Ensi vuoden EM-kisoissa käytettävä pallo nopeuttaa päätöksentekoa käsivirhe- ja paitsiotilanteissa, lupaavat UEFA ja Adidas.

Adidaksen Fussballliebe-pallossa on mikrosiru, joka lähettää reaaliajassa tietoa tuomareille. Mikrosiru voi havaita jopa 500 liikettä sekunnissa – eli se havaitsee tarkasti, kun pelaaja koskettaa palloa.

Teknologia ei tiedä, mihin osaan kehoa pallo osuu, mutta tuomarit voivat hyödyntää sitä yhdessä videomateriaalin kanssa.

Mikrosirua käytettiin jo Qatarin MM-kisoissa puoliautomaattisessa paitsiojärjestelmässä. Teknologian avulla saadaan tarkasti selville hetki, jolloin pallo lähtee syöttäjän jalasta.

Järjestelmä on ”puoliautomaattinen”, koska erotuomareiden on edelleen päätettävä, osallistuuko paitsioasemassa oleva pelaaja peliin.

Sirua käytetään myös yhdessä raajojen seurantateknologian kanssa sen määrittämiseksi, onko maaliin johtaneessa tilanteessa sattunut käsivirhe.

UEFA käyttää jo puoliautomaattista paitsiojärjestelmää Mestarien liigassa, mutta Euroopan ykkösturnauksessa ei ainakaan vielä käytetä mikrosirulla varustettua palloa. Sen sijaan Mestarien liigassa käytetään kameroita ja tekoälyä määrittämään, milloin pallo pelataan maalintekijälle.

– Pelaajan sijaintitietoja ja tekoälyä yhdistävä innovaatio edistää UEFA:n puoliautomaattista paitsioteknologiaa ja on avainasemassa nopeampien päätösten tukemisessa, kommentoi UEFA BBC:n mukaan.

– Teknologia voi myös auttaa VAR-toimitsijoita tunnistamaan jokaisen yksittäisen pallon kosketuksen, mikä vähentää entisestään käsipallo- ja rangaistuspotkujen ratkaisemiseen kuluvaa aikaa.

Linkki twiittiin.