Veikkausliiga pääsee toden teolla vauhtiin sunnuntaina ja maanantaina. SuomiFutis-sivusto on ennakoinut alkanutta kautta kattavasti joukkue-ennakoiden ja TOP-listausten muodossa. Nyt vuorossa on epäkiitollisin listaus, eli kauden flopit.

Lähtökohtaisesti toivomme tietysti, että kaikki tässä artikkelissa mainituista pelaajista onnistuisivat. Ennusmerkit ovat antaneet kuitenkin viitteitä siitä, että seuraavat pelaajat saattavat jäädä alle odotusarvon. Monen pelaajan kohdalla odotukset ovat ehkä korkeammalla kuin olisi aihetta.

Floppilistaus on tehty jo useana vuotena. Osa ennustuksista on osunut maaliinsa, osa taas ei. Viime kaudella nostimme floppeihin muun muassa suomalaiskärjet Vahid Hambon ja Eero Markkasen. Molempien hyökkääjien kausi oli odotuksiin nähden pettymys.

Nostimme myös menneisyyden vangit -osiossa esiin Macoumba Kandjin, Atomu Tanakan, Medon sekä Anthony Annanin, joista ainakin Tanakan kautta voitiin pitää varsin onnistuneena. Annan (FC Inter) ja Kandji (FC Lahti) jatkavat tälläkin kaudella Veikkausliigassa, Medo sen sijaan jätti Hakan viime kauden jälkeen.

Pään kestävyyttä kysyimme RoPS:n Wato Kuatélta sekä Moshtagh Yaghoubilta. Kuaté häipyi jo ennen kauden alkua, mutta Yaghoubi pelasi IFK:n riveissä kohtalaisen ehjän ja hyvän kauden.

Kauden 2021 flopit

  • Sebastian Dahlström, HJK

Juuri ennen kauden alkua HJK tiputti melkoisen siirtopommin, kun seuran entinen kapteeni Sebastian Dahlström palasi moldovalaisesta FC Sheriffistä takaisin kotiin. Jo ennen Dahlströmiä HJK:n keskikentällä oli varsin kova kilpailu. Ilveksestä saapunut Jair tuotiin paikkaamaan Rasmus Schüllerin lähtöä.

Entinen HJK-kapteeni jää tällä kaudella yllättävän usein vaihtopenkille. Kuva: Juha Tamminen.

Lisäksi cupin peleissä vakuuttavasti pelannut Santeri Väänänen on tekemässä läpimurtoa Veikkausliigassa. Avauksen paikoista taistelevat myös Lucas Lingman sekä Bubacar Djaló.

Näin ollen Dahlström joutuu toden teolla kilpailemaan peliajastaan HJK:ssa. Vanhat näytöt eivät paina mitään tällä kaudella. Dahlström palasi Veikkausliigaan kovin odotuksin, mutta ainakaan tällä kaudella miehelle ei ole luvassa kovinkaan suurta roolia HJK:n keskikentän keskustassa.

  • Hope Akpan, SJK

Kovalla CV:llä Seinäjoelle saapunut Hope Akpan ei ole vakuuttanut talvella nimeksikään. Akpan on pelannut urallaan yli sata peliä Englannin Mestaruussarjaa ja Valioliigassakin mies on esiintynyt yhdeksässä ottelussa.

Kovalla CV:llä SJK:hon saapunut Hope Akpan on jäämässä nuorten suomalaisten jalkoihin. Kuva: Getty Images.

Evertonin akatemian kasvatti tuo vaihtoehdon SJK:n keskikentälle, mutta nuoret ja lupaavat Pyry Hannola sekä Daniel Håkans ovat viemässä Akpanin minuutit tylysti. 29-vuotias Akpan ei tule loistamaan Veikkausliigassa häneen kohdistuvien odotusten mukaisesti.

  • Joel Untersee, HJK

Markkina-arvoltaan Veikkausliigan kauden 2021 kallein pelaaja on HJK:n laitapuolustaja Joel Untersee. Hänet hankittiin paikkaamaan Nikolai Alhon jättämiä saappaita. Unterseeltä löytyy kokemusta Serie A:sta kolmen pelin verran, minkä lisäksi mies on pelannut yli 50 peliä Sveitsin kovatasoisessa pääsarjassa.

Joel Untersee on Veikkausliigan arvokkain pelaaja ja jäämässä HJK:n vaihtopenkille. Kuva: Getty Images.

Untersee on varmasti erinomainen leveyspelaaja HJK:lle, mutta tähtistatuksella tullut pelimies ei varsinaisesti tullut Helsinkiin siihen rooliin. Keväällä HJK:hon saapunut Janne Saksela on vienyt minuutit Unterseeltä, joka on jäämässä pahasti Sakselan varjoon.

Tämä oletus toki sisältää sen, että lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Saksela saisi pelata koko kauden ehjänä. Jos näin todella käy, on sarjan arvokkaimmalle pelaajalle jäämässä varamiehen rooli.

  • Philip Hellqvist, KuPS

Yli sata peliä Ruotsin Allsvenskanissa pelannut Philip Hellqvist, 29, on kova hankinta kotoiseen Veikkausliigaan. Kuopiossa hyökkäyspäähän on vain armottoman kova kilpailu, kun juuri ennen kauden alkua kokoonpanoon saapui vielä tuttu mies Lucas Rangell.

Hellqvistin ja Rangelin lisäksi peliminuuteista kärjessä taistelevat läpimurron kynnyksellä oleva Santeri Haarala sekä Aniekpeno Udoh. Haarala tykitti cupin peleissä neljä maalia viiteen peliin ja nosti selvästi osakkeitaan. Udoh teki viime kaudella seitsemän täysoumaa Veikkausliigassa.

Hellqvist saa varmasti mahdollisuutensa, mutta viekö sopeutuminen uuteen sarjaan liian kauan? Näillä näkymin vie. Mestaruudesta pelaavalla KuPS:lla ei ole varaa odotella kärkimieheltään tehoja kovinkaan pitkään. Niitä olisi tarvittu jo ensimmäisessä ottelussa Interiä vastaan.

  • Erikson Carlos, HIFK

Veikkausliigassa 11 maalia HIFK:n paidassa pelaamissaan 35 ottelussa tehnyt brassihyökkääjä oli koko talven enempi vähempi sivussa joukkueen toiminnasta. Viime kausi meni loukkaantumisen takia pilalle, ja tällä kaudella ”Tiquinholla” on iso vastuu IFK:n hyökkäyspään tehoista.

Onko Erikson Carlos kauden 2019 tasolla tällä kaudella? Kuva: Juha Tamminen.

Salamannopea hyökkääjä joutuu kuitenkin kovaan kilpailuun peliajasta Sakari Tukiaisen ja Jeremiah Strengin kanssa. Onnistumisia tarvittaisiin heti alkukaudesta, jottei paikka löydy vaihtopenkiltä.

Carlosin kohdalla on kuitenkin iso kysmysmerkki ilmassa, kun kausi on alkamassa. Kausi voi kääntyä hyvään tai huonoon suuntaan heti alkukaudesta. Carlos saattaa hyvinkin syöttää toimittajalle pajunlöyttä, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, ettei brassihyökkääjä ole kauden 2019 tasolla enää.

LUE MYÖS: