Markku Kanerva perusteli, miksi Marcus Forss jäi Huuhkajien ulkopuolelle – ”korkeakouluopinnot” vielä käymättä

© Kuva: Juha Tamminen

Brentfordissa erinomaisesti kauden aloittanut suomalaishyökkääjä Marcus Forss ei mahtunut Markku Kanervan valitsemaan joukkueeseen lokakuun maaotteluihin. Kanerva kertoi tiistain lehdistötilaisuudessa haluavansa Forssilta vielä lisää näyttöjä.

Forss ei ole ollut maajoukkuetoiminnassa mukana vuoteen, koska hän on panostanut seurajoukkueeseensa. Viime viikolla Pikkuhuuhkajien päävalmentaja Juha Malinen valitsi Forssin alle 21-vuotiaiden maajoukkueen mukaan EM-karsintaotteluihin Tanskaa ja Pohjois-Irlantia vastaan.

Moni saattoi odotella Forssia jo A-maajoukkueen mukaan. Varsinkin kun Suomi kohtaa ennen virallisia Nations Leaguen otteluita Puolan harjoitusottelussa. Kanerva ei kuitenkaan koe Forssin olevan vielä valmis A-maajoukkueeseen.

– Kyllä häntä on mietitty ja seurattu. Iloista nähdä, että hän on nyt saanut vastuuta liigacupin peleissä, vaikka ei ole vielä ollutkaan avauksessa Mestaruussarjan pelissä. Siellä on tullut myös pari maalia.

Marcus Forss on aloittanut vahvasti kauden Brentfordissa. Kuva: Getty Images.

– Kaikkien pelaajien kohdalla mietitään sitä, että mikä on se oikea aika ja tarve ottaa kaveri mukaan. Hienoa, että hän menee alle 21-vuotiaisiin nyt ja saa siellä antaa näyttöjä. Toivottavasti positiivisia näyttöjä, Kanerva kommentoi.

Päävalmentaja muistuttaa, että Pikkuhuuhkajat on toiminut monen nykyisen A-maajoukkuepelaajan kohdalla tärkeänä ponnahduslautana. Siksi sitä ei tulisi Kanervan mielestä noin vain ohittaa.

Kaksykköset on ylipäätänsä ollut tietynlainen korkeakoulu kohti A-maajoukkuetta. Jos mietitään tätä nykyistäkin pelaajalistaa, niin heistä Albin Granlund on ainoa, joka ei ole pelannut alle 21-vuotiaiden maaotteluita. Pelaajat ovat saaneet hyvät valmiudet siellä ja sitä kautta sitten mahdollisesti ottaneet stepin A-maajoukkueeseen.

– Pikkuhuuhkajien tehtävä on nimenomaan kasvattaa pelaajia A-maajoukkueeseen. Juhan (Malinen) kanssa sitten näistä asioista tietysti keskustellaan, Kanerva jatkoi.

Forss on laittanut seurajoukkueensa pelit maajoukkuetoiminnan edelle useaan otteeseen. Päätös on nostanut Forssin asemaa Brentfordissa ja esimerkiksi viime kauden lainaseurassa Wimbledonissa. Ratkaisu ei välttämättä ole kuitenkaan auttanut Forssin asemaa maajoukkueen näkökulmasta. Kanerva haluaa nähdä sitoutumista Forssilta.

– Yritin häntä saada Qatarin reissulle mukaan, mutta silloin hän päätti keskittyä seurajoukkueen asioihin. Se on hienoa, että hän haluaa nyt olla mukana ja edustaa alle 21-vuotiaita. Totta kai, jos kaveri paukuttaa maaleja jatkuvasti ja näyttää, että hän on valmis hyppäämään A-maajoukkueeseen, niin ilman muuta minä hänet otan.

Tässä vaiheessa Kanerva katsoo, että Forssille paras mahdollinen paikka on Pikkuhuuhkajat.

– Alle 21-vuotiaat on ollut hyvä väliporras sitäkin kautta, että pääsee siihen maajoukkueen toimintatapaan mukaan. Pääsee tavallaan niihin joukkueen periaatteisiin ja sitoutumaan syvälle siihen tapaan, miten toimitaan Suomen maajoukkueessa. Se on ollut hyvä kasvuprosessi kaikille pelaajille. Niillä pelaajilla, jotka ovat tulleet kaksykkösten kautta, ei ole ollut sopeutumisvaikeuksia.

– Se (nousta Huuhkajiin Pikkuhuuhkajien kautta) ei ole mikään ehdoton juttu, mutta mielestäni Marcus osoittaa tällä nyt, että hänellä on tähtäin korkealla ja hän haluaa olla Huuhkajissa mukana EM-kisoissa. Mielestäni on erinomainen asia, että hän pääsee nyt antamaan niitä näyttöjä, Kanerva sanoi.

Kanerva näkee siis Forssin kohdalla tärkeäksi, että hän pääsee kunnolla maajoukkuetoimintaan mukaan alle 21-vuotiaissa. Sen lisäksi Kanerva muistutti, että pelaajavalinnoissa pitää aina pohtia, sitä, minkälaisia pelaajatyyppejä joukkue tarvitsee.

Kanervan mukaan Suomen ryhmästä löytyy nyt neljä erityyppistä hyökkääjää; Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki, Jasse Tuominen sekä Fredrik Jensen, joka on nähty myös keskikentän hyökkäävässä roolissa. Kanerva luetteli, mitä asioita hyökkääjän kohdalla pitää pohtia.

– Jokaisen pelaajan kohdalla pitää miettiä, mitä hän tuo hyökkäyksellisesti, minkä tyyppinen hyökkääjä hän on, kenen parina hän voisi toimia, miten puolustuspelaaminen ja miten erikoistilannepelaaminen toimii.

Forssin kohdalla A-maajoukkuekutsu voi olla jo nurkan takana. Varsinkin, jos Forss onnistuu Malisen alaisuudessa lokakuussa alle 21-vuotiaiden otteluissa ja pelit seurajoukkuetasolla menevät hyvin.

– Toivottavasti Marcus jatkaa hyviä otteita Brentfordissa ja ennen kaikkea antaa hyvät ja vahvat näytöt kaksykkösissä. Katsotaan hänen tilanteensa sitten uudestaan marraskuussa. Ainahan siinä on myös se, että joku pitää sitten pudottaa pois. Tässä on pelaajia, jotka odottavat näyttöminuutteja. Pyrin sitten arvioimaan, kuka on vahvimmillaan, kuka on sen ansainnut ja mikä on joukkueen tarve huomioiden vastustajan, Kanerva kertoi.

Halme varalla

Toinen mielenkiintoinen nimi on Barnsleyn keskuspuolustaja Aapo Halme, joka on Forssin tavoin valittu tuleviin EM-karsintaotteluihin alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseen. Halme on kuitenkin pelikiellossa Pohjois-Irlantia vastaan. Kanerva kertoi, että Halme on tällä hetkellä varalla.

– Aapo pelasi liigacupin pelissä, ja vaikka hävisivät Chelsealle oikein kunnolla, niin pelasi mielestäni ihan hyvin siinä.

– Jos kaikki pysyvät terveenä, niin Aapo liittyy sitten kaksykkösten mukaan. Mutta jos tässä nyt sattuisi jotain esimerkiksi Puola-pelissä toppariosastolla, niin Aapo on sitten hälystysvalmiudessa.

Suomi pelaa lokakuun maaottelutauon aikana kolme peliä, harjoitusottelun Puolaa vastaan vieraissa sekä Nations Leaguen ottelut Bulgariaa ja Irlantia vastaan kotikentällä. Puola-ottelu pelataan Gdanskissa 7. lokakuuta, Bulgaria-peli on vuorossa 11. lokakuuta ja Irlannin Suomi kohtaa 14. lokakuuta.

Muokattu 29.9. klo 18.42: Korjattu, että Aapo Halme on pelikiellossa Pohjois-Irlantia vastaan eikä Forss.

Juho Hirvonen, Helsinki
Twitter:@jkhirvonen


Suursuosikki Pietarin SKA:lla täysin järjetön kerroin!

+lisäetu vain Uhmapelaajille!