Kun Huuhkajat kohtaa sunnuntai-iltana toisessa MM-karsintojen ottelussaan Ukrainan, saa se vastaansa myös todellisen pelaajalegendan. Ukrainaa nimittäin valmentaa 44-vuotias Andriy Shevchenko, melko yksimielisen näkemyksen mukaan maan kaikkien aikojen jalkapalloilija.

Mikään tuore kasvo Shevchenko ei Ukrainan valmentajana ole, sillä hän aloitti tehtävässä jo heinäkuussa 2016, toimittuaan sitä ennen vajaat puoli vuotta maajoukkueen apulaisvalmentajana. Alkaneet arvokisakarsinnat ovat siis Shevchenkolle jo kolmannet maajoukkueen päävalmentajana. Jo Shevchenkon ensimmäisissä MM-karsinnoissa Ukraina ja Suomi pelasivat samassa lohkossa, mutta kumpikaan ei Venäjän kisoihin selviytynyt. Karsinnat tuleviin EM-kisoihin Ukraina sen sijaan läpäisi Suomen tavoin onnistuneesti.

Kelataan kuitenkin ajassa taaksepäin, sillä Shevchenkon elämä ja ura ovat olleet värikkäitä niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Vaatimattomista perhetaustoista ponnistava Shevchenko harrasti pikkupoikana myös nyrkkeilyä, mutta jalkapallomaailman onneksi valitsi kuitenkin vihreän veran. Lapsuuteen liittyy myös hurjempi muisto, sillä Shevchenkon koko kotikylä evakuoitiin Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia pojan ollessa yhdeksän vanha.

Shevchenko reputti aluksi tulevan kasvattajaseuransa Kiovan Dynamon harhauttelutestin, mutta onneksi seuran scoutti iski kuitenkin poikaan silmänsä. Ukrainan pääsarjassa hän debytoi 16-vuotiaana.

Kansainvälisen läpimurron voi sanoa alkaneen syksyllä 1997, kun Shevchenko teki Kiovan Dynamolle hattutempun Camp Noulla Barcelonaa vastaan Mestarien liigassa ollessaan 21-vuotias. Hän oli ainoa vieraissa Barcelonaa vastaan Mestarien liigassa hattutempun tehnyt pelaaja, kunnes PSG:n Kylian Mbappé pystyi samaan tänä keväänä.

Vuonna 1999 Shevchenkosta tuli yksi maailman kalleimmista pelaajista, kun hän siirtyi 25 miljoonan dollarin siirtosummalla AC Milaniin. Aika Milanissa oli loistokas. Shevchenko teki Milanille 296 ottelussa 175 maalia, ratkaisi maaleillaan joukkueelleen sekä Mestarien liigan että UEFA Super Cupin voitot ja voitti vuonna 2004 jopa Ballon d’Orin. Mestarien liigan voittomitalinsa Shevchenko vei entisen valmentajansa, pelaajalegenda Valeriy Lobanovskin haudalle.

Vuonna 2006 Shevchenko siirtyi Chelseaan Valioliigan silloisella siirtoennätyksellä. Vaikka aika Lontoossakin meni hyvin, pelasi hän uransa selvästi parhaat vuodet AC Milanissa.

Shevchenko pelasi Ukrainan paidassa yhdet MM- ja yhdet EM-kisat. Hän teki 111 maaottelussa 48 maalia, ollen sekä maajoukkueen historian nuorin että vanhin maalintekijä. Paljon Shevchenkon arvostuksesta Ukrainassa kielii se, että hänelle tarjottiin maajoukkuevalmentajan pestiä jo vuonna 2012, eli samana vuonna, kun pelaajaura päättyi. Tuolloin hän kuitenkin vielä kieltäytyi tehtävästä, haluten keskittyä politiikkaan.

Shevchenko julistautui jo peliuran aikana näkyväksi Ukrainan sosialidemokraattisen puolueen kannattajaksi. Vuonna 2012 hän tavoitteli paikkaa maan parlamentissa, mutta pyrkimys jäi kuitenkin vain aikeeksi, sillä puolue sai vain 1,58 prosenttia äänistä eikä saanut edustajiaan läpi.

Shevchenko on ollut jo liki 17 vuoden ajan naimisissa yhdysvaltalaismalli Kristen Pazikin kanssa. Häitä vietettiin golfkentällä Washingtonissa, sillä Shevchenko on intohimoinen golfaaja. Parilla on neljä poikaa, joista vanhimman, vuonna 2004 syntyneen Jordanin kummisetä on entinen Italian pääministeri ja AC Milanin omistaja Silvio Berlusconi.

Shevchenko tapasi vaimonsa muotisuunnittelija Giorgio Armanin järjestämän tilaisuuden jatkoilla. Hän on Armanin hyvä ystävä ja on toiminut mallina usein itsekin.

Pelaajalegenda on tehnyt myös aktiivisesti hyväntekeväisyystyötä. Hän on kampanjoinut muun muassa Unicefille ja SOS-lapsikylälle, ja on perustanut orpolapsille varoja keräävän säätiön.

Ensi kesän EM-kisoissa pelaavien Suomen ja Ukrainan joukkueissa on paljon jalkapallotähtiä, mutta kaikkein kirkkain tähti on edelleen Ukrainan valmentaja Andriy Shevchenko, elävä jalkapallolegenda.

Jutun lähteinä on käytetty muun muassa BBC:tä ja Bleacher Reportia.

Kaikki Suomen ottelut ovat nähtävissä Elisa Viihde Viaplaysta, V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä ilmaiseksi Viafreesta.

LUE MYÖS: