Diego Maradonalla oli valtava merkitys myös suomalaisille, jotka jakoivat nyt tarinansa legendasta: ”Ihan kuin joku perheenjäsen olisi kuollut”

© Kuva: Getty Images

Keskiviikko 25.11. oli synkkä päivä jalkapallolle, kun yksi lajin suurimmista pelaajista, ehkä jopa suurin, poistui keskuudestamme. Argentiinalaislegenda Diego Maradona menehtyi keskiviikkona, ja häntä on muisteltu ja kunnioitettu ympäri maailman.

Myös suomalaiset jalkapallon seuraajat jakoivat tuntemuksiaan Maradonan poismenosta Suomen suurimmassa jalkapalloaiheisessa Facebook-ryhmässä Jalkapallon Olohuoneessa. Kommenteista paistoi valtava kunnioitus Maradonaa kohtaan ja suuri suru. Monelle suomalaiselle Maradona tuli ennen kaikkea tunnetuksi vuoden 1986 MM-kisoista, joissa hän johdatti Argentiinan maailmanmestaruuteen.

Kysyimme yli 18 000 jäsenen Facebook-ryhmässä, Jalkapallon Olohuoneessa, minkälaisia tuntemuksia Maradonan kuolema herättää ja minkälaisia muistoja kikkarapäinen taituri jätti. Tässä artikkelissa nostamme muutamia suomalaisten tarinoita legendaarisesta Diego Maradonasta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Diego Maradonan poismeno oli musertava uutinen argentiinalaisille. Kuva: Getty Images.

– Surettaa niin helkutisti. Hän oli taitava taiteilija ja sisukas talentti, jollaista ei enää tule, Mikko-Tapio kertoi.

Vuoden 1986 MM-kisat nousivat monien muistoissa ensimmäisenä mieleen. Meksikon MM-turnaus muistetaan nimenomaan Maradonan kisoina. Puolivälierässä Englantia vastaan syntyi kaksi legendaarista osumaa, soolomaali ja ”Jumalan käsi”-osuma, joiden myötä Argentiina raivasi tiensä aina lopulta mestariksi asti.

– Vuonna 1986 olin 7-vuotias. Juuri sopivan ikäinen ihailemaan huippupelaajaa, joka teki maagisia juttuja pallon kanssa ja vielä MM-kisoissa. Itselle tuli jopa yllätyksenä, miten kovaa tämä uutinen (Maradonan kuolema) iski. Kuulostaa omiinkin korviin hölmöltä, mutta ihan kuin joku perheenjäsen olisi kuollut. Minulle (Maradona on) se kaikkien aikojen paras, Jussi kirjoitti.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vuoden 1986 MM-kisat muistetaan Diego Maradonan upeista suorituksista. Kuva: Getty Images.

– MM-1986 olin haltioissani Maradonan upeasta soolomaalista. Olin myös ihan ihmeissäni siitä, miksi englantilaiset valittivat ”Jumalan kädestä”, en heti tajunnut kuin myöhemmin nähtyäni (osuman uusintana), Kimmo kirjoitti.

Loppuottelussa Maradonan Argentiina kaatoi Saksan.

– Vuoden 1986 MM-finaalin jälkeen mökötin huoneessani ja join Becksiä. Pikkusysterin poikaystävä lähti himaan ja ovelta kuului naurua ja minua huudettiin ovelle. En suostunut. Tuleva vaimoni meni sinne ja rupesi nauramaan. ”Tessu, tuu ny”. Menin, oveen oli sinitarrattu Diego Maradonan juliste. Arvasin alakerran Hollanti-fanin käyneen laittamassa sen. Otin julisteen ja laitoin sen sänkyni yläpuolelle seinään. Aamuyöstä heräsin kahinaan ja Maradona hyökkäsi kimppuuni. Ajattelin, että eikö perkele riittänyt, että Saksan liittotasavalta hävisi, Tessu Tapani muisteli.

– Vuonna 1986 olin vasta ekaluokkalainen ja välillä mua ärsytti, kun aina kun oli jotkut kisat, niitä piti katsoa. Mutta tänä päivänä, olen erittäin kiitollinen! Näin Maradonan ensimmäistä kertaa (siis tv:ssä), ja näin, mikä riemu siitä syntyi. Siitä on tullut minun elämäni suola. Kiitos Maradonan, Tuulia avasi omia kokemuksiaan.

Maradonan huippuaikoina fanittaminen oli hyvin erilaista kuin tänä päivänä. Sosiaalisesta mediasta ei oltu vielä kuultukaan. Maradonan poismeno nosti myös monen mieleen hyvin erilaiset tavat ihannoida pelaajia.

– Eilinen uutinen palautti muistot lapsuuteen/nuoruuteen ja piti hieman arkistoja kaivella. Nuorella potkupalloilijan alulla oli idoleita ja niitä seurattiin ja fanitettiin. Ei ollut nettejä, someja tai sähköposteja. Yhteyttä esikuviin otettiin postitse ja joskus myös vastauksia saatiin. Postikin vielä tuolloin kulki… ”Jumalan kädestä” ja kohuistahan hänet varmaankin parhaiten muistetaan. R.I.P. Diego, Tero avasi ja lisäsi kommenttiin myös kuvan Maradonan nimikirjoituksella varustetusta julisteesta (ks. alta).

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Terolta löytyi Diego Maradonan juliste nimikirjoituksella varustettuna. Kuva: Facebook-ryhmä Jalkapallon olohuone.

– Tässä ajassa on vaikea ymmärtää Maradonan merkitystä 1970- ja 1980-luvun suomalaiselle jalkapallofanille. Aika ennen kaapeli- ja satelliitti-TV:tä, niiden myötä avautuneet mahdollisuudet seurata kansainvälistä (jalkapalloa) päivittäin eroaa tästä päivästä kuin yö päivästä. Jalkapallon MM- ja EM-kisat olivat todella ISOJA tapahtumia. Niitä seurattiin pieteetillä, koska olivat ainut mahdollisuus seurata huippupelaajia.

– Kaikki pelit teki mieli katsoa, oli kisat millä aikavyöhykkeellä tahansa. Tätä taustaa vasten Maradona ja Meksikon kisat olivat minulle ikimuistoiset, ja sitä myötä ilman muuta mies on silmissäni legenda. Mies oli jalkapallokenttien Matti Nykänen niin hyvässä, mutta ennen kaikkea pahassa, Janne tiivisti.

LUE MYÖS:

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen