Kaikki vuoden 2014 MM-kisoja seuranneet ihmiset muistavat James Rodríguezin tarinan.

Satumaisen taitava kolumbialaistähti johdatti joukkueensa puolivälieriin asti, kunnes vastaan tuli Brasilia, joka oli vahvempi maalein 2-1.

Rodríguez, 31, onnistui maalinteossa jokaisessa pelaamassaan ottelussa ja syötti päälle kaksi osumaa. Hän voitti kuudella kihauksellaan turnauksen maalipörssin, ja hänen volleymaalinsa Uruguayta vastaan palkittiin Puskás-palkinnolla, joka annetaan vuosittain kalenterivuoden hienoimmalle maalille.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Argentiinalaislegenda Diego Maradona sanoi, että kisojen parhaan pelaajan palkinto olisi kuulunut Rodríguezille, vaikka sen voittikin Maradonan maanmies Lionel Messi.

Erään kisaottelun jälkeisessä haastattelussa Rodríguez kertoi, että hänen elinikäinen haaveensa on ollut pelata Real Madridissa. Ja kuinkas sattuikaan, kolumbialaistähti sai unelmasiirtonsa Los Blancosiin, joka pulitti hänestä AS Monacolle 75 miljoonaa euroa, joka oli tuolloin historian kolmanneksi suurin siirtokorvaus.

Rodríguezin ura ei lopulta lähtenyt täysin odotetunlaiseen lentoon, vaikka hän voittikin pokaaleja Madridissa ja Bayern Münchenissä. Hänen tiensä vei hänet Evertonin ja qatarilaisen Al Rayyanin kautta Kreikan suurseuran Olympiakosiin, jolle hän on tehnyt tällä kaudella kahdeksassa ottelussa yhteensä kaksi maalia.

Vuoden 2018 MM-kisoissa Kolumbia ja Rodríguez etenivät jälleen lohkosta jatkoon, mutta putoaminen odotti jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Englanti voitti Los Cafeterosin rangaistuspotkukilpailussa.

Tämän vuoden kisoihin Kolumbia ei selviytynyt mukaan, mutta James Rodríguezin tarina ei ole unohtunut.

Olemme listanneet tähän artikkeliin 15 pelaajaa, joilla on mahdollisuus tehdä Rodríguezin tavoin historiaa MM-kisoissa ja nostaa itsensä lopullisesti koko jalkapallomaailman huulille.

15. Hannibal Mejbri (Birmingham, lainalla Manchester Unitedista) – Tunisia

Kuva: Getty Images

Hannibal Mejbri, 19, syntyi Ranskassa ja edusti Les Bleusia nuorten maajoukkueissa, mutta hän debytoi viime vuonna vanhempiensa kotimaan riveissä. Kisoihin lähdettäessä hänellä on tilillään jo 18 A-maaottelua.

Manchester Unitedin akatemiassa viime vuodet viettänyt Mejbri tunnetaan teknisenä mutta romuluisena pelaajana, joka ei kaihda kaksinkamppailuja pallollisena tai pallottomana.

Täksi kaudeksi Mejbri lähti lainalle kasvamaan korkoa Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Birminghamiin, jossa hän on päässyt kentälle kauden jokaisessa ottelussa.

14. Moisés Caicedo (Brighton) – Ecuador

Kuva: Getty Images

Moisés Caicedo, 21, on yksi Ecuadorin suurimmista lupauksista vuosiin.

Häntä huhuttiin jo nuorempana suurseuroihin, mutta hänen ensimmäiseksi osoitteekseen Euroopassa valikoitui Valioliigan Brighton, mikä on osoittautunut oivalliseksi valinnaksi.

Caicedo vietti viime kauden ensimmäisen puoliskon lainalla belgialaisessa Beerschotissa, kunnes hänet kutsuttiin takaisin Englantiin Brightonin pelaajavajeen vuoksi. Hän joutui odottamaan läpimurtoaan muutaman kuukauden, mutta viime huhtikuusta lähtien hän on lukeutunut Brightonin vakioavaukseen.

Ecuadorin kultapoika on lyhyehköstä varrestaan huolimatta hyvä pelaaja kentän kummassakin päädyssä, ja hänen pallollinen pelaamisensa kehittyy peli peliltä.

Brightonin päävalmentaja Roberto De Zerbi sanoi lokakuussa, että Caicedosta voi tulla ”yksi Euroopan parhaista keskikenttäpelaajista”. A-maajoukkueessa Caicedo on tahkonnut 25 ottelua.

13. Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund) – Saksa

Kuva: Getty Images

Kamerunissa syntynyt Youssoufa Moukoko lähtee Qatariin turnauksen nuorimpana pelaajana. Hänelle tulee kisojen avauspäivänä täyteen vasta 18 vuotta.

Moukoko oli harvinaisen kohuttu pelaaja jo ennen kuin hän oli pelannut otteluakaan miesten sarjoissa. Hän solmi vain 14-vuotiaana miljoonadiilin urheiluvaatejätti Niken kanssa ja rikkoi maaliennätyksiä Saksassa.

Kaikkiaan Moukoko pelasi Dortmundin U17- ja U19-joukkueissa 88 ottelua tehden niissä yhteensä 141 maalia.

Hän pääsi MM-kisajoukkueeseen mukaan osittain vaihtoehtojen puutteen takia, mutta se ei muuta sitä faktaa, että hän ollut ikäisekseen hurjassa vireessä Bundesliigassa. Moukoko on pelannut tällä kaudella Saksan pääsarjassa 14 ottelua, joissa hän on iskenyt yhteensä kuusi maalia ja syöttänyt neljä.

12. Joško Gvardiol (RB Leipzig) – Kroatia

Kuva: Getty Images

Kroatian ikääntyvä puolustuslinja on joutunut tekemään tilaa nuorelle Joško Gvardiol, 20, josta Euroopan suurseurat ovat kohisseet jo hyvän aikaa.

Gvardiol sai jalkapallo-oppinsa kotimaansa suurseurassa Dinamo Zagrebissa, jonka edustusjoukkueessa hän ehti esiintyä runsaat 50 kertaa, kunnes hänet hankittiin Leipzigiin 18 miljoonalla eurolla. Hänen seuraava siirtosummansa on mitä luultavimmin moninkertainen siihen verrattuna.

Chelseaan ja Manchester Cityyn huhuttu Gvardiol pelasi Kroatian kanssa jo viime vuoden EM-kisoissa täydet minuutit vasempana pakkina, mutta tällä kertaa hän löytynee topparin paikalta.

11. Matheus Nunes (Wolverhampton) – Portugali

Kuva: Getty Images

Brasiliassa syntynyt Matheus Nunes, 24, muutti jo nuorena äitinsä ja isäpuolensa kanssa Portugaliin, jossa hän lähti rakentamaan uraansa hieman eri tavalla kuin monet muut tämän listauksen pelaajista.

Nunes pelasi pitkään alemmilla sarjatasoilla ja Lissabonin paikallissarjoissa, kunnes hänet värvättiin 20-vuotiaana kaupungin suurseuran Sportingin reservijoukkueeseen.

Moni olisi voinut jo siinä vaiheessa jättää kaiken muun taakseen ja tähdätä täysillä jalkapalloammattilaisuuten, mutta Nunes työskenteli pelaamisen ohella perheensä leipomossa, kunnes hän oli varma, että voisi saavuttaa viheriöillä jotain suurta.

Tätä nykyä hän on Wolverhamptonin ennätyshankinta, josta maksettiin Sportingille 45 miljoonaa euroa. Nunes on keskikenttäpelaajana monipuolinen pakkaus, jota on verrattu pelityyliltään Barcelonan legendoihin Andrés Iniestaan ja Xaviin.

Nunesilla on kova työ nousta Portugalin avaukseen, mutta kaikki edellytykset hänellä siihen on.

10. Jonathan David (Lille) – Kanada

Kuva: Getty Images

Kanadalainen huippuhyökkääjä Jonathan David, 22, on siinä mielessä harvinainen tapaus, että hän on kanadalainen huippuhyökkääjä.

Davidille on kirjattu pelaamissaan maaotteluissa (34) enemmän tilastomerkintöjä (22 maalia, 13 syöttöä) kuin pelejä. Kanadan vastustajat ovat yleisesti ottaen heikompia jalkapallomaita Karibialta, mutta hänen seurajoukkuetilastonsa kertovat, kuinka kovan luokan pelaajasta on todella kyse.

Hänet nimettiin vuonna 2019 Kanadan vuoden pelaajaksi ja seuraavana vuonna hän sai belgialaisesta Gentistä siirron ranskalaiseen Lilleen, jossa hän voitti debyyttikaudellaan maan mestaruuden. Seuraava siirto on luultavasti johonkin Euroopan suurseuraan.

Tällä kaudella David on pelannut 15 ottelua tehden niissä yhteensä yhdeksän maalia ja syöttäen kolme.

9. Diogo Costa (Porto) – Portugali

Kuva: Getty Images

Diogo Costa, 23, päätyi Porton akatemiaan jo ala-asteikäisenä ja nousi askel kerrallaan edustusjoukkueen ykkösmaalivahdiksi.

Hän on käynyt läpi kaikki Portugalin nuorten maajoukkueet alle 16-vuotiaiden ikäluokasta lähtien, ja viime vuonna hän sai debyyttinsä miesten maajoukkueessa, jossa hänellä on tilillään seitsemän ottelua.

Costaa pidetään yhtenä maailman lupaavimmista pelaajista pelipaikallaan. Vítor Baíaa fanittanut Costa on voittanut jo idolinsa tavoin Portugalin tuplamestaruuden, mutta hänellä on vielä runsaasti matkaa torjujalegendan saavutuksiin. Costa on kuitenkin oikealla tiellä.

MM-kisoissa Costa kisaa avauksen paikasta kahden kokeneen vahdin, Rui Patrícion, 39, ja José Sán, 29, kanssa, mutta hän on saanut viime aikoina mukavasti vastuuta Os Navegadoresin tolppien välissä.

8. Min-jae Kim (Napoli) – Etelä-Korea

Kuva: Getty Images

Min-jae Kim, 26, on noussut lyhyessä ajassa sensaatiomaiseksi toppariksi Italian pääsarjassa, ja lähivuosina hänet nähtäneen vielä astetta isommissa ympyröissä.

Hän on ollut jo muutaman vuoden ajan Etelä-Korean tärkeimpia pelaajia, ja Qatarissa hän pääsee ensimmäistä kertaa näyttämään taitojaan koko maailman eteen.

Min-jae on täydellinen esimerkki modernista keskuspuolustajasta, jolta odotetaan pallonriistojen ja taitojen lisäksi myös silmää pelin avaamiselle.

Hän oli pelannut lähes koko kauden Serie A:ssa virheettömästi, mutta Min-jaelle sattui MM-kisataukoa edeltäneessä ottelussa virhe, joka johti vastustajan maaliin. Min-jae esitti pelin jälkeen ”syvimmät pahoittelunsa” joukkuekavereilleen sekä Napolin kannattajille ja lupasi esiintyä jatkossa paremmin.

Napoli voitti kyseisen ottelun 3-2, ja Partenopein päävalmentaja Luciano Spalletti totesi, että Min-jaen virhe osoittaa lähinnä sen, että Etelä-Korean maajoukkuetopparikin on vain ihminen. Eiköhän Min-jae saa kannattajiltakin anteeksi.

7. Antony (Manchester United) – Brasilia

Kuva: Getty Images

Jos et ole vielä kyllästynyt lumoavan taitaviin brasilialaishyökkääjiin, Antony, 22, saattaa olla uusi lempipelaajasi.

Antony varttui Sao Paulossa favelassa nimeltä Inferninha, joka tarkoittaa ”pientä helvettiä”. Hän kertoi hiljattain The Players’ Tribunelle, että hän oppi pelottoman pelityylinsä harhauttelemalla huumediilereitä katupeleissä.

Näyttävistä tempuistaan tunnettu Antony siirtyi toissa vuonna Sao Paulosta Amsterdamin suurseura Ajaxiin, jossa hän ihastutti kannattajia kekseliäillä kikoillaan ja vaarallisella vasemmalla jalallaan.

Viime kesänä Antony pakkasi laukkunsa ja vei temppunsa Manchester Unitediin, joka maksoi hänestä koko siirtoikkunan suurimman korvauksen, 95 miljoonaa euroa.

Brasilian paidassa Antony on vielä verrattain tuore tuttavuus 11 A-maaottelullaan, mutta hänen roolinsa kasvaa vielä varmasti.

6. Cody Gakpo (PSV Eindhoven) – Hollanti

Kuva: Getty Images

Cody Gakposta, 23, on povattu Euroopan seuraavaa suurta tähtihyökkääjää.

Hän oli siirtyä jo viime kesänä isompiin ympyröihin, mutta jäi lopulta vielä yhdeksi kaudeksi takomaan tehoja kotimaahansa. Koko uransa ja elämänsä Eindhovenissa viettänyt Gakpo on satavarmasti yksi ensi kesän suurista hankinnoista

Kuluvalla kaudella Gakpo on pelannut seuratasolla 24 ottelua tehden niissä yhteensä 13 maalia ja syöttäen 17. Hollannin maajoukkueessa häntä on hyödynnetty usealla eri hyökkäyspäädyn pelipaikalla.

Gakpo luetteli taannoin haaveseuroikseen Real Madridin, Barcelonan, Manchester Unitedin, Manchester Cityn ja Liverpoolin, eikä mikään niistä ole tässä vaiheessa poissuljettu vaihtoehto.

5. Bruno Guimarães (Newcastle) – Brasilia

Kuva: Getty Images

Bruno Guimarães, 24, oli yksi ensimmäisistä suurista hankinnoista äkkirikastuneen Newcastlen uusien omistajien aikakaudella.

Hurjimmat siirtohuhut veivät Newcastleen jopa Neymarin kaltaisia supertähtiä, mutta hänen sijastaan Magpiesin riveihin päätyi reilulla 40 miljoonalla eurolla hankittu Guimarães.

Valioliigan seuraajille valkeni nopeasti, että tätäkään brassia ei ole hehkutettu syyttä. Lyhyen sopeutumisjakson jälkeen Guimarães nousi Newcastlen avauskentälliseen, eikä häntä syrjäytä sieltä enää kukaan.

Tällä kaudella Guimarães on ollut yksi Englannin pääsarjan parhaista pelaajista. Hän on useissa puolustuspään ja pelin edistämistä kuvaavissa tilastoissa joukkueensa kärkeä, vaikka hän oli alkukaudella neljä kierrosta sivussa takareisivamman takia.

Guimarães on Brasilian maajoukkueessa luontainen manttelinperijä Casemirolle. Kesällä Newcastlen päävalmentaja Eddie Howe joutui ilmoittamaan, että Guimarães ei ole missään nimessä myytävänä, kun siirtohuhut povasivat hänestä Casemiron seuraajaa myös Real Madridiin.

4. Rafael Leão (AC Milan) – Portugali

Kuva: Getty Images

Rafael Leão, 23, valittiin Serie A:n viime kauden parhaaksi pelaajaksi hänen oltua avainroolissa AC Milanin mestarijoukkueessa.

Hyökkäyksen vasemmalla laidalla kiitävän Leaon pallokontrolli ei petä hurjassakaan vauhdissa, ja hän ohittaa vastustajia vaivattoman näköisesti myös pienissä tiloissa.

Leão oli Sportingin suurimpia lupauksia, mutta hän purki yksipuolisesti sopimuksensa Lissabonin suurseuran kanssa vuonna 2018 vedoten tapaukseen, jossa joukkueen kannattajat kävivät pelaajien ja valmentajien kimppuun harjoituksissa.

Seuraavan kauden hän vietti Lillessä, josta hän jatkoi vuoden jälkeen matkaansa Milaniin noin 30 miljoonan euron siirtokorvausta vastaan.

Parhaimmillaan Leão on täysin pitelemätön pelaaja, jolle Portugali saattaa tehdä avauksestaan tilaa jonkun nimekkäämmän pelaajan kustannuksella.

3. Jude Bellingham (Borussia Dortmund) – Englanti

Kuva: Getty Images

Borussia Dortmundin superlupaus on kisoissa Englannin joukkueen nuorimpana pelaajana, mutta häntä ei ole otettu turnaukseen mukaan vain kerryttämään kokemusta suurimmista peleistä. Jude Bellingham, 19, ansaitsee avauksen paikan Englannin keskikentällä.

Bellingham debytoi kasvattajaseuransa Birminghamin edustusjoukkueessa ennätyksellisesti vain 16 vuoden ja 38 päivän iässä, ja vajaan kuukauden kuluttua hänestä tuli myös seurahistorian nuorin maalintekijä.

Hän pelasi läpimurtokaudellaan käsittämättömät 44 peliä, mikä on täysin poikkeuksellinen lukema pelaajalle, joka ei saanut vielä tuolloin ostaa tähtisadetikkua.

Bellingham on jatkanut ennätysten tehtailua Saksassa, jossa hän nousi jo ensimmäisellä kaudellaan odotettua isompaan rooliin. Tällä kaudella hän on kellottanut suurimmat peliminuutit koko Dortmundin joukkueesta ja toiminut kahdesti myös BVB:n kapteenina.

2. Federico Valverde (Real Madrid) – Uruguay

Kuva: Getty Images

Federico Valverden, 24, kohdalla ei puhuta enää niinkään murtautumisesta futisväen tietoisuuteen, vaan noususta maailman kirkkaimmalle huipulle.

Hän on jo kaksinkertainen Espanjan La Ligan mestari, ja Mestarien liigan voittaja viime kaudelta. Madridissa on tiedetty jo pitkään, millainen timantti heillä on käsissään, mutta peliminuuttien kasvaessa Valverden loistokkuus on valjennut kaikille muillekin.

Steven Gerrardiin verrattu uruguaylaisuurtaja juoksee kovaa ja paljon, painii pallon keneltä tahansa pois ja koettelee maaliverkkojen kestävyyttä tulisella kudillaan.

Tällä kaudella hän on ollut ennennäkemättömän tehokas tehden 20 otteluun yhteensä kahdeksan maalia ja syöttäen neljä päälle. Usealla pelipaikalla viihtyvän Valverden pelaamisesta on tällä hetkellä vaikea löytää heikkouksia.

1. Jamal Musiala (Bayern München) – Saksa

Kuva: Getty Images

Englannissa kiroiltiin syystäkin, kun hyökkäyspään monitaituri Jamal Musiala, 19, päätti edustaa A-maajoukkuetasolla synnyinmaataan Saksaa.

Hän muutti seitsemänvuotiaana perheensä kanssa Englantiin, jossa hän pelasi Southamptonin ja Chelsean akatemioissa, kunnes siirtyi vuonna 2019 Bayern Müncheniin. Nuorten maajoukkueissa hän edusti vielä alle 21-vuotiaiden ikäluokassa Englantia, mutta Saksa vei lopulta voiton.

Musiala piti hallussaan Bayernin historian nuorimman Bundesliiga-debytantin titteliä, kunnes Paul Wanner vei ennätyksen tällä kaudella nimiinsä 16 vuoden ja 15 päivän iässä. Ainoastaan listalla aiemmin esiintynyt Youssoufa Moukoko on pelannut Saksan pääsarjassa nuorempana.

Bayern on ehtinyt peluuttaa Musialaa jo sadassa ykkösmiehistön ottelussa, joissa hän on tehnyt yhteensä 27 maalia ja syöttänyt 17. Tehomerkinnöistä puolet ovat syntyneet tällä kaudella.

Musiala on voittanut Bayernissa jo useammankin pytyn, mutta hänen henkilökohtaisten saavutustensa lista kasvaa tätä menoa pituudessaan pokaalisaldon ohi. Hän voi hyvinkin päästä tämän kauden jälkeen Ballon d’Orin ehdokaslistalle. Saksalla saattaa olla Qatarin kisoissa mukana tuleva Kultaisen pallon voittaja.

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Ville Liimatta

Lisää MM-ennakoita