HELSINKI. HJK saavutti erinomaisen tuloksen Eurooppa-liigan viimeisen karsintakierroksen ensimmäisessä ottelussa tanskalaista Silkeborgia vastaan. Klubi voitti pelin maalein 1-0 ja pääsee komeista asetelmista toiseen osaotteluun.

HJK lähti otteluun periaatteessa altavastaajana, mutta katsomossa tilanne oli toinen. Kansaa oli valunut runsain mitoin (8237 katsojaa) paikalle, ja kotijoukkueen kannattajat pitivät alusta lähtien meteliä, kun taas Silkeborgin faniosasto oli hiirenhiljaa. Kenties syy oli se, että kentällä HJK yllätti Silkeborgin kypsyydellään.

Klubi aloitti pelin muodolla 3-4-3, joskin muoto oli hyvin dynaaminen. Puolustettaessa wingbackit Murilo ja David Browne vetäytyivät osaksi puolustuslinjaa ja ääritilanteessa HJK:n muoto oli 5-4-1. Toisaalta numerot aseteltiin ajoittain myös 5-3-2, 5-2-3, ja 4-3-3.

Muodon dynaamisuus ja 0-0-tilanne avausjakson jälkeen kertovat yhdessä siitä, kuinka positiivisen keskittyneesti HJK pelasi. Aivan avausminuuteilla Arttu Hoskosen harhasyöttö omassa boksissa aiheutti vaaranpaikan Silkeborgille, mutta omat ehtivät hätiin blokkaamalla vedon liu’ulla.

Avauspuolikkaan oikeastaan ainoan itse luomansa paikan Silkeborg järjesteli vartin pelin jälkeen. Laitapakki Oliver Sonne tarjoili nappikeskityksen Tanskan pääsarjan viime kauden maalikuninkaalle Nicklas Heleniukselle, joka oli jäänyt maalin eteen aivan vapaaksi. Ruuti oli pahasti kastunut matkalla Suomeen, sillä Helenius puski avopaikasta ohi maalin.

Siinäpä se.

HJK:llakin oli omat tilanteensa. Kymmenen minuutin pelin kohdalla Murilo kuljetti vasemmalta laidalta sisään ja tarjoili keskityksen Malik Abubakarille. Silkeborgin puolustus blokkasi tilanteen, ja kotijoukkue Abubakarin johdolla vaati tilanteesta rangaistuspotkua. Erotuomari João Pinheiro levitti kuitenkin välittömästi kätensä.

Erinomaisesti pelannut Murilo oli jälleen asialla 28 minuutin pelin jälkeen. Hyvä keskitys Atomu Tanakalle, jonka pusku kohti takakulmaa oli hyvä, mutta pallo lipui hiuksenhienosti ohi maalin.

Hieman myöhemmin HJK sai jo pallon Silkeborgin maaliinkin. Browne kuljetti loistavasti ohi muutaman Silkeborgin pelaajan ja tarjoili pallon boksiin nousevalla Hostikalle, joka sijoitti pelivälineen verkkoon – paitsi että paitsio.

Passiivisempi toinen puolisko, kunnes…

Tauolla jotain oli tapahtunut. Avausjakson aktiivinen ja aloitekykyinen HJK tuli toiselle puoliajalle huomattavasti passiivisemmalla otteella. Pallonhallinta luovutettiin suosiolla Silkeborgille, ja HJK keskittyi vastaiskupelaamiseen.

Pelin kuva muuttui täysin 68 minuutin kohdalla. Abubakari oli päästä karkuun, ja Silkeborgin Calisir veti hyökkääjän nurin: suora punainen kortti. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela reagoi välittömästi ja vaihtoi sisään hyökkäysvoimaa. Ulos Hostikka ja Santeri Väänänen, sisään Bojan Radulovic ja Nassim Boujellab.

Pelin kuva luonnollisesti muuttui ulosajon myötä täysin. Nyt oli HJK:n vuoro painaa päälle ja pyrkiä murtamaan Silkeborgin alhaalla makava puolustus.

[readmore from=HJK]

Klubin ylivoima palkittiin. Murtautuminen ei lopulta tullut syöttöjen kautta, vaan Brownen komealla laakakudilla. Vain hetkeä aiemmin vieraiden maalivahti Nicolai Larsen oli torjunut Lucas Lingmanin kierteisen laukauksen, mutta Brownen vedon eteen ei Larsen ehtinyt.

Muutamaa minuuttia ennen täyttä aikaa Radulovic oli vielä puskea kulmasta kotijoukkueen toisen maalin, mutta sen Larsen punttasi yli maalin. Heti seuranneesta kulmapotkusta Klubi painoi pallon maaliin, mutta jälleen paitsioliputus vei HJK:lta osuman.

Kokonaisuutena HJK pelasi erittäin kypsän ottelun. Suuria virheitä joukkue ei tehnyt, ja täysin ansaitusti Klubi pääsee toiseen osaotteluun erinomaisista asetelmista.