Näkökulma: Huuhkajien uskomattoman esityksen taustalla kiehtova asia – tässä nähtiin nyt jotain täysin poikkeuksellista!

© Kuva: Juha Tamminen
Mestaruus katkolla La Ligassa! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Aloitetaan tämä analyysi pienellä purkauksella. Suomi on jalkapallon EM-kisoissa! Suomi on hemmetti sentään jalkapallon EM-kisoissa! Onnittelut koko joukkueelle ja taustoille aivan upeasta saavutuksesta!

Sitten vakavoituminen analyysin äärelle. Ottelu oli alusta lähtien Suomen hallintaa, eikä voittajasta ollut epäselvyyttä sen jälkeen, kun Liechtenstein paljasti pelisuunnitelmansa puutteellisuuden.

Suomi pystyi olemaan tehokas, koska se pelasi karsintojen parasta positional play’ta. On jo itsessään huikea tunne kirjoittaa, että Suomi pelasi positional play’ta, mutta kun se tehtiin vieläpä niin laadukkaasti, kuin Suomi sen tänään teki, niin tunne on kaksinkertainen.

Ensinnäkin, Suomi löysi tilat, koska kollektiivinen päätöksenteko oli täsmällistä läpi ottelun.

Ensimmäisessä maalissa tila löydettiin taskusta, kun Tim Sparv syötti pallon Teemu Pukin jalkaan läpäissen vastustajan keskikenttälinjan. Pukki eteni ja pallo ajautui Jasse Tuomiselle, joka potkaisi Suomen 1-0-johtoon. Maali oli erinomainen esimerkki Suomen ottelusuunnitelman ensisijaisesta etenemisväylästä, eli keskikaistan tai sisäkaistan syöttökombinaatiosta. Suomi etsi Pukkia tai oikealta keskelle tullutta Robin Lodia jatkuvasti kymppialueelta tai taskuista.

Toisessa maalissa tila löydettiin leveydestä, kun Suomi käytti toista etenemisväyläänsä. Vasemmalla Pyry Soiri meni usein leveyteen ja Suomi käytti hänen ohitusuhkaansa. Maalia edeltäneessä tilanteessa ohitus johti pilkkuun ja Pukin pilkkumaaliin.

Kolmannessa maalissa Suomi löysi tilan vastustajan puolustuslinjan selustasta, kun Pukki juoksi pitkän läpisyötön maaliin.

Kuten ennen ottelua tällä palstalla arvioitiin, kaiken ydin on pelata pallo sinne, missä tilat ovat. Suomi oli tutkinut tarkasti, missä tilat tulisivat olemaan ja pelaajat toteuttivat pallollista päätöksentekoa pedantisti.

Toiseksi, Suomi oli pallonmenetysten jälkeen terävänä. Lukuunottamatta ensimmäisen jakson loppua, Suomi paineisti palloa ja pyrki ohjaamaan Liechtensteinin hyökkäyspeliä sivurajoja kohti. Se onnistui, Suomi pelasi kuin hurmoksessa ja piti palloa 70 prosenttia ottelusta. Suomi pystyi paineistamaan, koska omat syöttöketjut olivat pitkiä ja antoivat Suomelle negatiivisiin tilanteenvaihtoihin voimaa.

Tim Sparv sekä Glen Kamara tekivät poikkeuksetta oikeita päätöksiä negatiivisten tilanteenvaihtojen hetkinä siitä, puolustavatko he tilaa vai aikaa. Helpottava asia oli toki se, että Liechtensteinilla ei ollut minkäänlaista suunnitelmaa pallolliseen toimintaan.

Kolmas ratkaiseva asia oli tänään se, että Suomen muoto vei Liechtensteinin vastaavaa kuin litran mittaa. Suomen vasemmalle kallellaan ollut 4-4-2-muoto tarkoitti sitä, että Liechtensteinin kaksi topparia olivat jatkuvasti Teemu Pukkia, Jasse Tuomista ja Robin Lodia vastaan numeraalisesti, laadullisesti ja positionaalisesti alivoimaisina.

Suomella oli muotoa ajatellen täysin selvä suunnitelma. Vasemmalla luotiin numeraalista ylivoimaa ja hyödynnettiin Glen Kamaran pallollista toimintaa vasemmassa alataskussa. Siellä oli myös Pyry Soiri, joka meni ajoittain leveyteen uhkaamaan ohituksillaan. Oikealla Lod liikkui keskelle. Suomi jauhoi ja vyöryi organisoiduilla syöttöketjuilla kohti maalia.

Tämä ei voinut johtaa muuhun, kuin Suomen täysin ylivoimaiseen voittoon.

Suomen pelaaminen tänään oli kuin sen koko karsinnat pienoiskoossa. Kaiken pohjalla on ollut loistava taktinen valmistautuminen ja sen päällä on ollut Markku Kanervan poikkeuksellinen kyky roolittaa joukkue ja nostaa pelaajamateriaalin vahvuudet esille. Näiden asioiden päälle on rakentunut vahva henkinen kantti, tiivis sitoutuminen ja muut tärkeät henkiset asiat.

Fakta on, että Suomi repi erinomaisella taktisella valmistautumisella pelaajamateriaalinsa puutteet kiinni ja pelaa ensi kesänä jalkapallon EM-kisoissa!

Oi Suomi on!

LUE MYÖS: Näin voit hankkia itsellesi liput Huuhkajien EM-otteluihin

LUE MYÖS: Milloin Suomi saa tietää vastustajansa EM-kisoissa? Tässä kaikki arvonnoista

LUE MYÖS: Suomen pukukopissa pidettiin ennen ratkaisuottelua koskettava puhe – äänessä ei ollut kapteeni tai päävalmentaja

LUE MYÖS: Lukas Hradeckylla oli eriävä mielipide Markku Kanervan lauantaisista harjoituksista: ”Ja v*tut – sori vaan”

LUE MYÖS: Markku Kanerva kommentoi fanien ryntäystä kentälle: ”Säännöt on tehty noudatettaviksi”

LUE MYÖS: Kylmät väreet! Huuhkajien mielettömälle uroteolle osoitettiin suosiota yli lajirajojen Jääkiekkoliigassa – ”Suomi! Suomi! Suomi!”

Jussi Leppälahti


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!

Mestaruus katkolla La Ligassa! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!