EM-kisastartin koronatartunnan vuoksi missaava Ruotsin tähtipelaaja sairasti taudin jo kerran aiemmin – epäillään saaneen tartunnan kotibileissä

© Kuva: Getty Images

Jalkapallon EM-turnaus alkaa huomenna perjantaina, ja kahdella joukkueella on ylimääräisiä huolenaiheita koronatartuntojen vuoksi. Nuo kaksi maata ovat Espanja ja Ruotsi, jotka kohtaavat sattumoisin juuri toisensa kisojen ensimmäisessä ottelussaan ensi maanantaina.

Ruotsin tartunnan saaneet pelaajat ovat Juventuksen hyökkääjä Dejan Kulusevski, 21, ja Bolognan keskikenttäpelaaja Mattias Svanberg, 22. Espanjan joukkueessa tartuntoja on todettu niin ikään kaksi.

Espanja on jo hälyttänyt kaiken varalta peräti 17 pelaajaa ”rinnakkaiskuplaan”, mutta Ruotsi ei toistaiseksi ole joukkuettaan täydentänyt. Sen sijaan Ruotsissa on noussut maajoukkueen suhtautumisesta koronavarotoimiin kohua, niin ennen tartuntoja kuin niiden jälkeenkin.

Yksi keskeinen asia on, että Ruotsin maajoukkue antoi pelaajilleen vapaata Suomea vastaan pelatun harjoitusmaaottelun jälkeen, 30.5.-2.6. Päätöstä lähettää pelaajat lomalle ulos koronakuplasta on arvosteltu jälkikäteen jyrkästi. Eikä vähiten siksi, että sosiaaliseen mediaan levinneen videon perusteella on arveltu Kulusevskin saaneen mahdollisesti koronatartuntansa kotibileissä. Samalla videolla esiintyy myös ruotsalaisräppäri 1.Cuz.

Video näkyy allaolevassa twiitissä, mutta sen kuvaamisajankohdasta ei ole täyttä varmuutta. On siis myös mahdollista, että video on kuvattu aiemmin, eikä se liity Kulusevskin koronatartuntaan. Bild kuitenkin kertoo, että video olisi kuvattu 30.5.

Kulusevski on paraikaa eristyksessä Tukholmassa. Maajoukkueen päävalmentaja Janne Andersson ei ole vahvistanut suojattinsa läsnäoloa videolla näkyvissä juhlissa juuri lomansa aikana, mutta yllätysjuhlissa Kulusevski joka tapauksessa oli.

– Olen jutellut Dejanin kanssa. Taustalla on, että hänen siskonsa ja tämän poikaystävä kutsuivat hänet ja hänen tyttöystävänsä syömään. Kun he saapuivat, oli joitain hänen ystäviään hänen yllätyksekseen paikalla. Hän ilahtui siitä suuresti, Andersson sanoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Anderssonin mukaan Kulusevskin välinpitämättömyyden syynä saattoi olla se, että hän sairasti todistetusti koronaviruksen jo viime marraskuussa.

– Dejanin näkemys oli, että hänellä on ollut korona jo. Siksi hän ei murehtinut liikoja. Hänen kantansa oli, että hän koki olevansa immuuni. Jälkikäteen voidaan todeta, että se ei ollut hyvä asia.

Ruotsin maajoukkuejohdon päätöstä antaa pelaajille neljän päivän vapaa arvosteli Bildille muun muassa Fotballskanalenin Keven Bader.

– En ole virologi, mutta minun mielestäni valmistautuminen on ollut erittäin naiivia. Pelaajat päästettiin vähän ennen turnausta ulos kuplastaan ja muutamaa päivää myöhemmin heidät haettiin takaisin. Riski oli yksinkertaisesti aivan liian suuri, Bader totesi.

Ruotsin menettelytapoja ei ole pidetty kiistattoman järkevinä myöskään tartuntojen jälkeen. Joukkueen lääkäri Anders Valentinin kerrotaan tienneen neljän henkilön altistuneen virukselle Kulusevskin kautta, mutta lääkäri piti tartuntariskiä pienenä. Tieto Mattias Svanbergin tartunnasta tuli puolestaan kesken Ruotsin harjoitusten. Svanberg haettiin pois harjoituskentältä, mutta treenien annettiin siitä huolimatta jatkua.

Vasta joitain tunteja myöhemmin Ruotsi peruutti yhteisiä aktiviteetteja sisätiloissa ja vähensi yhteisiä bussimatkoja. Pelaajille päätettiin tehdä pikatestejä päivittäin ja PCR-testejä useammin.

– Ruotsalainen mentaliteetti perustuu omaan vastuullisuuteen, mutta mikäli sitä ei toteuteta oikein, siitä seuraa kaaosta ja paniikkia, Bader jatkoi Bildille.

– Seuraavista päivistä tulee hyvin kiinnostavia.


Suomi johtaa Belgiaa vastaan 5-0! Jos johto pitää saat eurolla viisikymppiä!

1. Siirry Unibetille.
2. Aseta 1€ panos Suomelle viiden maalin tasoituksella
3.  Jos Suomen johto pitää saat 50€!