Jalkapallouutisia pelikenttien ulkopuolelta seuranneet tietävät, millaisia epäilyksiä raharikkaaseen Paris-Saint-Germainiin kohdistuu. Valtavan avokätisesti rahaa käyttäneen PSG:n on epäilty laiminlyöneen UEFA:n Financial Fair Play -säännöstöä jo vuosien ajan. Viimeistään Neymarin hankkiminen 222 miljoonan euron siirtosummalla sai hälytyskellot soimaan.

Sääntörikkomusepäilyt nousivat ties monenteenko potenssiin viimesyksyisten Football Leaks -paljastusten myötä. UEFA:n vihjattiin myös avustaneen PSG:tä FFP-sanktioilta välttymiseksi FIFA:n nykyisen puheenjohtajan Gianni Infantinon myötävaikutuksella. Syyskuussa UEFA aloittikin uudelleen PSG:n mahdollisia rikkomuksia koskevat tutkimukset.

Vaikka PSG onkin kenties valovoimaisin UEFA:n tutkinnassa oleva seura, se ei nähtävästi estä kattojärjestöä nimittämästä pariisilaisseuran puheenjohtajaa Nasser Al-Khelaifia omaan hallitukseensa. UEFA pitää tänään keskiviikkona kongressi-istuntoa Roomassa, ja Al-Khelaifin nimityksen uskotaan toteutuvan mitä todennäköisimmin.

Al-Khelaifin jääviyttä on kyseenalaistettu siksikin, että hän on myös mediajätti BeIN Sportsin toimitusjohtaja. BeIN Sports on UEFA:n yhteistyökumppani, joka nettoaa miljoonia Mestarien liigan TV-oikeuksista lukuisissa Aasian maissa. BeIN Sportsilla on vahva jalansija myös muun muassa Ranskassa, Espanjassa ja Phjois-Amerikassa.

Manuel Veth

@ManuelVeth

Manuel Veth

@ManuelVeth
Grindel believes that Al-Khelaïfi appointment means that the #PSG president is forced to “carry more responsibility” to stick to UEFA regulations... that is an odd interpretation of the most controversial appointment in recent years.
Al-Khelaïfi is not only #PSG’s president but also the CEO of beIN, which owns the television rights for #ChampionsLeague matches in various countries. His appointment represents a conflict of interests on various levels and significantly hurts the integrity of the board.

UEFA:n hallituksessa istuu puheenjohtaja Aleksander Ceferinin lisäksi 18 muuta jäsentä, joista kaksi on Euroopan seurajoukkueiden järjestön ECA:n edustajia. ECA nimitti viime viikolla ehdokkaikseen qatarilaisen Al-Khelaifin sekä jo aiemmin hallituksessa istuneen Juventus-taustaisen Andrea Agnellin, joka on myös ECA:n puheenjohtaja. Valinnat vahvistetaan tänään.

– Olen syvästi otettu valinnastani UEFA:n hallitukseen. Odotan innolla, että pääsen työskentelemään muiden hallituksen jäsenten rinnalla eurooppalaisen jalkapalloilun edistämiseksi ja varmistamaan, että kaikkien seurojen edut otetaan huomioon päätöksentekoprosessissa, Al-Khelaifi kommentoi nimitystään.

Espanjan La Ligan puheenjohtaja Javier Tebas kritisoi välittömästi jyrkästi Al-Khelaifin nimitystä.

– Hänen valintansa täytyy perua, sillä se loukkaa kaikkia johtamisen järkeviä sääntöjä, Tebas jyrähti uutistoimisto AP:lle Transfermarktin mukaan.

Tebasilla ei ole kongressissa kuitenkaan äänioikeutta, toisin kuin vaikkapa Saksan jalkapalloliitto DFB:n puheenjohtajalla Reinhard Grindelillä, joka on myös UEFA:n hallituksen jäsen. Grindel ja DFB eivät Al-Khelaifin valintaa vastusta.

[readmore from=Al-Khelaifi-Nasser]

– ECA:lla on oikeus nimittää kaksi edustajaansa hallitukseen, ja me hyväksymme sen. Siksi vahvistamme herra Al-Khelaifin nimityksen, Grindel vastasi uutistoimisto Dpa:lle.

– Hallituksen jäsenenä Al-Khelaifin on sitouduttava vieläkin tiukemmin UEFA:n säännöstöihin. Siten myös hänen vastuunsa kasvaa, erityisesti hänen oman seuraansa Financial Fair Playn noudattamista ajatellen.

ECA:ssa on kaikkiaan 220 jäsenseuraa 53 eri maasta. Suomea edustavat pysyväisjäsenenä HJK sekä kiertävinä jäseninä FC Inter ja SJK. HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti oli ECA:n johtokunnan jäsenenä mukana tekemässä päätöstä Al-Khelaifin nimityksestä.

CIES Sports Intelligence

@CIESsportsintel
⚽️ We posted the other day about the election of #PSG's President Al-Khelaifi to the #UEFA ExCo (👉bit.ly/2GqOc6Z). We now look at who participated in this decision, taken by the ECA Executive Board 🏛️

#CIESsportsintel #sportsbusiness #sportsbiz #football #governance