laitapuolustaja, että häneltä on lupa odottaa myös maaleja. Viime kaudella Ollila iski alaloppusarja mukaan luettuna kuusi maalia Veikkausliigassa. Se on hurja määrä laitapuolustajalle. Sama meno on jatkunut myös HJK:ssa Liigacupin puolella, sillä neljässä ottelussa on syntynyt kaksi maalia ja kolme maalisyöttöä.

Ollila on lähtökohtaisesti selvä avauskokoonpanon pelaaja Toni Koskelan alaisuudessa.

Kai Meriluoto, HJK

Viimeisen läpimurron paikka.

Meriluoto teki läpimurtonsa Veikkausliigassa viime kaudella Ilveksessä, mutta nyt haaste on astetta kovempi. Meriluoto lähtee kauteen HJK:n ykköskärkenä. Odotukset ovat montaa kertaluokkaa suuremmat ja tulosta on tultava. HJK:n oma kasvatti on esiintynyt edukseen talvikaudella ja osoittanut kykenevänsä maalintekoon.

20-vuotias Meriluoto teki viime kaudella alaloppusarja mukaan luettuna Veikkausliigassa kymmenen maalia. Meriluoto tarvitsee kuitenkin merkittävää tasaisuutta peliesityksiinsä. Viime kaudella kymmenestä maalista neljä syntyi jo huhtikuun aikana ja sen jälkeen oli hiljaisempaa. Meriluoto teki kesäkuun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana vain yhden maalin. HJK:ssa sellaiseen taukoon ei ole varaa – varsinkaan ykköskärkenä.

Meriluoto kilpailee ykköskärjen roolista myös laidalla pelaavan Anthony Olusanyan, boksikärkenä tunnetun Bojan Radulovićin ja vakavasta polvivammasta kuntoutuneen Roope Riskin kanssa.

Kai Meriluodolta odotetaan paljon. Nyt on aika vastata huutoon. Kuva: Juha Tamminen

Tuukka Ikkeläjärvi

VEIKKAUSLIIGAN AVAUSKIERROS 5.4.
PvmOtteluKlo
03.06.2023FC InterINTFC HonkaHON15:00
03.06.2023KuPSHakaHAK17:00
03.06.2023KTPVPS17:00
03.06.2023HJKSJK17:00
03.06.2023AC OuluOULIFK MariehamnMAR17:00
03.06.2023IlvesFC LahtiFCL18:00

LUE LISÄÄ VEIKKAUSLIIGAUUTISIA