Hollanti tulee taas. Onko Senegal historian paras afrikkalaismaa? Ecuadorin kisapaikan yllä leijui skandaali vielä viime hetkillä.

Hollanti: voitti Euroopan-karsintojen G-lohkon
Senegal: yksi Afrikan-karsintojen kolmannen kierroksen voittajista
Ecuador: Etelä-Amerikan-karsintojen neljäs
Qatar: isäntämaa

Hollanti nousemassa takaisin omalle tasolleen

Hollanti lukeutuu eurooppalaisen jalkapallon ehdottomiin suurmaihin, mutta se ei ole enää viime vuosina edustanut maanosan kirkkainta kärkeä.

Vuosina 2016-2018 Hollanti jäi ensin sivuun EM-kisoista ja heti perään edellisestä MM-turnauksesta. Paluu arvokisoihin tapahtui toissa vuoden EM-kisoissa, joissa Hollanti ylsi ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle, mutta hävisi Tshekille.

Viime vuosikymmenen puolivälissä Hollanti valahti FIFA-rankingissa 20 parhaan joukosta pois, mutta se on sittemmin kavunnut takaisin kärkikymmenikköön.

Valmentajalegenda Louis van Gaal, 71, palasi viime vuonna eläkkeeltä ja on nyt Hollannin puikoissa kolmatta kertaa urallaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Vielä jaksaa. Louis van Gaal palasi eläkkeeltä vielä kerran Hollannin peräsimeen. Kuva: Getty Images.

Hollanti on ollut toistaiseksi voittamaton van Gaalin luotsaamissa 15 ottelussa, joista se on voittanut 11 ja pelannut neljässä tasan – yhteismaalein 41-13.

Parhaimmillaan Hollanti saa kasattua kentälle kokoonpanon, joka kalpenee vain harvalle MM-kisajoukkueelle. Ainoa pienoinen ongelmatontti on tolppien välissä, sillä selkeää ykkösmaalivahtia Hollannilla ei tunnu tällä hetkellä olevan. Kokenein vaihtoehto olisi 63 A-maaottelun Jasper Cillessen, mutta hän vietti Nations Leaguessa yli puolet otteluista penkillä.

Hollannin puolustusosasto taas on maailman eliittiä. Kapteeni Virgil van Dijkin (Liverpool) vierelle on tarjolla Stefan de Vrij’n (Internazionale) ja Matthijs de Ligtin (Bayern München) kaltaisia nimiä, joita haastavat Nathan Aké (Manchester City) ja Jurriën Timber (Ajax).

Keskikenttää johtaa Frenkie de Jong (Barcelona) ja hyökkäyksessä viilettävät huipputehokkaat Memphis Depay (Barcelona) ja Cody Gakpo (PSV).

Hollanti on lohkonsa ykkösuosikki, ja sillä on mahdollisuus yllättää myös pudotuspeleissä. Mitaleille pääseminen ei ole pelkkää haaveilua, jos kaikki menee nappiin.

Senegal valmis tekemään historiaa

Tämänhetkinen Senegal on varmasti yksi Afrikan historian kovimmista maajoukkueista. Hallitseva Afrikan mestari lähtee alkavaan turnaukseen FIFA-rankingin 18. sijalta, maanosansa parhaana joukkueena.

Korkeimmillaan afrikkalainen joukkue on yltänyt MM-kisoissa puolivälieriin. Yksi niistä joukkueista oli vuoden 2002 Senegal, ja nyt sillä on mahdollisuus toistaa tuo temppu 20 vuotta myöhemmin.

Senegalin paidassa itsekin pelannut Aliou Cissé on luotsannut maajoukkuetta jo vuodesta 2015 lähtien. Hän on pysynyt kaikista MM-kisavalmentajista pestissään kolmanneksi pisimpään.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aliou Cisséllä on käsissään huippujoukkue. Kuva: Getty Images.

Cissé on nähnyt pelaajana ja valmentajana Senegalin kummatkin tähänastiset MM-kisat (2002, 2018), mutta hänen suojateistaan vain viisi oli mukana edellisessä MM-turnauksessa.

Senegalista tuli Venäjän MM-kisoissa kilpailun historian ensimmäinen joukkue, joka on pudonnut lohkovaiheesta fair play -säännön perusteella. Cissén suojatit olivat Japanin kanssa tasoissa niin pisteissä, maalierossa kuin tehdyissä maaleissa, ja maat olivat pelanneet keskenään 2-2-tasapelin, joten Senegal putosi sen takia, että se oli kerännyt kaksi keltaista korttia enemmän kuin Japani.

Noissa MM-kisoissa olivat Senegalin nykyjoukkueesta mukana vain Sadio Mané (Bayern München), Kalidou Koulibaly (Chelsea), Cheikhou Kouyaté (Nottingham), Idrissa Gueye (Everton) ja Ismaïla Sarr (Watford), jotka lukeutuvat maan kirkkaimpiin tähtiin.

Etenkin hyökkäystä johtava Mané ja topparijärkäle Koulibaly ovat pelipaikoillaan maailman arvostetuimpien pelaajien joukossa. Manén pelikunto on ollut viime aikoina pieni kysymysmerkki. Lopulta Mané mahtui joukkueeseen mukaan, mutta hän ei välttämättä vielä ensimmäisissä otteluissa tule pelaamaan. Se on paha takaisku.

Senegal taistelee Hollannin kanssa lohkovoitosta, jonka kohtalo voi hyvinkin ratketa maiden keskinäisessä kohtaamisessa.

Ecuadorin kisataivalta on varjostanut uhkaava skandaali

Ecuador pääsi MM-kisoihin sijoittuen neljänneksi Etelä-Amerikan karsinnoissa, jotka kuvastivat hyvin sen asemaa maanosan jalkapallohierarkiassa.

Se jätti nappisuorituksella taakseen kovia maita, kuten Kolumbian ja Chilen, mutta se jäi kauas maanosan kuninkaallisista, eli Brasiliasta ja Argentiinasta.

Ecuadorin asemaa kuvastaa myös se, että se on Venezuelan ohella Etelä-Amerikan ainoa maa, joka ei ole koskaan voittanut maanosan mestaruusturnausta Copa Américaa. Parhaimmillaan Ecuador on ollut hyvä joukkue, jolle ei ole kuitenkaan jäänyt nappisuorituksistaan mitalin mitalia käteen.

Tähän mennessä Ecuador on pelanut MM-kisoissa kolme kertaa, jotka ovat kaikki olleet tällä vuosituhannella. Parhaan sijoituksensa se saavutti vuoden 2006 kisoissa päästen lohkostaan jatkoon, mutta häviten neljännesvälierissä Englannille.

Ecuadorin taivalta MM-kisoihin on varjostanut lähes skandaalin mittoihin yltänyt kiista laitapuolustaja Byron Castillon edustusoikeudesta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Byron Castillo (numero 6) aiheutti pienoisen skandaalin passisekoilullaan. Kuva: Getty Images.

Chile ja Peru ovat vaatineet Ecuadoria ulos MM-kisoista, koska Castillon, 23, on väitetty olevan kolumbialainen, joka on valehdellut ikänsä ja pelannut väärillä papereilla.

Kesäkuussa FIFA totesi, että Castillo on pelikelpoinen Ecuadorin paidassa, mutta Chile ja Peru valittivat päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS).

CAS antoi oman päätöksensä reilu viikko ennen MM-kisojen avauspotkua. Ecuador saa osallistua turnaukseen, mutta lajiliitolle lähti 100 000 euron sakko sekä kolmen pisteen vähennys seuraaviin MM-karsintoihin.

Skandaali selätetty ja nyt voikin hyvillä mielin lähteä MM-kisaurakkaan.

Seuraa häntä

Cody Gakpo, Hollanti

PSV Eindhovenia edustava Gakpo, 23, on ollut tällä kaudella yksi Euroopan kuumimmista hyökkääjistä, ja hänen odotetaan siirtyvän lähitulevaisuudessa isompiin ympyröihin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Cody Gakpo saattaa pian siirtyä isompiin ympyröihin. Kuva: Getty Images.

Gakpo on pelannut kuluvalla sesongilla 23 ottelua tehden niissä yhteensä 13 maalia ja syöttäen 17. Hän debytoi Hollannin A-maajoukkueessa viime vuonna ja Nations Leaguessa hän lukeutui jo ryhmän vakiokaartiin.

Katso ainakin tämä ottelu

Qatarin ja Ecuardorin välinen kamppailu toimii sunnuntaina koko kisojen avausotteluna, mutta päivää myöhemmin kannattaa kiinnittää huomiota Senegalin ja Hollannin mittelöön, jossa saattaa hyvinkin ratketa jo lohkovoittaja.

Hollanti ja Senegal ovat selkeitä suosikkeja peleissään Ecuadoria ja Qataria vastaan, mutta niiden keskinäisestä ottelusta saattaa muodostua tasainen vääntö.

Näin käy

  1. Hollanti. Oranje on jälleen kovassa nosteessa. Laadukkaat pelaajat ja toimiva systeemi tuovat lohkovoiton.
  2. Senegal. Afrikan paras joukkue voi taistella myös lohkovoitosta, mutta on ennakkoon Hollantia heikompi. Saattaa olla nappisuorituksella yksi kisojen yllättäjistä.
  3. Ecuador. Sijoitus oli nähtävissä heti lohkojen selvittyä. Pudotuspeleihin vaatisi pientä ihmettä.
  4. Qatar. Kisaisäntä pelaa kolme peliä ja heittää hyvästit turnaukselle.

A-lohkon ottelut

20.11. klo 18: Qatar – Ecuador, Yle TV2
21.11. klo 18: Senegal – Hollanti, Yle TV2
25.11. klo 15: Qatar – Senegal, Yle TV2
25.11. klo 18: Hollanti – Ecuador, MTV3
29.11. klo 17: Ecuador – Senegal, Yle TV2
29.11. klo 17: Hollanti – Qatar, Yle Areena

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue lisää lohkoennakoita

 

Ville Liimatta