Koronaviruspandemia mylläsi totaalisesti jalkapallokauden 2019-2020 aikatauluja ja formaatteja. Sekä miesten että naisten EM-turnauksia siirrettiin vuodella eteenpäin, niin uuden kauden europelien karsintoja kuin vanhan kauden pudotuspelejäkin pelataan yksiosaisina ja kansallisiin sarjoihin tuli muutaman kuukauden tauko.

Merkittävistä jalkapallosarjoista kausi jäi kesken lähinnä vain Ranskassa, Belgiassa, Hollannissa ja Skotlannissa. Euroopan TOP 4 -sarjat pelattiin keskeytyksen jälkeen loppuun, ja Veikkausliiga ja muut kesäsarjatkin pääsivät alkamaan pitkän viivästyksen jälkeen.

Pohjoismaissa jalkapallosarjat ovat puolivälin tuntumassa ja Mestarien liigassa ja Eurooppa-liigassa nähdään tällä viikolla loppuhuipennus. Sen jälkeen Keski- ja Etelä-Euroopassa vedetään hetki henkeä ennen kauden 2020-2021 alkamista.

SuomiFutis kertoo tässä jutussa tulevan futiskauden alkamisaikatauluista Euroopan huippusarjoissa. Pitää kuitenkin muistaa, että muutoksia sarjojen pelaamiseen voi vielä tulla, jos COVID-19 yltyy uudelleen täysin sietämättömäksi.

Hieman pienemmissä liigoissa on vauhtiin jo päästy, sillä esimerkiksi Skotlannin Valioliiga alkoi jo 1. elokuuta. Skotlannin sarjakausi päättyy suunnitelmien mukaisesti 16. toukokuuta 2021.

Belgiassa uusi kausi käynnistyi 8. elokuuta, joten kautta on pelattu jo kaksi kierrosta. Mukana menossa on myös Genkissä pelaava Huuhkajien laitapuolustaja Jere Uronen. Myös Venäjällä pelit alkoivat Belgian tavoin 8. elokuuta.

Vaikka Hollannin Eredivisiessä pelit keskeytyivät jo 12. maaliskuuta, ei uuden kauden aloittamisessa hötkyillä. Kausi alkaa 12. syyskuuta, joten tauko sarjapeleistä venyy tasan puolen vuoden mittaiseksi.

TOP 5 -liigoista ensimmäisenä pelit alkavat Ranskan Ligue 1:ssä. Ligue 1:n uusi kausi alkaa ensi perjantaina 21.8. ottelulla Marseille-Saint-Étienne. Viimeinen kierros on määrä pelata 23.5.2021.

Ensi perjantaina käynnistyy myös Ukrainan uusi pääsarjakausi. Puolustava mestari Shakhtar Donetsk pelaa vielä maanantaina Eurooppa-liigan välierässä ja voittaessaan sen perjantaina finaalissa.

Pelit Saksan Bundesliigassa päättyivät Englannista, Espanjasta ja Italiasta poiketen jo kesäkuun puolella, mutta kausien väliin haluttiin mahduttaa kunnon tauko. Uusi Bundesliiga-kausi alkaa 18. syyskuuta. Sarja päättyy 22.5.2021. Bundesliigaseurat aloittavat kilpailukautensa jo hieman aiemmin, Saksan Cupin ensimmäisellä varsinaisella kierroksella 11.-14. syyskuuta.

Valioliigassa ensimmäinen ottelukierros käynnistyy 12. syyskuuta. Päätöskierros pelataan 23. toukokuuta. Tismalleen samaa aikataulua noudatetaan myös Espanjan La Ligassa. Näiden kahden huippusarjan kärkiseuratkin ovat jo yhtä lukuun ottamatta lomalla, sillä Mestarien liigan välierissä ei nähdä Espanjasta eikä Englannista ainuttakaan joukkuetta, ja Eurooppa-liigan kolmen pelejään jatkavan joukkueen joukossa on vain Sevilla FC.

Serie A:n kausi käynnistyy 19. syyskuuta. Italiassakin pelit loppuvat monien muiden tavoin 23. toukokuuta, 2021.

TOP 5 -sarjojen alkamispäivät:

Ligue 1: 21.8.
Valioliiga: 12.9.
La Liga: 12.9.
Bundesliiga: 18.9.
Serie A: 19.9.

Portugalin pääsarjaa pelataan tulevalla kaudella 20.9.-16.5.2021. Turkissa pelit alkavat 12. syyskuuta. Tanskan Superliigaa pelataan 11.9.-30.5.2021.

Euroopan ulkopuolella Kiinan Superliigassa kauden 2020 pelejä päästiin vihdoin pelaamaan 25. heinäkuuta alkaen, hyvin poikkeuksellisin järjestelyin. Japanissa ehdittiin ennen koronataukoa pelaamaan vain yksi kierros. Pelit jatkuivat kesäkuussa ja nyt takana on kymmenen sarjakierrosta. Kauden on määrä päättyä joulukuussa.

Covid-19-pandemia on riepotellut kaikista maailman maista kaikkein pahimmin Yhdysvaltoja. Kausi jäi maaliskuussa kesken miltei heti alkamisensa jälkeen, mutta paluu tehtiin näyttävästi Floridassa pelatussa MLS is Back -turnauksessa. Turnauksen voitti Portland Timbers. Kyse ei ollut MLS:n mestaruusturnauksesta, vaan ”uudesta startista”. Ottelut lasketaan mukaan MLS:n sarjataulukkoon.

Paluuturnaukseen osallistui MLS:n 26 joukkueesta 24. Vain Dallas ja Nashville joutuivat vetäytymään tapahtumasta niiden pelaajien saatua koronatartunnat. Viime viikolla Dallas ja Nashvillekin saivat kautensa jatkumaan, kun ne pelasivat kaksi keskinäistä otteluaan. Muut joukkueet jatkavat pelejään ensi torstaista alkaen. MLS:n pudotuspelien MLS Cupin on määrä startata 12. joulukuuta.

MLS:ssä nähdään tällä kaudella peräti kaksi suomalaiskapteenia. Jukka Raitala kipparoi Montreal Impactia ja Alexander Ring viime kauden tapaan New York City FC:tä. Yhdestä maasta usempia kapteeneja on vain Yhdysvalloilla (Meksikosta ja Costa Ricasta kapteeneja on niin ikään kaksi).