KuPS-ennakko 2020: Hallitseva mestari lähtee uuteen kauteen norjalaiskomennossa – juokseeko joukkue jalat alta itseltään vai vastustajiltaan?

© Kuva: Juha Tamminen

Sisällysluettelo

LUE MYÖS:

Yllä olevasta linkistä löydät muut joukkue-ennakot ja paljon muuta ennakkomateriaalia.

Viime kausi

 • Veikkausliigan mestaruus
 • Pisteitä 53
 • 15 voittoa, 8 tasapeliä, 4 tappiota
 • Suomen Cup: lohkovaihe
 • Eurooppa-liiga: toinen karsintakierros

Kuopion Palloseuran viime kausi päättyi riemullisiin mestaruusjuhliin 43 vuoden odotuksen jälkeen. Kuopiolaiset olivat napanneet jo kahtena edellisenä vuonna mitalit hopean ja pronssin muodossa, mutta lokakuussa 2019 se pääsi vihdoin nostamaan pokaalia. Se tapahtui loppuunmyydyllä Veritas Stadionilla, Turussa, jossa kaatui kauden huipentaneessa ”mestaruuskamppailussa” kotijoukkue FC Inter lukemin 2-0.

Kuopion Palloseura juhlimassa mestaruutta viime syksynä Turun Veritas Stadionilla. Kuva: Juha Tamminen.

KuPS lähti sarjakauteen jälleen mitalisuosikkina, olihan se napannut Jani Honkavaaran alaisuudessa molemmilta aiemmilta kausiltaan palkintokaappiin täytettä. Joukkue vahvistui ennen viime kautta muun muassa Babacar DiallollaVinko SoldollaIssa Thiawilla ja Tommi Jyryllä. Kesken kauden joukkueeseen liittyivät vielä Kalle Taimi sekä Ariel Ngueukam eli Tuco. Hyökkääjä Rasmus Karjalainen siirtyi viime kesänä kesken kauden hollantilaisseura Fortuna Sittardiin.

Keltamustien sarjakausi 2019 lähti hieman nihkeästi käyntiin. Neljästä ensimmäisestä kamppailustaan se ei kyennyt ottamaan yhtään voittoa, vaan saldona oli kolme tasapeliä sekä tappio.

KuPS päästi alkukaudesta aivan liikaa maaleja, ja liian helposti. Se menetti toisessa ottelussaan kolmen maalin johtoaseman FC Lahtea vastaan. Lisäksi KuPS hävisi neljännessä sarjakamppailussaan FC Hongalle kotona tylysi 0-3-lukemin.

Toukokuun alussa seura yllätti monet jalkapallon ystävät, kun se ilmoitti pestanneensa Honkavaaran avuksi kokeneen kehäketun, Keith Armstrongin. Honkavaara kertoikin kauden jälkeen pitäneensä ”Kekeä” puuttuneena palasena mestaruuden jahtaamisessa.

Armstrongin avulla KuPS pystyi parantamaan huomattavasti erikoistilannepelaamistaan, varsinkin puolustuspäässä. Honkavaaralta oli puuttunut selkeä kakkosvalmentaja, ja siihen Armstrongista oli valtava apu. Kaksikko pystyi tekemään selvän työjaon, ja se tuotti lopulta mestaruuden arvoisen lopputuloksen.

Kauden viidennessä kamppailussa KuPS haki vierasvoiton Rovaniemeltä Karjalaisen toisen jakson osumalla, ja siitä seurasi kolmen ottelun voittoputki. Näistä yksi oli uskomaton nousu Maarianhaminassa 0-3-tappioasemasta 4-3-voittoon. Sitä seurasi kaksi voitotonta ottelua, mutta sen jälkeen KuPS osoitti olevansa mestaruuden arvoinen.

Europelit mukaan lukien se hävisi viimeisestä 20 ottelustaan ainoastaan kaksi, vieraissa Legia Varsovalle Eurooppa-liigan karsinnoissa sekä KPV:lle. Viimeiseen 11 kamppailuun kuopiolaisia ei pystynyt kaatamaan yksikään joukkue.

”Keke” Armstrong oli Honkavaaran puuttuva palanen. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudelle uudistuksena tulleessa yläloppusarjassa KuPS voitti neljä ottelua ja pelasi kerran tasan. Näissä viidessä kamppailussa joukkue päästi omiiin vain yhden osuman. Tiivis puolustuspelaaminen nousikin lopulta avainasemaan mestaruuden saavuttamisessa.

Kauden päätteeksi Honkavaara palkittiin vuoden valmentajana, Luis Carlos Murillo vuoden puolustajana ja kapteeni Petteri Pennanen vuoden keskikenttäpelaajana. Valinta oli Pennaselle toinen perättäinen.

Suomen Cupissa KuPS:n taival päättyi jo lohkovaiheeseen. Eurooppa-liigan karsinnoissa ensimmäisellä kierroksella asettui vastaan FC Vitebsk Valko-Venäjältä. Kuopiossa avausottelussa KuPS nappasi 2-0-voiton, ja vierasottelun 1-1-tulos riitti viemään kuopiolaiset jatkoon.

Toisella kierroksella vastaan asettui astetta kovempi joukkue, Puolan moninkertainen mestari Legia Varsova. Vierasottelusta Puolasta oli kotiintuliaisina 0-1-tappio. Kotiottelussa kuopiolaiset haastoivat toden teolla jättiläistä, mutta 0-0-tulos ei riittänyt jatkoon.

Valmennus

 • Päävalmentaja: Arne Erlandsen
 • Valmentaja: Pasi Tuutti
 • Maalivahtivalmentaja: Jori Särkkä
 • Fysiikkavalmentaja: Mika Lähderinne
Arne Erlandsen tuo Veikkausliigaan norjalaista peli-identiteettiä. Kuva: Getty Images.

Jokaisella kaudellaan kuopiolaisten peräsimessä KuPS:n mitaleille luotsannut Jani Honkavaara ilmoitti elokuussa, ettei hän jatka enää seuraavalla kaudella joukkueen päävalmentajana. Lopulta Honkavaarasta tuli SJK:n uusi päävalmentaja.

Moni varmasti odotti uudeksi päävalmentajaksi nuorta, urallaan nousukiidossa olevaa valmentajaa. Toisin kuitenkin kävi. Lokakuussa KuPS ilmoitti uudeksi päävalmentajakseen 59-vuotiaan norjalaisen, Arne Erlandsenin. Norjalaisen apuvalmentajaksi tuli Kuopiosta lähtöisin oleva Pasi Tuutti, joka oli aiemmat vuodet toiminut Rovaniemen Palloseuran apuvalmentajana sekä viime kaudella myös päävalmentajana Toni Koskelan siirryttyä HJK:hon.

Erlandsenilla on vankka kokemus pohjoismaalaisista seuroista. Hänen viimeisin valmennuspesti on norjalaisesta Lillestrømistä, jossa hän vietti vuodet 2016-2018. Norjan Cupin voittoa hän pääsi juhlimaan kauden 2017 päätteeksi. Erlandsen on valmentanut Norjassa viidessä eri seurassa. Lisäksi hän on käväissyt myös ruotsalaisseura IFK Göteborgissa.

Joukkueen maalivahtivalmentajana jatkaa Jori SärkkäJoonas Ojantie jatkaa niin ikään joukkueen fysioterapeuttina. Fysiikkavalmentajaksi saapui Mika Lähderinne.

Kuopiossa ei oltu varmasti totuttu niin kovaan ja fyysiseen harjoitteluun, mitä Erlandsen toi mukanaan Norjasta. Norjalainen haluaa joukkueensa pelaavan suoraviivaista ja nopeaa jalkapalloa. Prässääminen ylhäältä on todella kovaa ja aggressiivista, johon Veikkausliigassa ei olla aiemmin totuttu. Suomen Cupissa joukkue prässäsi ylhäältä ajoittain jopa ylikorostetun kovaa harjoitusmielessä.

KuPS pyrkii hyökkäämään uuden valmentajansa alaisuudessa nopeasti ja suoraviivaisesti laitojen kautta. Siitä nähtiin vahvasti osviittaa jo talven Suomen Cupin otteluissa. Pelitavan pitäisi sopia esimerkiksi laitahyökkääjänä operoivalle Ilmari Niskaselle erinomaisesti.

Parhaimmillaan KuPS tulee juoksemaan norjalaisen haluamalla pelityylillä vastustajilta jalat alta. Riskitekijänä piilee se, kuinka hyvin KuPS pystyy toteuttamaan fyysisesti raskasta pelityyliään läpi kauden. Koronaviruksen takia kauden alku viivästyi, ja ottelutahti tulee olemaan entistä tiheämpi. Kuopiolaisten kannalta on hyvä asia, että joukkueella on laaja pelaajamateriaali. Vaihtoehtoja riittää usealle pelipaikalle.

Arvio

Sija: 3

KuPS:n pelitapa ja pelaajisto ovat uudistuneet rajusti. Uudet hankinnat ovat fyysisiltä ominaisuuksiltaan vahvoja ja nopeita, joiden pitäisi sopia norjalaisluotsin pelisapluunaan. KuPS harjoitteli talvella erittäin kovaa ja myös määrällisesti todella paljon. Loukkaantumisilta ei harjoituskaudella vältytty.

KuPS menetti viime kauden päätteeksi useita huippupelaajiaan. Pahimmat menetykset olivat kapteeni Petteri Pennanen, laitapuolustaja Luis Carlos Murillo sekä toppareina erinomaisesti onnistuneet Vinko Soldo ja Babacar Diallo. Myöskään pallovarmaa keskikenttäpelaajaa Reuben Ayarnaa ei nähdä enää tulevalla sesongilla kuopiolaisten riveissä.

Mestarien liigan karsintoihin panostavat kuopiolaiset ovat olleet erittäin aktiivisia siirtomarkkinoilla talven aikana. Joukkue on vahvistunut usealla mielenkiintoisella nimellä. KuPS pestasi urheilutoimenjohtajakseen viime syksynä Jonne Lindblomin, joka on toiminut pitkään pelaaja-agenttina. Hän on työskennellyt muun muassa Alfredo MorelosinPetteri Forsellin sekä Eero Markkasen agenttina, joten KuPS on varmasti hyötynyt siirtomarkkinoilla Lindblomin yhteyksistä pelaajiin ja seuroihin.

Useat pelaajat ovat entuudestaan tuttuja uudelle norjalaisvalmentajalle, mikä helpottanee pelaajien sopeutumista uuteen ympäristöön. Kova fyysinen harjoittelu ei myöskään ole tullut heille niin uutena asiana, kuin esimerkiksi seurassa jo olleille suomalaispelaajille.

Uusista hankinnoista suurin osa on ollut ainakin jossakin vaiheessa uraa kovassa organisaatiossa. Monella heistä on myös kokemusta Norjan pääsarjasta, joka on Erlandsenille enemmän kuin tuttu. Harjoittelu on siis tuttua jo edellisiltä vuosilta.

Puolustukseen saapuivat uusina niminä Mats Haakenstad sekä Nuno Tomas. Norjalainen Haakenstad, 26, saapui Kuopioon Lillestrømistä. Laitapuolustaja on pelannut Norjan pääsarjaa 81 ottelun verran. Haakenstad voitti paljon keskustelua herättäneen PlayOff-tv-sarjan, jossa KuPS etsi joukkueeseensa uutta pelaajaa testileirin avulla. Ohjelma myös televisioitiin Nelosella ja Ruudussa.

Keskuspuolustajana häärivä Tomas, 24, saapui seuraan puolestaan bulgarialaisen suurseuran TsSKA Sofian riveistä vuoden lainasopimuksella. Tomasilta löytyy kokemusta Portugalin pääsarjasta sekä Portugalin nuorisomaajoukkueista.

Keskikentälle KuPS hankki paluumuuttaja Urho Nissilän sekä Nana Boatengin. Nissilä, 23, palaa kuopiolaisjoukkueen riveihin kauden 2020 loppuun ulottuvalla lainasopimuksella belgialaisesta SV Zulte Waregemista. Boateng, 25, puolestaan omaa pitkän kokemuksen Norjan pääsarjasta. Ghanalainen on esittänyt vahvoja otteita keltapaitojen keskikentän pohjalla talven ja kevään Cup-otteluissa.

Bismark Boateng Colorado Rapidsin paidassa keväällä 2017. Kuva: Getty Images

Laitaosastoaan KuPS on vahvistanut peräti kolmella nimellä, kun Usman SalePedro Vitor sekä Bruno Rodrigues saapuivat talvella Kuopioon.

Nopeajalkainen Sale on väläytellyt nopeuttaan jo seuraan saapumisensa jälkeen Suomen Cupissa sekä harjoitusotteluissa.

KuPSin miehistö on kokenut rajun muutokseen viime kauteen nähden. Joukkueen materiaali on silti erittäin kova, ainakin paperilla. Mikäli Erlandsen saa joukkueen pelaamaan haluamallaan tavalla, pystyy KuPS taistelemaan jopa mestaruudesta.

Joukkuetta on vahvistettu uusilla hankinnoilla myös europelejä silmällä pitäen. Kansainväliset pelit ovat yleensä fyysisempiä kuin Veikkausliigassa.

Kysymysmerkkejä kuitenkin riittää. Pystyykö joukkue noudattamaan uuden valmentajan pelitapaa läpi kauden, ja kestävätkö pelaajat sen tuoman todella kovan fyysisen rasituksen? KuPS on edelleen mukana Suomen Cupissa, ja lisäksi loppukesästä joukkue pelaa europelejä, ellei koronaviruspandemian aiheuttama tilanne tuo siihen muutosta.

Loukkaantumisia nähtiin jo talvella, eikä niiltä varmasti vältytä myöskään sarjakauden aikana. Onko harjoittelu ollut jopa liian kovaa, mikä on johtanut lopulta useisiin lihasvammoihin? Mikäli KuPS haluaa taistella mestaruudesta, pitää avainpelaajien pysyä terveenä läpi kauden.

Viime kauden parhaan puolustuksen keskuspuolustajat loistavat molemmat nyt poissaolollaan, kun Vinko Soldo ja Babacar Diallo jättivät Kuopion kauden päätteeksi. Tabi Mangalla ja uudella hankinnalla Nuno Tomasilla on edessään kova urakka, mikäli puolustus meinataan pitää yhtä tiiviinä kuin viime syksynä.

Ville Saxmanin rooli keskikentällä korostuu entisestään, kun Issa Thiaw on loukkaantumisen takia sivussa ainakin loppusyksyyn asti. Keskikentän pohjapelaajana vaikuttanut Saxman on ollut viimeiset kaudet yksi tärkeimmistä yksittäisistä tekijöistä kuopiolaisten menestyksessä.

Ylivieskasta lähtöisin oleva Saxman tekee rajusti töitä molempiin suuntiin ja hänen poissaoloaan KuPS ei kestäisi. Saxman iski viime kaudella myös komeat kuusi osumaa Veikkausliigassa. Saxman pelasi viime kaudella välillä myös hyökkäävämmässä roolissa keskikentällä.

On mielenkiintoista nähdä, mitä sarjan alkamisen viivästyminen on tehnyt joukkueen iskukyvylle. Onko talven kovan harjoittelukauden vaikutukset saatu ylläpidettyä omatoimisen harjoittelujakson aikana? Onko ”tauko” tehnyt joukkueelle jopa hyvää?

Materiaali riittää haastamaan Hongan ja HJK:n, mutta kuinka nopeasti joukkue sopeutuu uuteen pelitapaan? Kuinka hyvin lähteneiden avainpelaajien jättämät aukot pystytään täyttämään. Kuinka tulevan kauden tärkeimmät pelaajat kestävät kovan rasituksen? Siinä kysymyksiä, joiden vastaukset määrittävät kuopiolaisten menestyksen kaudella 2020.

Tärkein pelaaja – Ville Saxman

Ville Saxmanin rooli johtavana pelaajana korostuu entisestään Petteri Pennasen lähdettyä. Kuva: Juha Tamminen

Kun Ville Saxman liittyi kuopiolaisten riveihin tammikuussa 2017, sai joukkue todellisen jättipotin. Saxmanin, 30, saapumisen jälkeen joukkue on lopettanut kauden jokaisena syksynä mitalit kaulassa.

Ylivieskasta kotoisin oleva keskikenttäpelaaja valittiin joukkueen kapteeniksi tulevalle kaudelle, kun Petteri Pennanen suuntasi Indonesiaan. Saxmanin rooli johtavana pelaajana, niin kentällä kuin pukukopissa, korostuu entisestään Pennasen lähdettyä.

Saxmanin työmoraali ja joukkueen eteen taisteleminen ovat aivan sarjan eliittiä. Kuopiossa ollessaan myös hänen maalimääränsä ovat lisääntyneet. Kun ne aiemmin ovat olleet yhtä tai kahta per kausi, niin Kuopiossa Saxman on iskenyt kahdella veikkausliigakaudella neljä maalia, ja viime kaudella peräti kuusi osumaa.

Varsinkin Issa Thiawin ollessa kauan poissa, ei KuPS:lla ole yksinkertaisesti varaa menettää Saxmania loukkaantuneiden listalle. Kovana raatajana tunnettu keskikenttäpelaaja on ottanut viime vuosina isoja harppauksia eteenpäin myös pallollisessa pelaamisessa.

Tärkeimpien pelaajien listalle nostettakoon myös toinen keskikentän pohjapelaaja, täksi kaudeksi Kuopioon kovalla CV:llä saapunut Nana Boateng sekä Huuhkajien portteja kolkutteleva laitahyökkääjä Ilmari Niskanen. Niskasen pelaaminen kuopiolaisten riveissä tulevalla kaudella on kuitenkin vielä epävarmaa, sillä siirrosta ulkomaille on huhuttu jo pidemmän aikaa.

Läpimurtopelaaja – Arttu Heinonen

Arttu Heinonen debytoi Veikkausliigassa viime kesäkuussa. Kuva: Juha Tamminen.

Vasta 21-vuotias Arttu Heinonen väläytteli hurjaa potentiaaliaan jo viime kaudella kahdeksassa pelaamassaan veikkausliigakamppailussa. Hyökkäävänä keskikenttäpelaajana viihtyvä Heinonen pääsi pelaamaan neljässä ottelussa talvella Suomen Cupissa.

Taitava keskikenttäpelaaja on kahden kauden aikana esittänyt vakuuttavia otteita Kakkosessa. Heinonen on pelannut kolmannella sarjatasolla yhteensä 37 ottelua, joissa maaleja on syntynyt peräti 16.

Peliajan saaminen kovassa KuPS-nipussa voi olla tiukassa, mutta ruuhkainen ottelutahti pakottaa joukkueen kierrättämään pelaajiaan, jolloin Heinonen tulee saamaan mahdollisuutensa. Potentiaalia nuorukaisella on nousta tulevina vuosina sarjan eliittiin.

Väitteet

 • KuPS on mitaleilla neljäntenä kautena peräkkäin.
 • Mats Haakenstad tulee paikkaamaan Luis Carlos Murillon jättämän aukon.
 • Bismark Boateng valitaan Veikkausliigan tähdistöön kauden päätteeksi.

KuPS:n pelaajamateriaali kestää vertailun muihin ennakkosuosikeihin Honkaan ja HJK:hon. Joukkueen aggressiivinen ja fyysinen pelitapa tulee tuottamaan tulosta, ja joukkue jatkaa mitaliputkeaan.

Vankan kokemuksen Norjan pääsarjasta omaava Haakenstad tulee olemaan sarjan parhaita laitapuolustajia, molempiin suuntiin.

Kovan CV:n omaava Boateng tulee olemaan sarjan yksi parhaista pelaajista. Fyysinen keskikenttäpelaaja näytti vahvojan otteita jo talven Suomen Cupissa.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
1suomiOtso VirtanenMVMaalivahti3.4.1994
21itavaltaJohannes KreidlMVMaalivahti7.3.1996
18suomiJuho PirttijokiKPToppari30.7.1996
3suomiDiogo TomasKPToppari31.7.1997
22suomiHenri ToivomäkiKPToppari21.2.1991
4kamerunMacDonald NibaKPToppari8.8.1994
33suomiTaneli HämäläinenKPToppari16.4.2001
23venezuelaDaniel CarrilloVPVasen laitapuolustaja2.12.1995
6suomiSaku SavolainenOPOikea laitapuolustaja13.8.1996
nigeriaHenry UzochukwuOPOikea laitapuolustaja22.1.1999
30suomiJoel VartiainenOPOikea laitapuolustaja14.3.1994
19ghanaNana BoatengKKKeskikentän keskusta10.5.1994
14suomiAnton PopovitchKKKeskikentän keskusta11.7.1996
10ranskaJordan SebbanKKKeskikentän keskusta6.1.1997
16suomiTommi JyryKKKeskikentän keskusta16.8.1999
34suomiViljami AittokoskiKKKeskikentän keskusta13.3.2002
11latviaJanis IkaunieksHKKHyökkäävä keskikenttä16.2.1995
25suomiUrho NissiläHKKHyökkäävä keskikenttä4.4.1996
20suomiArttu HeinonenHKKHyökkäävä keskikenttä22.4.1999
26suomiAxel VidjeskogHKKHyökkäävä keskikenttä14.4.2001
24suomiTaneli HeiskanenVHVasen laitahyökkääjä28.5.2000
7nigeriaUsman SaleOHOikea laitahyökkääjä27.8.1995
17suomiIiro JärvinenOHOikea laitahyökkääjä3.11.1996
brasiliaLucas RangelKHKeskushyökkääjä29.12.1994
9ruotsiPhilip HellqvistKHKeskushyökkääjä12.5.1991
13nigeriaAniekpeno UdohKHKeskushyökkääjä11.11.1996
29suomiSanteri HaaralaKHKeskushyökkääjä17.12.1999
35suomiAlbert VauhkonenKHKeskushyökkääjä26.9.2002

Pelaajasiirrot – saapuneet

 • Usman Sale, 24, Viking FK (Norja)
  Nopeajalkainen nigerialaislaituri sopii hyvin kuopiolaisten pelisysteemiin. Salelta, 24, löytyy kokemusta neljän kauden ajalta Norjan pääsarjasta. Hän on myös edustanut Nigeriaa useamman kerran nuorisomaajoukkueissa. Salen ollessa kentällä KuPS pyrkii hyödyntämään miehen nopeutta pelaamalla palloa hänelle juoksuun. Taistelee avauskokoonpanon paikasta toisen hankinnan, Pedro Vitorin kanssa.
 • Aniekpeno Udoh, 23, Ljungskile (Ruotsi)
  Nigerialainen kärkimies vakuutti kuopiolaisten seurajohdon tammikuussa iskemällä hattutempun ottelussa Pietarin Zenitin reservijoukkuetta vastaan. Udoh pelasi viime kaudella ruotsalaisseura Ljungskile SK:ssa maan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Nigerialainen on edustanut myös norjalaisseuroja Levangeria ja Vikingiä. Vahvarakenteinen hyökkääjä iski Suomen Cupissa kaksi osumaa pelaamissaan viidessä kamppailussa. Yhdellä kärjellä pelattaessa mies on lähtökohtaisesti kakkosvaihtoehto kentälle Lucas Rangelin jälkeen.
 • Mats Haakenstad, 26, Lillestrøm SK (Norja)
  Norjalainen laitapuolustaja väläytteli osaamistaan jo Suomen Cupissa viidessä ottelussa. Kovakuntoinen Haakenstad jaksaa tehdä töitä molempiin suuntiin ja hän pystyy pelaamaan molemmilla puolilla. Norjan pääsarjasta vankan kokemuksen omaava laitapuolustaja tulee olemaan sarjan eliittiä. Lunasti sopimuksen Playoff-tv-sarjan kautta voittamalla ohjelman.
 • Bruno Rodrigues, 23, SalPa
  Portugalilaisturi siirtyi Kuopioon SalPasta. Mies pelasi viime kaudella neljä ottelua Kakkosessa viimeistellen yhden osuman. Nopean laiturin peliaika tulee olemaan tiukassa. Suomen Cupissa hän esiintyi vain kahdessa ottelussa. Rodrigues oli mukana Playoff-tv-sarjassa, jonka kautta lopulta sopimus Kuopioon syntyi.
 • Nana Boateng, 26, Colorado Rapids (USA)
  Ghanalainen Boateng hankittiin Kuopioon kovin odotuksin. MLS:ssä parin kauden ajan pelannut keskikenttäpelaaja esitti vahvoja otteita Suomen Cupissa. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan ghanalainen on sarjan eliittiä. Kokemusta löytyy kovasta Norjan pääsarjasta 86 ottelun verran, ja myös mestaruuden muodossa.
 • Urho Nissilä, 24, Zulte Waregem, laina
  Nissilän otteista saadaan jälleen nauttia Veikkausliigassa. Kuva: Juha Tamminen.

  Nissilä palasi kuluvaksi kaudeksi kuopiolaisten riveihin kahden vuoden ulkomaan retken jälkeen. Ennen lähtöään Nissilä kuului sarjan parhaisiin keskikenttäpelaajiin. Ennen siirtymistään ulkomaille keskikenttäpelaaja ehti pelata kasvattajaseuransa riveissä 89 veikkausliigaottelua. Kaudella 2017 hän oli kuopiolaisten paras maalintekijä yhdeksällä osumallaan. Odotukset omaa kasvattia kohtaan ovat suuret. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten Nissilä sopii KuPSin fyysiseen ja suoraviivaiseen pelitapaan.

 • Nuno Tomás, 24, TsSKA Sofia (Bulgaria), laina
  Portugalilaistopparilla on isot saappaat täytettävänään, kun viime kauden paras topparipari Vinko Soldo-Babacar Diallo ei ole enää keltamustien alakerrassa. Kaudella 2017-2018 Tomas pelasi 27 ottelua Portugalin pääsarjassa. Kokemusta löytyy myös Eurooppa-liigasta, joten odotukset Kuopiossa ovat korkealla miehen suhteen.
 • Pedro Vitor, 22, FK Lviv, laina
  Viimeiset kaksi kautta Ukrainassa pelannut taitava laituri hankittiin paikkaamaan kapteeni Petteri Pennasen jättämää aukkoa. Vasta 21-vuotiaasta brasilialaisesta odotetaan kovaa vahvistusta kuopiolaisten laitahyökkäykseen.
 • Taneli Heiskanen, 19, KuPS U19
 • Taneli Hämäläinen, 19, KuPS U19
 • Albert Vauhkonen, 17, PK-37, laina päättyi

Pelaajasiirrot – lähteneet

 • Petteri Pennanen, 29, TIRA-Persikabo (Indonesia)
  Pennanen jättää KuPSiin valtavan aukon. Kuva: Juha Tamminen.

  Veikkausliigan parhaan keskikenttäpelaajan lähtö on kuopiolaisille massiivinen takaisku. Kentältä ja pukukopista lähti valtava määrä taitoa ja johtajuutta kohti Indonesiaa. Koronaviruksen aiheuttaman tilanteen vuoksi ei voida kuitenkaan täysin pois sulkea sitä mahdollisuutta, että Pennanen pukisi keltaisen paidan päälleen takaisin jo tulevalla kaudella.

 • Luis Carlos Murillo, 29, HJK
  Kolumbialaisen lähtö on suuri takaisku KuPSin alakertaan. Väsymätön laitapuolustaja pelasi itsensä kuopiolaisten sydämiin kahden kauden aikana. Siirtyminen suurimman kilpakumppanin HJK:n riveihin kirpaisi kuopiolaista jalkapalloväkeä.
 • Ariel ”Tuco” Ngueukam, 31, SJK
  Kamerunilaishyökkääjä saapui KuPSiin kesken viime kauden vahvistamaan hyökkäystä, kun Rasmus Karjalainen siirtyi Hollantiin ja Lucas Rangel kärsi loukkaantumisesta. Hän iski loppukaudesta neljä maalia. Siirtyi Jani Honkavaaran mukana kauden päätteeksi Seinäjoelle.
 • Babacar Diallo, 31, Terengganu FC (Malesia)
  Senegalilaistoppari palasi Kuopioon viime kaudeksi. Iso ja vahva toppari pelasi todella vahvan kauden kuopiolaisten alakerrassa. KuPS menetti tärkeän palasen kauden päätteeksi Malesiaan.
 • Miika Töyräs, 20, KPV
 • Mikko Pitkänen, 23, AC Kajaani
 • Jere Hiltunen, 20, JIPPO
 • Nuutti Tykkyläinen, 20, JIPPO
 • Joona Hiltunen, 20, JIPPO
 • Reuben Ayarna, 34, ilman seuraa
  Kokenut keskikenttäpelaaja saapui Kuopioon elokuussa 2018. Pallovarma Ayarna ei saanut jatkosopimusta enää viime kauden jälkeen. Ei olisi todennäköisesti sopinut pelityyliltään täysin uuteen pelitapaan.
 • Kalle Taimi, 28, IFK Mariehamn
  Isokokoinen laitapuolustaja saapui KuPSiin vähän ennen viime kauden alkua. Sai peliaikaa loukkaantumisten takia hyvin alkuun, mutta loppukaudesta tie vei vaihtopenkille. Siirtyi kauden päätteeksi Maarianhaminaan.
 • Vinko Soldo, 22, Dinamo Zagreb, laina päättyi
  Soldo onnistui Kuopiossa lainapestillään. Kuva: Juha Tamminen.

  Kroatialaistoppari osoittautui loistavaksi hankinnaksi viime kaudelle. Nousi nopeasti sarjan parhaiden keskuspuolustajien joukkoon, ellei jopa parhaaksi. Virheitä ei juurikaan sattunut, ja pienehköstä koostaan huolimatta erinomainen kaksinkamppailuissa. Valtava menetys kuopiolaisten alakertaan.

Ihanneavaus

KuPS-uutiset

Huuhkajien laituri loisti Turussa – KuPS askeleen lähempänä Veikkausliigan mestaruutta

KuPS otti lauantaina askeleen lähemmäksi Veikkausliigan mestaruutta, kun se haki Turusta täyden pistepotin kukistamalla FC Interin maalein 3-2. KuPS johti vaiherikasta ottelua toisella puoliajalla jo...

KuPS:lle tärkeä jatkosopimus – ”Haluan antaa kaikkeni, että pääsemme yhdessä juhlimaan mestaruutta”

Kuopion Palloseura on tehnyt toppari Paulo Ricardon kanssa kauden 2022 loppuun ulottuvan jatkosopimuksen. Brasilialaispuolustaja Ricardo, 27, liittyi KuPS:n vahvuuteen elokuussa, ja hän on tähän mennessä...

Teksti: Karri Kovanen
Twitter: @KooKovanen

Kuvankäsittely: Eetu Ikola