Veikkausliigan kausi 2019 pelattiin uudella formaatilla. Mestariksi kruunattiin huikean loppuhuipennuksen myötä Kuopion Palloseura 33 vuoden tauon jälkeen. Tältä sivulta löydät kauden 2019 sijoitukset, sarjataulukot sekä kauden parhaat pelaajat.

su3.11.13.00FC HonkaIFK Mariehamn1-0
  • Honka eteni Eurooppa-liigan karsintoihin.

su27.10.KPVTPS0-3
  • TPS nousi kaudeksi 2020 Veikkausliigaan, KPV pelaa kaudella 2020 Ykkösessä.

Veikkausliiga 2019: Kauden parhaat

Toimitus laittoi kauden päätteeksi pelipaikkojensa parhaat pelaajat järjestykseen. Olemme myös tehneet toimituksen tähdistöjoukkueen, minkä lisäksi löydät alta myös jalkapallotoimittajien (Pallo-kopla) valitseman tähdistöjoukkueen. Kaikki TOP-listat ja tähdistöjoukkueet löytyvät alta linkkeinä.

Veikkausliiga 2019: Miten pelattiin?

Veikkausliigan sarjaformaatti muuttui kaudelle 2019. 12 joukkueen kolminkertainen sarja poistui ja tilalle tulivat runkosarja ja loppusarjat. Ottelumäärä väheni ja samalla kausi myös piteni. Muutoksella pyrittiin parantamaan joukkueiden harjoittelua ja vähentämään otteluruuhkia.

Veikkausliigan hallitus sopi säännöistä, joiden pohjalta otteluohjelma rakennettiin. Yksi uudistus sääntöihin oli niin kutsuttu kolmen päivän sääntö, joka tarkoittaa, että jokaisella joukkueella on vähintään kolme päivää otteluiden välillä kauden aikana.

Kausi käynnistyi 3. huhtikuuta ja viimeinen ottelu pelattiin 3. marraskuuta. Sen lisäksi oli vielä Palloliiton järjestämät karsinnat, joissa pelattiin sarjapaikasta kaudelle 2020. Karsinnoissa kohtasivat Veikkausliigan toiseksi viimeiseksij sijoittunut KPV ja Ykkösen toiseksi sijoittunut TPS. Lopulta TPS varmisti paikan kaudeksi 2020 Veikkausliigaan ja KPV putosi Ykköseen.

Näin pelattiin kausi 2019

Runkosarja

Runkosarjassa 12 joukkuetta pelasi kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti, kotonaan ja vieraissa. Runkosarja pelattiin 3.4.-1.9. Viimeisen runkosarjakierroksen jälkeen sarja jakautui kahteen osaan: mestaruussarjaan ja haastajasarjaan.

Runkosarjan ykkönen oli FC Inter. Jo runkosarjan päätteeksi sarjan häntpäässä erottuivat VPS sekä KPV. Suurin yllätys oli HJK:n neljäs sija.

Mestaruussarjaan etenivät runkosarjan kuusi parasta joukkuetta. Kuusi joukkuetta pelasi yksinkertaisen sarjan, jossa pelattiin viisi ottelua. Ensimmäinen, toinen ja kolmas pelasivat kolme kotiottelua ja kaksi vierasottelua, loput pelasivat kaksi kotiottelua ja kolme vierasottelua.

Mestaruussarjassa pelattiin Veikkausliigan mestaruudesta, hopeasta ja pronssista. Lisäksi mestari sai paikan Mestarien liigan karsintaan ja hopealle sijoittunut joukkue varmisti paikan Eurooppa-liigan karsinnoissa.

Kausi huipentui viimeisellä kierroksella Interin ja KuPS:n kohtaamiseen. KuPS haki 2-0-vierasvoiton Turusta ja juhli mestaruutta 33 vuoden tauon jälkeen. Piste-eroa oli lopulta viisi pistettä. Interille olisi mestaruuteen kelvannut päätöskierroksen ottelusta vain voitto.

Kolmanneksi sijoittunut joukkue (Honka) voitti pronssia, mutta jatkoi pelejä eurolopputurnauksen finaalissa toisesta paikasta Eurooppa-liigan karsintoihin. Kolmas paikka Eurooppa-liigan karsintoihin meni Suomen Cupin voittajalle Ilvekselle, joka sijoittu sarjassa neljänneksi.

Suomen Cupin voittaja ei osallistunut eurolopputurnaukseen. Näin ollen eurolopputurnaukseen osallistuivat viidenneksi sijoittunut HJK, kuudenneksi sijoittunut IFK Mariehamn sekä haastajasarjasta HIFK (seitsemäs) ja FC Lahti (kahdeksas).

Sijoille 7-12 sijoittuneet joukkueet jatkoivat runkosarjan jälkeen haastajasarjaan. Haastajasarja pelattiin yksinkertaisena eli jokainen joukkue pelasi viisi ottelua. Seitsemäs, kahdeksas ja yhdeksäs saivat yhden kotiottelun enemmän.

Haastajasarjan viimeiseksi sijoittunut joukkue oli VPS, joka putosi suoraan Ykköseen. Toiseksi viimeinen oli KPV, joka pelasi Palloliiton järjestämässä karsinnassa Ykkösen toiseksi sijoittunutta (TPS) vastaan.

Eurolopputurnauksen ensimmäinen jatkopelikierros oli yksiosainen. Kotietu meni paremmin sijoittuneelle.

Ensimmäisen kierroksen voittajat etenivät eurolopputurnauksen välierään, jossa kotietu oli edelleen paremmin sijoittuneella. Välierä pelattiin myös yksiosaisena.

Välierän voittaja kohtasi sarjassa kolmanneksi sijoittuneen Hongan. Eurofinaali pelattiin kaksiosaisena ja siinä oli käytössä vierasmaalisääntö. Kolmanneksi sijoittunut Honka aloitti vieraissa ja toinen osaottelu pelattiin Hongan kotikentällä.

Eurofinaalin voittajksi selviytyi Honka, joka sai kolmannen paikan Eurooppa-liigan karsintoihin.