”Katsomoissakin sattuu ja tapahtuu” – Jere Uronen viihtyy perheineen Ranskassa, vaikka yksi este onkin vielä ylitettävänä

© Kuva: Getty Images

Jere Uronen lähti Turun Palloseurasta maailmalle vuonna 2012. Aluksi länsinaapuriin ja Helsingborgin riveihin ja sieltä Belgian pääsarjan KRC Genk:iin.

Täksi kaudeksi 27-vuotias laitapakki otti jälleen uuden haasteen vastaan. Uronen ehti pelaamaan belgialaisseurassa 169 peliä ja nousi kannattajien keskuudessa suureen suosioon.

Nyt oli muutoksen aika. Ranskan Ligue 1:ssä pelaava Stade Brest halusi laitapelaajan riveihinsä. Ranskan pääsarja kuuluu maailman viiden suurimman liigan joukkoon ja pelaahan siellä muuan Lionel Messikin nykyisin.

Urosen mielestä Belgian ja Ranskan liigoissa on silti paljon yhtäläisyyksiä. Tosin uusi sarja on pykälää kovatasoisempi myös hänen mielestään.

– Aika samantyylisiä pelaajia ja siksi liikennettä maiden välillä paljon onkin. Hienoahan se on, että tulee useita Belgiassa kohtaamiani parhaita hyökkääjiä viikoittain vastaan, totesi Uronen tiistaina lehdistötilaisuudessa.

– On se askel eteenpäin. Erittäin fyysistä ja suoraviivaista peliä. Paljon olen myös oppinut ja mennyt pelaajana omasta mielestäni eteenpäin. Nyt toki ollut aika rikkonaista, mikä on harmi.

Uronen kertoo nauttineensa Ligue 1:n jalkapallosta alusta asti ja pitää sitä myös erittäin katsojaystävällisenä.

Ranskan suunnalla on tällä kaudella ollut poikkeuksellisen paljon myös kannattajien välisiä kahakoita, jotka ovat eskaloituneet välillä myös erittäin pahoiksi. Brest ei Urosen mukaan ole tällä saralla kovin kuumaverinen ympäristö.

– Katsomoissakin sattuu ja tapahtuu, mutta meidän joukkue on vähän rauhallisemmalla seudulla pohjoisessa. Oikeastaan se menee niin, että mitä etelämmäksi mennään, niin sitä enemmän alkaa tapahtumaan.

Uronen kehuu Ranskaa kauniiksi maaksi, jonka elämäntyyli miellyttää turkulaispelaajaa. Hän kertoo myös perheensä viihtyvän mainiosti. Luonnollisesti ranskalainen keittiö leipomoineen saavat omat kehunsa.

Kielitaito on noussut toistaiseksi kenties Urosen suurimmaksi haasteeksi.

– Ranskalaiset eivät paljon muita kieliä puhu. Kunhan kielen oppisi, niin pääsisi paremmin kommunikoimaan ihmisten kanssa.

Uronen kertoo lähteneensä ranskan suhteen nollista liikkeelle, koska Belgiassakaan hän ei ranskankielisellä alueella asunut. Ranskaa Uronen pitää silti kielenä, jonka haluaisi muutenkin oppia, joten tilanne ei varsinaisesti haittaa.

Brest on sarjassa tällä hetkellä sijalla 17. ja vain maalieron turvin putoamiskarsijan paikalla olevaa Bordeauxia edellä. Nilkkavaivoista kärsinyt Uronen on pelannut seitsemän peliä tällä kaudella. Kierroksia on takana 13.

Uronen pelasi itsensä kannattajien suosikkien joukkoon pitkällä Belgian visiitillään. Getty Images.