Yksi vuoden 2021 erikoisimmista suomalaispelaajan siirroista oli kesäkuussa kesken EM-kisojen varmistunut Joni Kaukon siirtyminen intialaisen ATK Mohun Baganin riveihin. Suomen kaikissa kolmessa EM-kisaottelussa kentälle päässyt Kauko oli pelannut viimeksi Tanskassa, joten muutto Intiaan oli varsin yllättävä.

Kauko debytoi kolkatalaisseuran riveissä syyskuun lopussa ottelussa, jota ATK:n riveissä tuskin mielellään muistellaan. Mohun Bagan hävisi ottelun uzbekistanilaiselle FC Nasafille tylysti lukemin 0-6 Kaukon pelattua pelissä 88 minuuttia.

Sen jälkeen koittikin pitkä tauko peleistä, sillä pelit Intian pääsarjassa alkoivat vasta 11. marraskuuta. Kaikki ottelut pelataan koronapandemian vuoksi Goalla, mutta jo alkukausi on näyttänyt, että Kauko hankittiin Intiaan pelaamaan.

31-vuotias suomalaiskeskikenttäpelaaja on ollut ATK Mohun Baganin avauskokoonpanossa kaikissa kauden kuudessa ottelussa, ja viimeisissä viidessä ottelussa hän on pelannut täydet minuutit. Kaukon tehotilastoon on kirjattu kaksi maalisyöttöä, ja muutenkin hänen tilastonsa ovat vakuuttavat. Syöttöprosentti on hyvä 85,26%, ja taklauksia suomalaiselle on laskettu jo 29. Lisäksi Kaukon tilastoissa on kahdeksan syötönkatkoa. Sarjakauden toisessa pelissään Kauko valittiin kentän parhaaksi.

Tiistain otteluun NorthEast Unitedia vastaan ATK Mohun Bagan lähtee uudessa tilanteessa, sillä seura vaihtoi juuri valmentajaa. Uusi valmentaja, espanjalainen Juan Ferrando erosi pestistään FC Goan valmentajana yllättäen maanantaina, ja hänet palkattiin saman tien ATK Mohun Baganiin. Mohun Bagan maksoi Juan Ferrandon sopimuksessa olleen ulosostoklausuulin, joten Goan oli pakko luopua valmentajastaan vastahakoisesti. Superliiga nosti tiistain pelin otteluennakossaan Kaukon toiseksi Mohun Baganin ”avainpelaajista”.

Syy valmentajanvaihdokseen on sikäli ymmärrettävä, että ATK Mohun Bagan on jäänyt voitoitta neljässä pelissä peräkkäin. Kuudesta pelistä sillä on kahdeksan pistettä, ja sijoitus sarjassa on seitsemäs. ATK Mohun Bagan on Superliigan historian menestyksekkäin seura, sillä se on voittanut jaossa olleista seitsemästä mestaruudesta kolme – ensimmäiset kaksi tosin vanhalla nimellään Atlético de Kolkata.

[readmore from=Kauko-Joni]

Lauantaina potkut ATK:n valmentajan paikalta saanut Antonio López Habas on niin ikään espanjalainen. Hän valmensi ATK:ta kahteen eri otteeseen ja johdatti seuran kahteen Intian-mestaruuteen. Viimeisimmän pestinsä ATK:ssa López aloitti puolitoista vuotta sitten.

Joni Kauko pelaa ATK Mohun Baganissa kaksivuotisella sopimuksella. Hän arvioi Helsingin Sanomissa joulukuun alussa julkaistussa hyvin mielenkiintoisessa haastattelussa, että pelivuosia voisi kaikkiaan olla jäljellä vielä 6-7. Samassa yhteydessä Kauko toivoi, että voisi päättää pelaajauransa aikanaan Inter Turussa.

Lähteet: Transfermarkt, Goal, Hindustan Times ja Indian Super Leaguen kotisivut