HELSINKI. HJK teki jälleen historiaa, kun se varmisti toisena vuotena peräkkäin lohkovaihepaikan Euroopassa kaatamalla slovenialaisen Mariborin. Saavutus on suomalaiselle seuralle erittäin kova, mutta siitä huolimatta HJK ei saa ansaitsemaansa arvostusta suomalaisessa futiskeskustelussa.

Syykin on selvä. HJK on niin hyvä, että sen menestystä pidetään jonkinlaisena automaationa. Ikään kuin HJK:n tarvitsisi saapua vain paikalle ja kaikki tapahtuisi itsestään.

HJK:ssa tehdään Suomen mittapuulla melko varmasti parasta mahdollista työtä menestyksen eteen. Joukkueen arki ja kaikki tekeminen on suomalaisessa mittakaavaassa parasta a-luokkaa. HJK:lla on toki myös parhaat resurssit, ja siksi siltä myös vaaditaan parhaita tuloksia.

Kun puhutaan HJK:sta, rima on hurjan korkealla. Kuluneella kaudella HJK:n päävalmentaja Toni Koskelalle on huudeltu vähän väliä potkuja. Kritiikkiä on tullut pelaamisesta ja tuloksista. Kieltämättä HJK on ajoittain pelannut ailahtelevasti, eikä pelaamisen taso ole ollut niin korkealla kuin odotusten rima on aina ollut.

Jos et näe alla olevia twiittejä, voit katsoa ne tästä.

Siitä huolimatta HJK on varmistanut tähän mennessä lohkovaihepaikan Euroopassa ja jakaa Veikkausliigan ykkössijan KuPSin kanssa. KuPSilla on toki yksi ottelu vähemmän pelattuna. HJK on pelannut tällä kaudella yli kahden pisteen keskiarvolla per peli. Kahden pisteen keskiarvo on usein ollut merkki mestaruudesta. Tänä vuonna se ei välttämättä vielä riitä.

Suomen Cupissa HJK putosi, ja se on kieltämättä iso pettymys. Täytyy silti muistaa se tosiasia, että Suomen Cupin voitosta seura tienaisi 50 000 euroa, kun Konferenssiliigan lohkovaihepaikka tuo tilille noin viisi miljoonaa euroa. Siinä on kaksi nollaa enemmän tärkeysjärjestystä.

[readmore from=hjk]

Konferenssiliigan taustapiruna on ollut HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Konferenssiliiga, eli ivallisesti ”Ägä-liiga”, on ollut UEFA:n tapa tarjota pienemmille jalkapallomaille europelejä lohkovaiheessa. Riihilahden työ sarjan eteen ja mestarin helpompi reitti Konferenssiliigan lohkovaiheeseen ovat selvästi vähentäneet HJK:n saavutuksen arvoa jalkapallokansan silmissä.

Täytyy silti muistaa, että AS Roman kaltainen jättiseura voitti viime kaudella Konferenssiliigan. Lisäksi Konferenssiliigan tasoa nostaa sekin tosiasia, että Eurooppa-liigassa joukkuemäärää pienennettiin kahdeksalla kivikovalla joukkueella, jotka käytännössä siirtyivät Konferenssiliigan puolelle.

Konferenssiliiga tarjoaa toki HJK:lle Veikkausliigan mestarina helpomman tien Eurooppaan, mutta se tie pitää sinne joka tapauksessa kulkea. Se vaatii vähintään kahden kovatasoisen eurooppalaisen seuran kaatamista. Ja sitä ennen se vaatii Veikkausliigan mestaruutta.

Eivätkä ne tule vain saapumalla paikalle.

LUE MYÖS: