Jari Litmasen mittavalle uralle mahtuu monia ikimuistoisia hetkiä. Yksi niistä liittyy Suomen armeijaan ja FC Barcelonaan.

– Menin suoraan kasarmilta Barcelonan vieraaksi. Sen lisäksi kävin parissa muussakin seurassa, joista palasin aina kasarmille, Litmanen muistelee Commonwealth Cup -turnauksen verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Kyseessä oli Ilta-Sanomien tähtikisan voittajan palkinto, jonka Litmanen pokkasi Reippaan paidassa pelatessaan. Palkintona oli reissu Barcelonaan, johon nuori Litmanen matkusti siis suoraan armeijan harmaista.

Litmanen on parhaillaan Suomen U21-maajoukkueen kanssa Commonwealth-turnauksessa Pietarissa. Hän on matkassa neuvonantajana, sekä tutustumassa U21-maajoukkueen toimintaan. Turnausjärjestäjien tekemässä haastattelussa ihmeteltiin Litmasen suorittamaa asepalvelusta, juuri kun eurooppalaiset seurat alkoivat olla kiinnostuneita hänen allekirjoituksestaan.

– En ole ajatellut sitä ikinä. Siihen aikaan nuorten oli ihan tavallista mennä armeijaan. Marssin aseen kanssa, kuten kaikki muutkin.

Menestyneitä Jareja riittää

Litmanen palasi haastattelussa uransa kulta-aikaan, 90-luvun puoliväliin, jolloin hän voitti Ajaxissa mm. Mestarien liigan ja turnauksen maalikuninkuuden, Hollannin mestaruuden sekä valittiin mm. maailman kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi.

– Se Ajax oli erityisen vahva joukkue ja tunnettu jalkapalloälystään. Se oli minulle urani parasta aikaa.

Entä kuinka Litmanen tänä päivänä jaksaa olla mukana harjoituksissa ja jalkapallossa?

– Nämä harjoitukset eivät ole minulle työtä – tämä on intohimoni. Tykkään harjoitella ja pitää itseni kunnossa. Pidän jalkapallosta enkä ikinä kyllästy siihen. Se on elämäntapani.

Turnausjärjestäjä halusi vielä haastattelun lopuksi tietää, mikä taika nimeen ”Jari” Suomessa kätkeytyy, sillä myös Suomen paras jääkiekkoilija kantaa etunimeä Jari (Kurri).

– Se on vain sattumaa, Litmanen naurahtaa.

– Toki ”Jari” on ollut urheilussa hyvä nimi. Olympiavoittoa juhlinut mäkihyppääjä Jari Puikkonen on vieläpä kotikaupungistani Lahdesta.