Näkökulma: Tanskan pelleily nykyurheilun kauhukuva – joko juutit voisi sulkea EM-karsinnoista?

© Kuva: Getty Images

Tanska on kuulunut jo useiden sukupolvien ajan kansainvälisen jalkapallon ilopillereihin. Moni nostalgikko muistelee lämmöllä sensaatiomaista vuoden 1992 euroopanmestaruutta. Laudrupin veljeksillä, Peter Schmeichelilla ja Morten Olsenilla on paikkansa monen jalkapallon ystävän sydämessä. Iloinen pelityyli on tuonut Tanskalle maineen ”Euroopan Brasiliana” ja iloa katsomoihin ovat levittäneet myös hyvätapaiset kannattajat ”ruligaanit”.

Vaikka tuoreimmat tiedot Tanskan maajoukkuefutiksen käänteistä saattavat ensikuulemalta naurattaa, on pienen pohdinnan jälkeen touhusta kuitenkin hauskuus kaukana. Oikea sana kuvaamaan Tanskan maajoukkueen tämänhetkistä tilaa on ”farssi”, ja jalkapallo onkin juuri nyt lähinnä kansakunnan häpeän aihe. Eikä upeasta MM-turnauksesta ole aikaa kuin pari kuukautta.

Tanska kohtaa keskiviikkoiltana harjoitusottelussa vieraskentällä Slovakian, ja sunnuntaina kotikentällä Aarhusissa Walesin. Wales-ottelu on myös kilpailullinen ottelu, sillä Tanska avaa silloin taipaleensa UEFA:n uudessa Nations Leaguessa.

Joukkue, jonka Tanska näihin otteluihin nimesi, on kuitenkin pelkkä huono vitsi. Tanskan A-maajoukkuepelaajat kieltäytyivät pelaamasta otteluissa sopimuskiistojen takia, ja solidaarisuussyistä kieltävän vastauksen antoivat myös Tanskan kahden ylimmän sarjatason seurojen pelaajat. Niinpä kokoon haalittiin joukkue, jonka pelaajat pelaavat Tanskan kolmanneksi korkeimmalla sarjaportaalla tai maan futsal-maajoukkueessa – kokonaan eri lajissa siis.

Kuvaavaa on, että väliaikaiseksi valmentajaksi nimetty pelaajalegenda John ”Faxe” Jensen ei tuntenut entuudelta ainuttakaan joukkueensa pelaajista.

Avarta, Taarup Paarup IF, Vanløse, Skovshoved. Siinä muutama seura, jonka pelaajista Tanskan nykyinen edustusjoukkue on koottu. Näistä seuroista on tuskin Tanskan ulkopuolella kuullut kovinkaan moni. Pelaajista sitten vielä harvempi.

Tämä pelaajaryhmä on Slovakiassa juuri nyt luokkaretkellä, eikä Tanskan futishistorian suurin tappio illalla ole lainkaan epärealistinen ennakkoarvio. Ennätys on vuodelta 1937, jolloin Tanska hävisi Saksalle maalein 0-8. Erikoisesta syystä mielenkiintoiseksi muodostunutta harjoitusottelua voi hämmästellä myös Viasat jalkapallo -kanavalla tai Viaplaylla klo 21.45 alkaen.

Vaikka joidenkin mielestä maansa värien puolesta uhrautuneet amatööripelaajat saattoivat pelastaa Tanskan maineen, on Tanska tehnyt – ja tehnee tänä iltana myös kentällä – itsensä naurunalaiseksi. Ei se reissuun lähteneiden pelaajien vika ole, mutta onhan nykytilanne melkoinen perseennäyttö paitsi Tanskan faneille, niin myös Slovakian joukkueelle ja kannattajille.

Sekä tietysti UEFA:lle. Ja UEFA tuskin vilkkuvia pakaroita kauan hyvällä katselee.

Ei naurattaisi Huuhkajien kannattajiakaan

Miettikääpä vertailun vuoksi, miltä tuntuisi Suomen Nations League -avauksessa joukkue, jonka pelaajat koottaisiin PEPO:n, Gnistanin, GBK:n, MuSa:n ja TPV:n pelaajista? Kaikella kunnioituksella kyseisten joukkueiden varmasti yritteliäitä ja innokkaita pelaajia kohtaan, mutta taitaisi Huuhkajien kannattajiltakin hymy hyytyä.

Kaikkein paras ratkaisu olisi ollut perua ainakin harjoituspeli Slovakiaa vastaan, mutta ilmeisesti farssin annetaan toteutua. Totiseksi leikki muuttuu kuitenkin viimeistään sunnuntain Nations League -pelissä. Jos Tanska todella peluuttaa puulaakimiehistöä Walesia vastaan, on UEFA:n huumori taatusti koetuksella. Nations League on sen lempilapsi, ja jos jokin maa ottaa kisaa kohtaan tällaisen asenteen, voivat seuraukset olla ankarat.

Tanskan jalkapalloliitto on jo nyt UEFA:n asettamassa neljän vuoden ”ehdonalaisessa”, sillä viime vuonna naisten MM-karsintapeli Ruotsia vastaan jouduttiin perumaan toisenlaisen sopimuskiistan takia. Tuolloin Tanskan naispelaajat vaativat edes hieman tasa-arvoisempia korvauksia miespelaajiin verrattuna. En yllättyisi, jos UEFA päättäisi nyt ottaa kovat otteet käyttöön ja sulkea Tanskan samantien koko Nations Leaguesta.

Suuri vääryys ei olisi sekään, jos Tanska saisi vielä rajumman sanktion ja se suljettaisiin myös vuoden 2020 EM-karsinnoista. Näin radikaali ennakkotapaus antaisi selkeän signaalin siitä, ettei tällainen pelleily saa jatkua. Tanskalle se olisi kuitenkin valtava isku, sillä Tanska on yksi vuoden 2020 EM-turnauksen 12 isäntämaasta. Skandaali palauttaisi totisesti Tanskan ”kiviajalle”, kuten maan jalkapalloliiton johtoportaasta soppaa pelonsekaisesti kommentoitiin.

Ei sponsorirahasta vääntäminen uutta ole

Mistä tässä kaikessa sitten on kyse? No, tietysti rahasta ja molemminpuolisesta ahneudesta. Uutta sopimusta maajoukkuepelaajien palkkioista ei ole saatu aikaiseksi, ja keskiössä on tiettävästi pelaajien kuvaoikeuksista saatavat rahat.

Eihän soppa mitenkään ainutlaatuinen ole. Mainos- ja sponsoriasioissa kaikki eivät voi voittaa, ja intressit ovat usein ristiriidassa. Esimerkkejä eturistiriidoista on nähty vaikkapa suomalaisen talviurheilun terävimmällä huipulla.

Jalkapallostakin tuttua on, että pelaajat solmivat yhteistyökuvioita vedonlyöntiyhtiöiden kanssa heti maajoukkuetouhujen päätyttyä. Kun jalkapalloliiton säännöt ja kiellot eivät enää sido käsiä, on lupa antaa periksi kielletyille hedelmille, jotka olivat silmien edessä varmasti aiemminkin.

Uhkakuva Tanskan tapaus varmasti on isommassakin mittakaavassa. Vastaavia riitoja on totuttu näkemään ei-niin-demokraattisissa valtioissa, mutta kun soppa kiehuu Tanskan kaltaisessa sivistyneessä länsimaassa, on pelko tulevaisuudesta käsinkosketeltava. Mikä maa on vuorona seuraavaksi? Voisiko vastaavaa tapahtua Argentiinassa, Italiassa, Espanjassa tai jopa Suomessa? Pudottavatko rahasotkut jatkossa huippumaita arvokisoista?

En lähde osoittamaan syyttävällä sormella sen paremmin Tanskan jalkapalloliittoa kuin epäilemättä hyvin varakkaita maajoukkuepelaajiakaan. Ahneutta on varmasti molemmilla. Tilannetta ei kuitenkaan missään nimessä olisi saanut päästää näin pitkälle. Jos molemmat osapuolet eivät ole valmiita kompromissiin, olisi myönnytyksiin pystyttävä edes näistä jalomman.

Vielä jo maajoukkuetauon alettuakin Tanskan supertähti Christian Eriksen ehdotti, että hommia jatkettaisiin kuukauden aikalisän verran vanhalla yhteistyösopimuksella, mutta tämäkään sovitteluyritys ei johtanut tulokseen. Surullista, mutta juuri nyt Tanska näyttäytyy jalkapallon kehitysmaana, joka pahimmassa tapauksessa kiukuttelee itsensä ulos tulevista arvokisoista.

Heikki Kuparinen


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.