Belgian kultaisen sukupolven viimeinen mahdollisuus. Marokolla ongelmallinen tähtipelaaja. Tekeekö Kanada historiaa?

Belgia: voitti Euroopan-karsintojen E-lohkon
Kanada: Pohjois- ja Väli-Amerikan -karsintojen kolmannen kierroksen voittaja
Marokko: yksi Afrikan-karsintojen kolmannen kierroksen voittajista
Kroatia: voitti Euroopan-karsintojen H-lohkon

Menikö Belgian juna jo?

Belgia on lukeutunut jo hyvän tovin Euroopan kovimpien jalkapallomaiden joukkoon, mutta se ei ole siitä huolimatta onnistunut voittamaan vielä mitään.

Edellisissä MM-kisoissa Belgia hävisi välierässä tulevalle maailmanmestarille Ranskalle 0-1 ja voitti suhteellisen hengettömässä pronssiottelussa Englannin 2-0. Belgian kahdet edelliset EM-kisat ovat päättyneet puolivälieriin.

Venäjän turnauksen MM-pronssi on Belgian ainoa arvokisamitali 1980-luvun jälkeen, vaikka sillä on ollut materiaalinsa puolesta kasassa yksi maan historian parhaista joukkueista ikinä.

Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Meunier, Axel Witsel, Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Dries Mertens, Romelu Lukaku. Kaikki loistavia huippupelaajia, joiden arvokisat ovat käymässä vähiin – ainakin toistensa kanssa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Eden Hazard oli huippuvuosinaan yksi maailman parhaista pelaajista. Kuva: Getty Images

Belgian junioriputki on tuottanut maajoukkuetasolle uusia laatupelaajia, mutta yleinen käsitys on jo pitkään ollut, että hazardit ja kumppanit ovat muodostaneet Belgian kultaisen sukupolven, jolla olisi ollut edellytyksiä arvokisavoittoon. Nyt tuolla porukalla saattaa olla siihen viimeinen mahdollisuus.

MM-karsinnat Belgia hoiti näytöstyyliin pois alta tappioitta, mutta se on edellisistä EM-kisoista lähtien hävinnyt poikkeuksetta muille huippumaille. Irlannin ja Viron kaltaisista maista ei ole ollut Belgialle vastusta, mutta Hollanti ja (MM-kisojen ulkopuolelle jäänyt) Italia ovat kaataneet sen kahdesti, ja viime vuoden Nations Leaguessa tuli kuokkaan myös Ranskalta.

Belgia on alkulohkonsa ykkössuosikki, mutta lohkovoitto ei ole sille mikään läpihuutojuttu. Viimeistään pudotuspeleissä voi olla edessä jo isoja vaikeuksia.

Kanada saattaa kasvaa arvokisojen vakiokävijäksi

Kanadan MM-kisahistoria on lyhyt ja vaatimaton. Se on esiintynyt kilpailun lopputurnauksessa vain kerran aikaisemmin, vuonna 1986, jolloin se hävisi kaikki kolme lohkopeliään tekemättä maaliakaan.

Altavastaajan asema on kylmä fakta tälläkin kertaa, mutta kanadalainen jalkapallo on ottanut isoja harppauksia siitä, kun se nähtiin viimeksi MM-areenoilla 36 vuotta sitten.

Pohjois- ja Väli-Amerikan menestys MM-kisoissa on yleensä levännyt Meksikon ja Yhdysvaltojen harteilla, mutta Kanada jätti karsinnoissa ne kummatkin taakseen. Les Rouges hävisi karsintojen ratkaisevalla kierroksella 14 ottelustaan vain kaksi tehden samalla eniten maaleja ja päästäen vähiten.

Kanadan joukkuetta ei tähtisikermäksi voi luonnehtia, mutta Alphonso Davies ja Jonathan David ovat todella kovan luokan nousevia tähtiä eurooppalaisissa huippusarjoissa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Davies on Kanadan nimekkäin pelaaja. Kuva: Getty Images

Kanadalaisten riveissä jännitetään, millaisessa kunnossa keskikentän konkari ja kapteeni Atiba Hutchinson saapuu kisoihin. Hutchinson, 39, ei ole pelannut loukkaantumisen takia tällä kaudella vielä minuuttiakaan seurajoukkueessaan Besiktasissa, mutta hän palasi hiljattain turkkilaisryhmän harjoitusvahvuuteen. Hän on näillä näkymin vanhin pelaaja Qatarin MM-kisoissa, jos loukkaantuminen ei estä Hutchinsonin osallistumista.

Kanadalle voi olla luvassa kylmää kyytiä kovassa lohkossa, mutta yksikin piste olisi sille historiallinen saavutus. Les Rouges saattaa olla vielä vahvempi vuoden 2026 MM-kisoissa, joissa se on automaattisesti mukana yhtenä isäntämaana.

Seuraa häntä

Hakim Ziyech, Marokko

Hyökkäyspään monitaituri Ziyech, 29, palasi syksyllä maajoukkueeseen ilmoitettuaan alkuvuodesta, että häntä ei enää Marokon paidassa nähdä.

Ziyechillä meni pahasti sukset ristiin Marokon entisen päävalmentajan Vahid Halilhodcicin kanssa, joka syytti viime vuonna Ziyechiä myöhästelystä ja sanoi, että tämä yritti kieltäytyä pelaamasta epämääräiseen loukkaantumiseen vedoten.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Ziyech syyskuussa harjoitusottelussa Paraguayta vastaan. Kuva: Getty Images

Halilhodzic pudotti Ziyechin maajoukkueesta, eikä valinnut häntä myöskään tammi-helmikuussa pelattuun Afrikan-mestaruusturnaukseen, vaikka Ziyech on yksi maan suurimmista tähdistä.

Elokuussa Halilhodzic sai kenkää ja syyskuussa Zieych palasi maajoukkueeseen.

Ziyechistä povattiin Ajaxin-vuosinaan seuraavaa suurta pelaajaa Eurooppaan, mutta hänen tähtensä ei ole lähtenyt odotetunlaiseen lentoon sen jälkeen, kun hän siirtyi Chelseaan kaksi vuotta sitten. Parhaimmillaan hän on kuitenkin poikkeuksellinen pelaaja.

Katso ainakin tämä ottelu

Kroatia ja Belgia saattavat ratkaista ykkössijan kohtalon lohkovaiheen päätöspäivänä.

Zlatko Dalicin valmentama Kroatia oli edellisten MM-kisojen suuri yllättäjä, joka ylsi aina finaaliin asti, mutta hävisi loppuottelussa Ranskalle 2-4.

Kroatian paidassa nähdään Belgian tapaan joidenkin suurten tähtien luultavasti viimeiset arvokisat. Kapteeni Luka Modric, 37, on jo sanonut, että Qatarin kisat jäävät hänen viimeiseksi turnaukseksi maajoukkueessa, mutta myös Domagoj Vida, Dejan Lovren ja Ivan Perisic nähtäneen viimeisiä kertoja arvokisoissa.

Näin käy

  1. Belgia. Lähtee lohkoon ennakkosuosikkina, mutta Kroatia on iskuetäisyydellä.
  2. Kroatia. Ennakkoarvioissa lohkon toiseksi paras joukkue, mutta Belgian kukistaminen ei ole mahdottomuus.
  3. Marokko. Taitavia yksilöitä, mutta kollektiivina Euroopan joukkueita perässä. Yllätysvalmis.
  4. Kanada. Nouseva jalkapallomaa. Tällä kertaa ei vielä riitä.

F-lohkon ottelut

23.11. klo 12: Marokko – Kroatia, Yle TV2
23.11. klo 21: Belgia – Kanada, MTV3
27.11. klo 15: Belgia – Marokko, MTV3
27.11. klo 18: Kroatia – Kanada, MTV3
1.12. klo 17: Kroatia – Belgia, Yle TV2
1.12. klo 17: Kanada – Marokko, Yle Areena

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Ville Liimatta

Lue lisää lohkoennakoita