Syyskuun maajoukkuetauko on Huuhkajien osalta ohi. Saldo MM-karsintaotteluista oli odotetunlainen; voitto Kazakstanista ja tappio Ranskalle. Lisäksi maaottelussa Walesia vastaan tuli maaliton tasapeli. Syyskuu saattoi olla ikkuna Huuhkajien tulevaisuuteen, kirjoittaa SuomiFutis-sivuston toimituksen esimies Juho Hirvonen.

Huuhkajien runko on pysynyt päävalmentaja Markku Kanervan alaisuudessa hyvin samanlaisena. Avainpelaajat ovat kuuluneet aina terveenä ollessaan joukkueeseen, ja täysin syystä. Joukkue on kuitenkin Kanervan aikana vanhentunut oleellisesti.

Huuhkajien joukkue on yksi Euroopan iäkkäimmistä. Maaliskuussa Ukrainaa vastaan Suomen avauskokoonpanon keski-ikä oli tasan 30 vuotta. Vain viisi Euroopan maata on peluuttanut näissä MM-karsinnoissa iäkkäämpää avauskokoonpanoa. Tuostakin ottelusta puuttuivat vielä Lukas Hradecky, 31, ja Tim Sparv, 34.

On melko vaivatonta nimetä Kanervan ihanneavaus joulukuuusta 2016 alkaneella aikakaudella. Samat luottopelaajat ovat olleet isossa roolissa aina viime kesän EM-kisoihin saakka. EM-kisat ovat myös erinomainen perustelu sille, miksi Kanerva on luottanut samoihin herroihin ottelusta toiseen.

Kanervan alaisuudessa Suomen ihanneavaus 5-3-2-muodossa on ollut jotakuinkin seuraavanlainen (nykyinen ikä suluissa):

Lukas Hradecky (31 vuotta);
Jukka Raitala (32) – Joona Toivio (33) – Paulus Arajuuri (33) – Daniel O’Shaughnessy (26) – Jere Uronen (27);
Robin Lod (28) – Tim Sparv (34) – Glen Kamara (25);
Joel Pohjanpalo (26) – Teemu Pukki (31)

Kokoonpano on toki elänyt jonkin verran. Uusia, nuoria pelaajia on ajettu sisään hiljalleen, mutta kovissa paikoissa kentällä on nähty kokemusta. Edellä mainitun avauskokoonpanon keski-ikä on 29,63. Eli lähes sama kuin maaliskuun Ukrainaa vastaan pelatussa ottelussa.

Nissilä ja Valakari haastavat Robin Lodin

Melko konservatiivisesta peluutuksestaan tunnettu Kanerva suorastaan revitteli syyskuun maajoukkuetauon aikana. Robin Lodin loukkaantuminen pakotti Kanervan miettimään korvaavaa vaihtoehtoa. Onni Valakari oli toki noussut jo aiemmin Huuhkajien mukaan ja pelannut varsin mukavasti, mutta nyt saumansa sai myös KuPS:n Urho Nissilä.

Kanerva ei pelännyt heittää kaksikkoa kentälle. Valakari sai avauksen paikan Kazakstania vastaan ja Nissilä nousi yllättäen avaukseen Ranskaa vastaan. Molemmat onnistuivat vähintäänkin kelvollisesti.

Urho Nissilä pelasi vahvan ottelun Ranskaa vastaan. Kuva: Juha Tamminen.

Kanervan kommenteista saattoi päätellä, ettei hän ollut täysin tyytyväinen Valakarin puolustamiseen Kazakstania vastaan, mikä mahdollisesti avasi Nissilälle sauman Ranska-ottelussa. Joka tapauksessa hyökkäävän keskikenttäpelaajan peluutus oli Kanervalta syyskuun otteluissa ennakkoluulotonta. Robin Lod on edelleen ykkösvaihtoehto terveenä ollessaan, mutta kilpailu peliajasta kovenee entisestään.

Ikkuna tulevaisuuteen

Ehkäpä suuren yleisön vinkkelistä Valakarin ja Nissilän rooleja pienemmälle huomiolle jäi Joona Toivion, Jukka Raitalan sekä Tim Sparvin vähäinen peliaika. Isossa kuvassa tämä saattoi olla huomattavasti merkittävämpi peluutusratkaisu Kanervalta. Taustalla saattoi olla loogisia syitä, kuten vammoja tai päivän kuntoon liittyviä asioita, mutta ehkäpä tässä nähtiin jonkinlainen signaali tulevasta.

Toivio pelasi maaottelussa Walesia vastaan totutusti 90 minuuttia. Kazakstania vastaan Häckenin toppari istui penkillä, mitä saatettiin pitää lepuutuksena kohti Ranska-peliä. Toivion paikka oli kuitenkin penkillä myös Ranskaa vastaan. Elfsborgin toppari Leo Väisänen, 24, uurasti täydet minuutit molemmissa karsintaotteluissa ja suoriutui mallikkaasti.

Jukka Raitala oli ennen syyskuun maaotteluita jäänyt vähäiselle vastuulle seurajoukkueessaan Minnesota Unitedissa. Vähäisempi seurajoukkuevastuu ei ole ollut aiemmin Kanervalle niin merkityksellistä, mitä tulee luottopelaajien peluutukseen. Toisaalta avainpelaajat ovat pääosin olleet merkittävissä rooleissa myös seurajoukkueissaan.

Raitala sai 72 minuuttia Walesia vastaan, mutta karsintaotteluissa hänelle jäi vaihtopelaajan rooli. Kazakstan-peli meni penkillä ja Ranskaa vastaan aukesi kymmenen minuuttia ottelun lopusta. MTK Budapestissä pelaava Nikolai Alho, 28, kantoi päävastuuta oikean wingbackin paikalla.

Sitten karkeimpaan esimerkkiin.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv pelasi maajoukkuetauon aikana vain minuutin! Sparv tuli kentälle Kazakstania vastaan lisäajan toisella minuutilla. Sparv on toki kärsinyt vammoista jo pidemmän aikaa, eikä kroppa ole enää entisensä. Sparv on itsekin myöntänyt, että viimeiset vuodet ovat menneet pääasiassa kipulääkkeiden voimalla.

On täysin ymmärrettävää, ettei Sparv pelaa enää jokaisessa ottelussa. HJK:hon Sparv hankittiin ennen kaikkea europelejä ajatellen. Vierasottelussa Fenerbahçea vastaan Sparv oli erinomainen ja osoitti tarpeellisuutensa. Siitä huolimatta Sparvin rooli vaikuttaisi olevan tulevaisuudessa enempi kentän ulkopuolinen.

Tim Sparv pelasi syyskuun otteluissa vain minuutin. Kuva: Juha Tamminen.

Djurgårdenin Rasmus Schüller oli Fotmobin mukaan syyskuun karsintaotteluissa Suomen paras pelaaja. Schüller, 30, on ollut itse asiassa Fotmobin mukaan Suomen parhaimmistoa koko karsintojen ajan. Schüller on kentällä osoittanut tilastojen valossa olevansa parempi vaihtoehto Huuhkajien keskikentän ankkuriksi kuin Sparv. Johtajan ominaisuuksissa ja pelin ohjaamisessa Schüller on vielä valovuosien päässä Sparvista.

Myös Kaan Kairinen, 22, nousi toden teolla syyskuun otteluissa Suomen keskikentälle. Kairinen on tehnyt uraa Lillestrømissä, Norjassa. Kairinen täytti roolinsa ja hänestä on Huuhkajille varmasti vielä iloa tulevaisuudessa.

Tilanne kolmen avainpelaajan osalta – Toivio, Raitala ja Sparv – voi muuttua vielä totaalisesti esimerkiksi lokakuussa, jolloin Suomi pelaa karsintojen tähän asti tärkeimmän ottelunsa kotonaan Ukrainaa vastaan. Ei olisi mikään mullistava uutinen, jos kaikki kolme pelaajaa olisivat tuolloin avauksessa.

[readmore from=huuhkajat]

Muutos on kuitenkin isossa kuvassa nähtävissä. Kanerva on hyvin analyyttinen valmentaja, joka perustaa valintansa rationaalisiin ratkaisuihin. Se on toki sanottava, että Kanerva luottaa vahvasti pelaajiin, joiden kanssa hänellä on eniten yhteistä historiaa. Se on toisaalta hyvin loogista ja sitä näkee kaikkialla jalkapallomaailmassa.

Siitä huolimatta Kanerva tietää, että nykyisten avainpelaajien vuodet ovat käymässä auttamatta vähiin. Kanerva voisi repiä luottopelaajistaan viimeiset mehut irti ja katsoa, mihin se riittää, ja siirtyä sopimuksensa jälkeen esimerkiksi seurajoukkuevalmentamisen pariin. Kanervan sopimus on rakennettu kohti Qatarin MM-kisoja, joten luottoratsut saattaisivat jaksaa vielä sinne asti.

Mutta minkälaiseen tilaan Kanerva jättäisi Huuhkajat edellä mainitulla ajattelumallilla Qatarin jälkeen? Niinpä. Kanerva haluaa olla rakentamassa myös huomista. Siksi syyskuun karsintaottelut saattoivat olla ikkuna tulevaan. Vääjäämätön nuorennusleikkaus on tulossa, ja Kanerva aloitti sen isolla kädellä syyskuussa 2021.

LUE MYÖS: