HELSINKI. Suomi taisteli kurinalaisesti ja tiiviisti, mutta joutui lopulta taipumaan Tanskalle EM-karsinnoissa maalein 0-1.

Suomen pelisuunnitelma oli alusta asti se, että vetäydytään jonkin verran ja riistojen jälkeen pyritään iskemään vastaan.

– Parantamisen varaa jäi. Paremmalla ensimmäisellä syötöllä oltaisiin päästy kunnolla iskemään vastaan. Kun vastustajan muoto on hajalla, se pitää käyttää nopeasti hyväksi. Pelaajat tajusivat välillä hengähtää pallolla, Suomen päävalmentaja Markku Kanerva sanoi lehdistölle pelin jälkeen.

Toisella jaksolla Tanska otti vahvemmin peliä hallintaansa ja pakotti Suomen vetäytymään yhä alemmas.

– Puhuttiin tauolla, että kun ne lähtevät kierrättämään, pitää nostaa. Olennaista on, että tärkeät linjat ja välit ovat tukossa. Toisaalta jos lähtee korkealta prässäämään, tulee välejä ja ennen kaikkea selusta aukeaa. Analysoidaan pelin jälkeen, missä tilanteissa oltaisiin voitu tiivistää ylöspäin, Kanerva sanoi.

Suomen hyökkäyspelaaminen oli paljolti nopeaa vastaiskupelaamista. Kanervan mukaan seuraava kehityskohde olisi kehittää vastustajan muodon sisällä toimimista, minkä Tanska jo taitaa melko korkealla tasolla.

– Tanskan muodon sisällä pelaaminen on hankalaa. Kysymys kuuluu, miten heitä pystyy haavoittamaan? He nostavat laitapuolustajatkin ylös, jolloin taakse syntyy se tila.

– Sitten on tietysti se, riittääkö meillä eväät pelata muodon sisällä? Se on totta kai kehityskohde. Välillä Slovenia ja Pohjois-Irlantikin puolustavat äärimmäisen tiiviisti. Pitää pystyä sielläkin operoimaan ja etenemään muodon sisällä. Siihen meillä on tietyt rakenteet olemassa. Tänään ei ihan toiminut. Johtuiko sitten Tanskan tiiviistä puolustuspelaamisesta vai siitä, ettemme saaneet syöttöjä napsumaan kohdilleen.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

EM-karsinnat, H-lohko
#JoukkueOVTHMP
1Slovenia SLO641113-613
2Tanska DNK641112-513
3Suomi FIN640211-412
4Kazakstan KAZ64029-512
5Pohjois-Irlanti NIR61054-83

LUE MYÖS