HIFK-ennakko 2020: Viime kautta tiiviimpi stadilaisryhmä kilpailee mestaruussarjaan pääsystä

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

 • Seitsemäs sija Veikkausliigassa
 • Putosi eurolopputurnauksen 1. kierroksella IFK Mariehamnille
 • Pisteitä 39
 • 10 voittoa, 9 tasapeliä, 8 tappiota
 • Suomen Cup: lohkovaihe

Harva olisi edes voinut kuvitella ennen kauden alkua, että HIFK keräisi enemmän pisteitä kuin sen rakas paikalliskilpailija HJK. Tähtirinnat pelasivat toki runkosarjavaiheen jälkeen haastajasarjassa ja HJK kovemmassa kastissa mestaruussarjassa, mutta siitä huolimatta IFK:n saavutus on kova. Varsinkin, kun ottaa huomioon joukkueen lähteneen kauteen nousijana. Seitsemänneksi 27 pelin jälkeen sarjataulukossa yltänyt HIFK keräsi 39 pistettä, viidenneksi tullut HJK kaksi pinnaa vähemmän.


HIFK oli hyvin lähellä eurolopputurnauksen välieräpaikkaa, mutta se hävisi Ahvenanmaalla IFK Mariehamnille rangaistuspotkukilpailussa.

Kausi oli omalta osaltaan stadilaisryhmälle menestys, sillä HIFK:n ensisijainen tavoite oli uusia sarjapaikka. Kun silloinen tavoite alkoi täyttyä kauden edetessä, joukkueen nälkä kasvoi syödessä. Joka tapauksessa kausi oli kokonaisuudessaan jatkoa ajatellen erittäin lupaava norjalaisen, ensimmäisen kautensa HIFK:ssa luotsanneen Tor Thodesenin miehistöltä.

Moni ei uskonut HIFK:n säilymismahdollisuuksiin senkään takia, että Suomen Cupin ottelut olivat sujuneet talven ja kevään aikana päin mäntyä. HIFK hävisi kaikki cupin ottelunsa ja kaksi ensimmäistä sarjapeliä, mutta sen jälkeen tulosta alkoi kertyä tasaiseen tahtiin.

HIFK:ta ei ollut helppo voittaa. Se hävisi 27 pelin aikana vain kahdeksan kertaa eli saman verran kuin pronssijoukkue Honka ja HJK. Vähemmän tappioita sarakkeeseensa saivat 27 pelin aikana vain mestari-KuPS (4) ja Ilves (6).

Tiquinho oli loistohankinta HIFK:lta. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kausi oli positiivinen seuralle myös siksi, että ennen kauden alkua sen yllä leijui suuria epäilyksiä. Kiinalainen Lucas Jin Chang oli ostanut Hifk Fotboll Ab:n osakkeista 51,9 prosenttia eli enemmistön. Seuran taloustilanne oli ollut haastava, ja HIFK oli tehnyt rankkaa tappiota neljän tilikauden aikana. Yhteensä velkaa oli kertynyt noin puoli miljoonaa euroa, ja sen myötä HIFK Soccer r.f. oli etsinyt jo jonkin aikaa uutta omistajaa.

Kiinalaisen pääomistajan myötä pelot heräsivät aluksi siitä, käykö HIFK:lle samoin kuin vaikka Allianssille tai Tampere Unitedille vuosia sitten vedonlyöntiskandaalien muodossa. HIFK:hon saapui ennen kautta ja sen aikana useita ulkomaalaispelaajia, mutta epäilyttäviä tapauksia ei ilmennyt. Hankinnat olivat myös erinomaisia. Brassihyökkääjät Luis Henrique sekä Tiquinho kuuluivat sarjan parhaimpiin hyökkääjiin.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Tor Thodesen
 • Valmentaja: Teemu Kankkunen
 • Valmentaja: Mike Keeney
 • Fysiikkavalmentaja: Risto-Matti Toivonen
Tor Thodesen onnistui erinomaisesti debyyttikaudellaan Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

Tor Thodesen jatkaa joukkueen päävalmentajana. HIFK kertoi norjalaisluotsin sopimuksen julkaisemisen yhteydessä, että diili oli ollut kirjoitettuna jo pidempäänkin.

Thodesenin valmennustiimi vahvistui talvella kahdella uudella valmentajalla, liigakentiltä tutulla amerikkalaisella Mike Keeneyllä sekä italialaisella Gabriele Faccialla, joka jätti kuitenkin seuran pikaisesti saatuaan toisen työtarjouksen. Uefa Pro -lisenssiä suorittava Teemu Kankkunen jatkaa myös valmennustiimin jäsenenä. Kankkunen nosti HIFK:n Veikkausliigaan kauden 2018 päätteeksi, mutta ei saa vielä toimia liigatason päävalmentajana ennen Uefa Pro -valmentajalisenssin suorittamista.

HIFK panostaa alkavalla kaudella valmennustiimiinsä yhä enemmän. Siitä kertoo se, että kuusi työntekijää – Thodesen, Keeney, Kankkunen sekä kolme muuta valmennustiimin jäsentä – ovat täysipäiväisiä. Kun arkeen panostetaan yhä kovemmin, voi odotuksiakin kohottaa. Suomen Cupin esitykset olivat HIFK:n osalta jälleen vaisuja, mutta sitä ne olivat toden totta viimekin vuonna. Cup toimii HIFK:lle lähinnä hyvänä pohjana saada pelaajille minuutteja hyvätasoisissa peleissä ja ajaa sisään tiettyjä asioita.

Thodesenin teesit ovat pitkälti samoja kuin viime kaudella. HIFK pyrkii juoksemaan kentällä hurjan määrän. Viime kaudella kova prässi ylhäältä tuotti monesti tulosta, mutta vaatii pitkässä juoksussa myös veronsa, kun pelaajat ovat kovan rasituksen alla.

Arvio

Sija: 7.

”Rödan” runko on pysynyt paljolti samana kuin viime kaudella. Uusia miehiäkin riittää, mutta hankintoja ei ole tehty yhtä paljon kuin viime kaudella. Sen myötä ryhmä on aiempaa tiiviimpi.

Erittäin tärkeää HIFK:lle oli saada pidettyä riveissään brasilialaishyökkäät Luís Henrique, 22, ja Tiquinho, 26, jotka viimeistelivät joukkueen 37:stä maalista 18 eli lähes puolet.

Johtajaksi alakerrassa nousseen Tero Mäntylän menetys SJK:hon oli iso takaisku viime kauteen peilaten, mutta paikkaajaksi löydettiin mies hyvällä kokemuspohjalla, kun entinen maajoukkuemies Sakari Mattila teki peräti kolmivuotisen sopimuksen HIFK:hon ja osoitti halunsa sitoutua punapaitojen pidempään projektiin. Aiemmin Mattila on pelannut Suomessa lähinnä keskikentällä, mutta HIFK:ssa paikka löytynee toisen HJK-taustaisen pelaajan Hannu Patrosen viereltä topparina.

Topparin tontista kisaa myös maajoukkuetaustainen Joel Mero, joten kilpailua riittää. Riku Selander pelasi vahvan debyyttikauden laitapuolustajana, vaikka siirtyi tontille keskikentältä viime kaudeksi. Vasemman pakin paikalle on tyrkyllä myös HIFK:n ikonipelaaja Matias Hänninen. Oikealla luutii jo viime kesänä ryhmään liittynyt amerikkalainen Macario Hing-Glover.

Kestääkö ”Mosalla” pää? Kuva: Juha Tamminen.

Pykälää ylemmäksi seura hankki Moshtagh Yaghoubin. Jos Yaghoubi saa itsensä huippukuntoon, hän voi olla HIFK:lle kullanarvoinen vahvistus keskiakselilla.

HIFK:n joukkue on pääasiassa kokenut ryhmä, jossa on mukana muutama nuorempi pelaaja. Origi, Patronen, Mattila, Hänninen, Jani Backman ja muut kokeneemmat tukipilarit pitävät huolta siitä, että suoritusvarmuutta löytyy eikä tekeminen lepsu. Uudet hankinnat ovat pääasiassa kaikki ryhmää vahvistavia, joten tasapainoa löytyy aiempaa enemmän. Turhan montaa loukkaantumista HIFK ei kuitenkaan kestä.

Jo viime vuonna HIFK halusi mennä ammattimaisempaan suuntaan. Sitä kohti on menty yhä enemmän myös tänä vuonna. Esimerkiksi maaliskuun alussa toteutettu Turkin leiri oli lisä, jota pidempään seuraa edustaneet pelaajat eivät olleet koskaan saaneet joukkueen mukana kokea harjoituskaudella. Kyseessä on toki vain viikon leiri, mutta se on iso osa joukkueen yhtenäisyyden rakentamista.

Jos brassit takovat tehoja tasaiseen tahtiin ja Origi venyy pariin huippukoppiin joka pelissä, tulos voi olla yllättävänkin kovaa. Sillä tahdilla HIFK:lla on hyvä sauma selviytyä runkosarjan päätteeksi kuuden parhaan joukkoon ja päästä mestaruussarjaan.

Tärkein pelaaja – Arnold Origi

Arnold Origi kuuluu liigan parhaimpiin maalivahteihin. Kuva: Juha Tamminen.

Yksi koko sarjan viime kauden parhaista hankinnoista. 36-vuotias maalivahti esiintyi HIFK:n maalilla johtajan elkein ja pelasti joukkueelleen useita pisteitä maagisilla torjunnoillaan.

Origi, jolla on Kenian ja Norjan kansalaisuudet, ruoskii puolustuslinjaansa ankarasti ja antaa suoraa palautetta. Herkkänahkaisimmat saattaisivat loukkaantua veskarin eleistä, mutta esimerkiksi HIFK:n viime kauden luottotoppari Tero Mäntylä on todennut olleensa vain mielissään Origin tavasta herätellä joukkuetta.

Heinäkuussa Origin kausi loppui ennen aikojaan, kun hän loukkasi kätensä pahasti Stadin derbyssä HJK:ta vastaan. Vamma oli sen verran vakava, että Origi oli loppukauden sivussa.

Jos Origi olisi pelannut koko kauden, hän olisi hyvinkin voinut haastaa Ilveksen kapteenivahdin Mika Hilanderin sarjan parhaan maalivahdin tittelistä. Nyt Origin tilille kertyi vain 12 ottelua, joissa hän päästi taakseen 11 osumaa.

HIFK kaatuu ja voittaa Origin vireen mukaan. Jos konkarikoppari loukkaantuu, joukkue on pulassa, sillä nyt joukkueesta ei löydy uransa viime kauteen lopettaneen Daniel Kollarin tasoista kakkosveskaria. HIFK on lirissä, jos Origi loukkantuu.

Läpimurtopelaaja – Joel Mattsson

Tällä kaudella liigan parhaimmistoon ja sitten Tanskaan? Kuva: Juha Tamminen.

21-vuotias ahvenanmaalainen aloittaa neljännen kunnon liigakautensa. Saanut pelata paljon viimeisten kolmen kauden aikana ja esittänyt ajoittain todella hyviä otteita, mutta varsinainen huipputason läpimurto odottaa yhä. Tämän odotetaan olevan se kausi, kun Mattsson nousee sarjan kirkkaimpaan pelaajakastiin.

Vahvuuksiin lukeutuvat pääpelitaito sekä kyky kuljettaa palloa ahtaissakin väleissä. Hyvä ohittaja kehittyi hurjasti viime kaudella. Jos kehitys jatkuu samaan tahtiin, laituri pistää kannattajaryhmä Stadin Kingit haukkomaan henkeään.

Nuorten maajoukkuemies saa pelata käytännössä tulevaisuutensa kannalta paineettoman kauden, sillä hän siirtyy HIFK:n yhteistyöseuran, tanskalaisen Vejle BK:n riveihin tammikuussa 2021.

Väitteet

 • Omistajapohjan kautta virityksiä ulkomaille riittää, ja uusia hankintoja tehtäneen kauden aikana – varsinkin jos loukkaantumisia tulee.
 • Arnold Origi valitaan ainakin kerran Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen.
 • Brassiduo Tiquinho-Luís Henrique tekee ainakin 15 maalia kauden aikana.

Kokoonpanolista

#   Pelaaja Positio Pelipaikka Ikä
1 suomi Markus Uusitalo MV Maalivahti 15.5.1997
35 suomi Martti Puolakainen MV Maalivahti 12.8.1994
30 englanti Calum Ward MV Maalivahti 17.10.2000
2 kolumbia Aldayr Hernández KP Toppari 4.8.1995
16 suomi Tino Palmasto KP Toppari 9.10.1998
4 suomi Hannu Patronen (C) KP Toppari 23.5.1984
27 suomi Silman El Baset KP Toppari 1.1.2001
5 espanja Pipe Sáez VP Vasen laitapuolustaja 19.8.1995
21 yhdysvallat Macario Hing-Glover OP Oikea laitapuolustaja 4.4.1995
24 suomi Jean Mabinda OP Oikea laitapuolustaja 22.5.2000
3 suomi Sakari Mattila PKK Puolustava keskikenttä 14.7.1989
17 suomi Jani Bäckman PKK Puolustava keskikenttä 20.3.1988
7 suomi Moshtagh Yaghoubi KK Keskikentän keskusta 8.11.1994
10 suomi Keaton Isaksson KK Keskikentän keskusta 21.4.1994
22 suomi Matej Hradecky KK Keskikentän keskusta 17.4.1995
8 suomi Jukka Halme KK Keskikentän keskusta 29.5.1985
13 pohjois-irlanti Jake Dunwoody KK Keskikentän keskusta 28.9.1998
26 suomi Aatu Kujanpää HKK Hyökkäävä keskikenttä 27.7.1998
9 espanja Juanan Entrena VH Vasen laitahyökkääjä 19.5.1996
15 suomi Jusif Ali VH Vasen laitahyökkääjä 4.5.2000
20 suomi Mosawer Ahadi OH Oikea laitahyökkääjä 8.3.2000
14 brasilia Erikson Carlos KH Keskushyökkääjä 26.2.1995
34 suomi Sakari Tukiainen KH Keskushyökkääjä 2.10.1991
18 suomi Jeremiah Streng KH Keskushyökkääjä 8.11.2001

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Sakari Mattila, 30, Fredrikstad (Tanska)
 • Mattila Suomen paidassa vuonna 2015. Kuva: Juha Tamminen.

  Monet saattoivat hieraista silmiään, kun viimeiset vuodet ulkomailla pelannut Sakari Mattila kirjoitti marraskuussa peräti kolmen vuoden sopimuksen HIFK:n kanssa. Kolmekymppinen Mattila on HJK:n kasvatti, joka on pelannut viimeiset kuusi vuotta ulkomailla Norjassa, Englannissa ja Tanskassa. Suomen A-maajoukkueessakin pelannut Mattila on nähty useasti keskikentällä, muta hän pystyy pelaamaan myös topparina. Muun muassa Udinesea ja Fulhamia ulkomailla edustanut Mattila on kärsinyt loukkaantumisista ja tähtää nyt ehjään kauteen.

 • Moshtagh Yaghoubi, 25, SJK
  Mosa maisteli kultamitalia kauden 2017 päätteeksi. Kuva: Juha Tamminen.

  Uhka vai mahdollisuus? Tätä mietittiin varmasti HIFK:n toimistolla ennen kuin sopimus solmittiin Moshtagh Yaghoubin kanssa. Tulisuudestaan tunnetun keskikenttäpelaajan sopimus on purettu Suomessa kahtena edellisenä kautena ensin HJK:ssa ja sitten SJK:ssa. Yaghoubi on sarjan ehdotonta eliittiä taidoiltaan ja kenties jopa pelipaikkansa paras, jos vain pää pysyy kylmänä. Huuhkajien ringissäkin mukana ollut ”Mosa” saa jälleen sauman todistaa kypsyneensä ihmisenä. Jos pesti HIFK:ssa menee mönkään, vaihtoehdot pääsarjajoukkueiden suhteen alkavat olla vähissä, saati sitten siirrot ulkomaille, josta Yaghoubi edelleen haaveilee.

 • Joel Mero, 25, SJK
  Suomen nuorisomaajoukkueista tutun topparin piti nousta SJK:ssa viime kausina siihen asemaan, että paluu ulkomaille Saksan-vuosien jälkeen olisi mahdollinen. Niin ei kuitenkaan käynyt, ja nyt Mero toivoo pelaavansa nappikauden Stadissa, jotta paluusta isommille kentille voisi yhä haaveilla.
 • Luis Henrique, 21, Vejle (Tanska), lainalla
  Saapui kesken viime kauden HIFK:hon ja teki kovaa jälkeä punanuttujen hyökkäyksessä. Henrique iski Veikkausliigassa kahdeksan maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä 13 ottelussa. Pääsee nyt pelaamaan kokonaisen kauden Veikkausliigassa, ja hyökkääjä saattaa hyvin taistella jopa tehopörssin voitosta. Erinomainen hyökkääjä Thodesenin sapluunaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Tero Mäntylä, 28, SJK
  Merkittävä menetys siitä huolimatta, että vaihtoehtoja toppariksi on yhä. Mäntylä oli viime kaudella HIFK:n suuria onnistujia. Matkustus Turusta Helsinkiin päivittäin oli kuitenkin raskasta, ja paluu kotikulmille Seinäjoelle ja SJK:hon tuntui ulkomaille mielivästä pelaajasta hyvältä ratkaisulta myös perheen kannalta.
 • Njazi Kuqi, 36, ilman seuraa
  Suomen A-maajoukkueessakin pelannut hyökkääjä lähti viime kauteen suurin odotuksin, mutta tuloksena oli floppikausi. Kuqi ei saanut vastuuta valmentaja-Thodesenilta ja jäi vaihtomieheksi. Thodesen perusteli valintaansa useasti sillä, ettei Kuqi ole taktiikan suorittamiseksi vaadittavassa fyysisessä kunnossa.
 • Hassan Sesay, 32, Gnistan
  Mitä ihmettä tapahtui alkuvuonna? HIFK ilmoitti helmikuun puolivälissä purkaneensa laitapuolustajan sopimuksen ”yhteisymmärryksessä”. Kontrahdin purku oli erikoinen, sillä viime kaudella Sesay kuului HIFK:n runkopelaajiin ja oli avauskokoonpanossa 20 kertaa. Joukkueessa ei ole liikaa laitapuolustajia, joten kokenut sierraleonelainen olisi ollut hyvä lisä joukkueeseen.
 • Xhevdet Gela, 30, EIF
 • Hussein Mohamed, 22, AC Kajaani
 • Elsaid Maher, 28, ilman seuraa
 • Robert Kakeeto, 24, Aalborg (Tanska), laina päättyi
 • Samuel Haglund, 22, ilman seuraa
 • Toró, 33, FF Jaro, lainalla
 • Daniel Kollar, 25, lopettanut
 • Thais Damgaard, Vejle (Tanska), laina päättyi
 • Atte Otronen, 27, ilman seuraa

Ihanneavaus

HIFK:n ihanneavaus kaudella 2020.

HIFK-uutiset

HIFK:n hallituksen puheenjohtaja jyrähti – kiisti väitteet Fabrizio Piccaretan sopimuksesta

HIFK:ssa kuohuu. HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström jätti seuran eilen, tiistaina. Myöhemmin tiistai-iltana HIFK:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Pajunen kommentoi Fabrizio Piccaretaa koskevia huhuja. HIFK ei ole...

HBL: HIFK:n urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström jätti seuran – puhui suunsa puhtaaksi: ”Kun kannattajat petetään,...

Mika Lönnström on viime vuosina ollu tuttu nimi HIFK:ta koskevia jalkapallouutisia seuranneille. Jatkossa kommentteja antaa kuitenkin joku muu; 48-vuotias on jättänyt pestinsä seuran urheilutoimenjohtajana,...

Christos Zavros
Twitter: @czavros


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.