Huuhkajien 23-vuotias hyökkääjä Jasse Tuominen on silminnähden onnellinen, kun maajoukkuetauko alkaa. Huuhkajissa Tuomiselle on kasvanut iso rooli Teemu Pukin rinnalla hyökkäyksessä. Samaa ei voi sanoa Tuomisen roolista seurajoukkueessaan BATE Borisovissa.

Valko-Venäjällä ammattiaan harjoittavalle Tuomiselle maajoukkuekutsut ovat olleet jopa terapeuttisia kokemuksia. Tuominen oli loukkaantumisten takia sivussa maajoukkueen toiminnasta lähes vuoden, kunnes kutsu kävi jälleen viime syyskuussa. Tuominen pelasi Kreikka-voitossa 86 minuuttia ja Italia-tappiossa 16 minuuttia Huuhkajien hyökkäyksessä.

– On se piristysruiske. Viime reissulle kun pääsi mukaan pitkän tauon jälkeen, niin kyllä se teki päälle hyvää. Koko vuoden kun on ollut Valko-Venäjällä. Vaikka peliaika on vaihdellut tosi paljon, niin olen yrittänyt pitää itseni hyvässä kunnossa, jos täällä (Huuhkajissa) hyppää kentälle, Tuominen kertoo SuomiFutis-sivustolle Kalastajatorpalla, Helsingissä.

Aika Valko-Venäjän suurseura BATE:ssa on ollut opettavainen kokemus. Tuominen siirtyi vuonna 2017 BATE:n riveihin FC Lahdesta ollessaan 21-vuotias. Hyppäys tuntemattomaan oli melkoinen. Rooli on kuitenkin jäänyt harmittavan pieneksi. Tällä kaudella Tuominen on pelannut vain kuudessa sarjaottelussa, joissa on syntynyt yksi maali ja yksi maaliin johtanut syöttö.

Tuominen myönsi jo syyskuussa, ettei ole ollut kovin tyytyväinen rooliinsa Valko-Venäjällä. Tuominen kertoi syyskuussa Helsingin Sanomille, ettei hänellä ole seurassa kovin hyvä fiilis. Mikään ei ole kuukaudessa muuttunut.

– Samoilla linjoilla mennään edelleen. En ole tyytyväinen siihen rooliin, mikä minulla siellä on tällä hetkellä. Totta kai sitä haluaisi pelata enemmän.

Kaikkea en ehkä viitsi sanoa…

Jalkapallo on huipputasolla raadollista. Kilpailu on niin kovaa, ettei sitä tavallinen tallaaja välttämättä ymmärräkään. Tuomisen kohdalla ei välttämättä puhuta enää vain kilpailusta. Miehen omien kommenttien mukaan toiminta BATE:ssa kuulostaa nimittäin jo syrjinnältä.

– Kaikkea en ehkä viitsi sanoa…, Tuominen aloittaa ja jatkaa pienen mietinnän jälkeen.

– Välillä on ihmetyttänyt peliaikani. Tuntuu, että ihan sama kuinka hyvin pelaa, niin peliaika saattaa seuraavassa pelissä olla kortilla tai sitten otetaan vaihtoon todella aikaisin. Aina ei tunnu, että asiat menevät ihan tasan. Jos olisi esimerkiksi eri maan passi tai jotain… Se on vain mentävä näin, Tuominen sanoo varovasti.

[readmore from=Tuominen-Jasse]

Tuomisen varovaisuuden ymmärtää. Miehellä on sopimustaan jäljellä vielä joulukuuhun saakka, ja BATE pelaa yhä Valko-Venäjän mestaruudesta. BATE jahtaa sarjaa johtavaa Dinamo Brestiä viiden pisteen takamatkalta yhden ottelun vähemmän pelanneena. Tuominen haluaa totta kai auttaa joukkuettaan tavoitteissaan onnistumalla kentällä.

BATE:ssa keskustelukulttuuri pelaajan ja valmentajan välillä on vähäistä, mikä on tehnyt oman roolin ymmärtämisestä haastavaa.

Jos et ole avauksen pelaaja, niin ei hän sinulle hirveästi juttele mitään.

– Minulla on ollut kolme valmentajaa siellä. Jokaisella on ollut vähän erilainen lähestymistapa. Nykyinen valmentaja (Alyaksey Baha) ei hirveästi keskustele pelaajien kanssa, tai sanotaanko, että tiettyjen pelaajien kanssa keskustelee. Jos et ole avauksen pelaaja, niin ei hän sinulle hirveästi juttele mitään. Kommunikointi voi välillä olla vähän heikkoa pelaajan ja koutsin välillä.

Eteenpäin täysi reppu selässä

Jasse Tuominen HJK:ta vastaan europelissä elokuussa 2018. Kuva: Juha Tamminen.

Jotain Tuomisen hankalasta tilanteesta kertoo viime kesän tapahtumat. Suomalaishyökkääjä oli jo saanut seuraltaan luvan siirtyä kesällä muualle, mikäli sopiva tarjous osuisi kohdalle. Sitten seurajohdossa ääni muuttui, eikä siirtoa koskaan tapahtunut. Melko selvää on tällä hetkellä se, että joulukuun jälkeen Tuominen vaihtaa maisemaa.

Tuominen lähti nuorena poikana BATE:n riveihin, ja on kasvanut pelaajana ja ihmisenä paljon. Mukaan on tarttunut – ainakin auttavalla tasolla – venäjän kieli. Tuominen oli BATE:ssa tietynlainen muurinmurtaja. Hänen jälkeensä joukkueeseen on tullut paljon pelaajia muualta kuin Itä-Euroopasta. Se on helpottanut myös suomalaishyökkääjän elämää.

– Silloin kun menin sinne, niin siellä ei ollut hirveästi muualta kuin Venäjältä ja Balkanin maista pelaajia. Välillä oli vähän yksinäistä. Taisin olla avaamassa tietä siellä muillekin. Viime vuonna tuli ensimmäiset afrikkalaispelaajat seuraan ja täksi kaudeksi tuli Euroopasta pari pelaajaa. Kyllä se on vähän helpottanut, kun on saanut vähän samanhenkisiä enemmän sinne, Tuominen kertoo.

Mikäli Tuomisen ura jatkuu kauden jälkeen muualla, voi mies ainakin sanoa, että reppu on täynnä kokemuksia ja viisautta.

– Olen henkisesti kasvanut todella paljon. Siellä on tullut kaikennäköisiä esteitä tai hidasteita, ja se on vaatinut päältä aika paljon, että homma on pysynyt kasassa, Tuominen kertoo.

Maalitili auki?

Tuominen on Huuhkajissa noussut Teemu Pukin aisapariksi hyökkäykseen. Päävalmentaja Markku Kanerva on löytänyt Tuomisesta täydellisen työmiehen puolustuksen etulinjaan. Tuominen jaksaa prässätä ja tehdä äärettömän tärkeää työtä pyyteettömästi.

Avausmaali maajoukkueessa odottaa vielä itseään. Kuva: Juha Tamminen.

Ajoittain Tuomista on kritisoitu nimenomaan siitä, ettei hän ole tuonut pöytään tehoja. Hyökkääjä elää maaleista, joita Tuomisella on vielä A-maajoukkuepaidassa pyöreä nolla. Tuominen tunnistaa dilemman. Hyökkääjän ensisijainen tehtävä on tehdä maaleja, vaikka asia ei nykyjalkapallossa ole niin yksinkertainen.

– Kyllä sen kritiikin välillä ymmärtää, että jos ei maaleja ole tullut. Mutta en minä sitä hirveästi stressaa.

– Meidän systeemissä hyökkääjällä on todella iso rooli puolustussuuntaan. Rivellä on aika selkeät kuviot, mitä hän haluaa meiltä hyökkääjiltä. Se on suhteellisen helppo toteuttaa.

Ainakaan vielä Tuomista ei muisteta Huuhkajat-paidassa maaleista, vaan enempi kovasta työmoraalista ja puolustamisesta. Veikkausliigassa kaudella 2016 Tuominen löi läpi ja iski kymmenen osumaa. Sen jälkeen on ollut hiljaisempaa, mutta kuten aiemmin jo tuotiin ilmi, siihen on vaikuttanut monet asiat.

– Tiedän kyllä, että osaan tehdä maaleja. Kyllä ne sieltä tulevat vielä.

[readmore from=Huuhkajat]

– Se on ollut haastavaa (BATE:ssa), kun peliaika vaihtelee niin paljon. Sellainen jatkumo on puuttunut. Välillä kun on saanut jo itseluottamuksen takaisin, ja sitten et pelaakaan seuraavassa pelissä. Se olisi ehkä helpompi tännekin tulla, kun alla olisi ysikymppisiä, Tuominen myöntää.

Tyyntä myrskyn edessä?

Huuhkajat kohtaa lauantaina vieraissa Bosnia-Hertsegovinan ja tiistaina Turussa Armenian. Katso Huuhkajien otteluiden alkamisajankohdat, lohkotilanne ja tulokset TÄÄLTÄ.