MM-karsinnat jatkuvat Huuhkajien osalta tänään sunnuntaina Kiovassa Ukrainaa vastaan. Ottelu käynnistyy kello 21.45. Karsintojen avauksessa Suomi pelasi Helsingissä 2-2-tasapelin Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan, kun taas Ukraina haki Ranskan vieraana 1-1-tasapelin.

Mistä näet pelin?

MM-karsintojen tv-oikeudet Suomessa omistaa NENT Group. Suomen ottelut näkyvät ilmaiseksi suoratoistopalvelu Viafreestä. MM-karsintojen muita otteluita voi katsoa maksullisesta Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalvelusta sekä maksullisilta V Sportin kanavilta.

Sunnuntain Ukraina-ottelu näkyy ilmaiseksi Viafreestä. Sen lisäksi ottelu näkyy maksulliselta V Sport Jalkapallo -kanavalta sekä maksullisesta Elisa Viihde Viaplay -palvelusta.

Ottelun studio-osuus alkaa kello 21, ja ottelun selostaa Ville Kuusinen.

Viaplay Urheilu

@ViaplayUrheilu
PELIPÄIVÄ! ⚽️🇺🇦🇫🇮

🆚 Ukraina vs. Suomi
⏰ 21:00
📺 Elisa Viihde Viaplay, V sport jalkapallo & Viafree
🎥 @VilleKlinga, Pasi, @kottilat
🎙 @VilleKuusinen

#huuhkajat #mmkarsinnat

Lohkotilanne ja kuntopuntari

# Joukkue O V T H M P
1 Suomi 1 0 1 0 2-2 1
2 Bosnia ja Hertsegovina 1 0 1 0 2-2 1
3 Ranska 1 0 1 0 1-1 1
4 Ukraina 1 0 1 0 1-1 1
5 Kazakstan 0 0 0 0 0-0 0

 

Edelliset kohtaamiset

11.6.2017: Suomi – Ukraina 1-2 (MM-karsinta)
12.11.2016: Ukraina – Suomi 1-0 (MM-karsinta)

Suomen viisi edellistä ottelua

24.3.2021: Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-2 (MM-karsinta)
18.11.2020: Wales – Suomi 3-1 (Nations League)
15.11.2020: Bulgaria – Suomi 1-2 (Nations League)
11.11.2020: Ranska – Suomi 0-2 (harjoitusottelu)
14.10.2020: Suomi – Irlanti 1-0 (Nations League)

Ukrainan viisi edellistä ottelua

24.3.2021: Ranska – Ukraina 1-1 (MM-karsinta)
LUOVUTUS 17.11.2020: Sveitsi – Ukraina 3-0 (Nations League)
14.11.2020: Saksa – Ukraina 3-1 (Nations League)
11.11.2020: Puola – Ukraina 3-0 (harjoitusottelu)
13.10.2020: Ukraina – Espanja 1-0 (Nations League)
10.10.2020: Ukraina – Saksa 1-2 (Nations League)

LUE MYÖS:

Poissaolot

Suomi: Tim Sparv, Rasmus Karjalainen

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv joutui jättämään maajoukkuekomennuksen kesken polvivamman takia. Palloliitto tiedotti asiasta perjantaina. Sparvin vamma vaatii leikkaushoitoa, mutta toipumisennuste on nopea, arviolta kolme viikkoa.

Hyökkääjä Rasmus Karjalainen joutui jäämään pois jo ennen Bosnia-ottelua. Karjalainen sai viime viikolla kovan laukauksen päähänsä, jonka seurauksena niskan verisuoni repesi.

Ukraina: Andri Jarmolenko, Taras Stepanenko, Viktor Tsyhankov, Artem Biesiedin

Ukrainan suurimpiin ja kokeneimpiin tähtiin lukeutuva laitahyökkääjä Andri Jarmolenko on kärsinyt jo jonkin aikaa polvivammasta, eikä hän ole ehtinyt vielä pelikuntoon.

Myös 59 A-maaottelun keskikenttäpelaaja Taras Stepanenko kärsii polvivammasta.

Huippulahjakkaaksi kehuttu laitahyökkääjä Viktor Tsyhankov on sivussa pohjevamman takia.

Suomea vastaan viimeksi maalinteossa onnistunut Artem Biesiedin olisi kutsuttu mukaan tälle maajoukkuetauolle, mutta repeämä reiden lähentäjälihaksessa pitää hänet kotioloissa.

Arvioidut avaukset

EDIT: Joukkueiden avauskokoonpanot ilmoitettiin reilu tunti ennen pelin alkua. Uutisen voi lukea täältä.

Huuhkajat

@Huuhkajat
𝐀𝐯𝐚𝐮𝐬𝐤𝐨𝐤𝐨𝐨𝐧𝐩𝐚𝐧𝐨 | 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐗𝐈 | MM2022-karsintaottelu: 🇺🇦🆚🇫🇮 I Mitä mieltä olet, kommentoi alle! 💬👇

Päävalmentaja Markku Kanerva on nimennyt avauskokoonpanonsa klo 21.45 alkavaan illan otteluun.

#Huuhkajat #WCQ #UKRFIN #MeOlemmeSuomi

Suomi

Päävalmentaja Markku Kanerva lupaili muutoksia kokoonpanoonsa, mutta pääosin avauskentällinen pysynee samana kuin Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Tuttu 4-4-2-formaatio on vaihtunut useasti 3-5-2:een tai 5-3-2:een, kun vastassa on ennakkoon haastavaksi todettu vastustaja. Sama jatkunee myös Ukrainan vieraana.

Jesse Joronen pitää paikkansa Huuhkajien maalilla. Brescian luottotorjuja näytti Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, että maalivahtiin Suomen pelaaminen ei kaadu, vaikka Lukas Hradecky ei olisikaan käytettävissä.

Nikolai Alho, Joona Toivio, Paulus Arajuuri ja Jukka Raitala ovat osoittaneet, että heihin voi luottaa kovissa paikoissa. Nicholas Hämäläinen esiintyi kohtalaisesti edellisessä ottelussa, mutta Raitala ottanee hänen paikkansa puolustuksen vasemmalla laidalla ja Juhani Ojala tulee kolmanneksi toppariksi Raitalan tilalle. Myös Juha Pirinen olisi vaihtoehto vasemmaksi pakiksi, mutta hän on jäänyt parin viime vuoden ajan maajoukkueessa vähälle vastuulle.

Tim Sparvin puuttuminen keskikentältä on iso kolhu, mutta kapteeni aloitti edellisenkin ottelun penkiltä. Rasmus Schüller ei ollut parhaimmillaan Bosnia-Hertsegovinaa vastaan, mutta hän ottanee Onni Valakarin paikan avauksessa puolustusvoittoisempien ominaisuuksiensa takia. Näin ollen Joni Kauko siirtyy keskikentän kolmikossa ylemmäs oksalle, ja Schüller osallistuu selkeämmin Glen Kamaran kanssa pallon hakemiseen toppareilta.

Joel Pohjanpalo tuli viime kerralla todella hyvin vaihdosta sisään, mutta Robin Lodia ei voi mitenkään sivuuttaa ihanneavauksesta, kun hän on kunnossa. Lodin oivaltavia syöttöjä ja kaksinkamppailuvoimaa kaivataan myös Ukrainaa vastaan.

Suomen piikissä pelaa Teemu Pukki.

Ukraina

Kokenut Andri Pjatov seurasi vaihtopenkiltä, kun Heorhiy Bushchan otti torjuntavastuun Ranskaa vastaan. Tänään tolppien välissä voidaan nähdä kumpi tahansa.

Andri Ševtšenko on luottanut lähes koko valmennusuransa ajan neljän alakerralla pelaaviin ryhmitelmiin, mutta aiemmin tällä viikolla Ukraina haki maailmanmestari Ranskasta 1-1-tasapelin 3-4-2-1-formaatioon pohjaavalla systeemillä. Jokaikinen tämän lohkon joukkue valmistautuu kuitenkin Ranskaa vastaan eri tavalla kuin muihin peleihin. Suomea vastaan nähtäneen tuttu neljän puolustajan linja.

Keskikentän pohjalle ovat ehdolla Serhiy Sydorchuk ja Yevhenii Makarenko. Ranskaa vastaan maalannut Sydorchuk on tasokkaampi vaihtoehto, mutta Makarenko olisi tuoreemmin jaloin liikenteessä, sillä hän seurasi edellisen ottelun penkiltä.

Manchester Cityn monikäyttöinen Oleksandr Zintšenko on tärkein palanen Ukrainan keskikentällä. Hänen vierellään nähtäneen Ruslan Malinovskiy, jota ei saa missään nimessä päästää vetopaikoille. Keskikentän ryhmityksestä riippuen Zintšenkon kanssa voi pelata myös Viktor Kovalenko tai Mykola Shaparenko varsinkin, jos Malinovskiy nostetaan hyökkäyskolmikkoon.

Kookas Roman Jaremtšuk painii piikissä Suomen toppareiden kanssa. Hyökkäyksen laidoille ovat tarjolla Oleksandr Zubkov, brassitaustainen Marlos ja kokenut Jevhen Konopljanka.

Kommentit

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva painotti lehdistötilaisuudessa, että illan vastustaja on vielä pykälän laadukkaampi kuin Bosnia-Hertsegovina. Tyhjin käsin Kiovasta ei voi lähteä.

– Kaikki tiedämme, että pelistä tulee meille haastava. Ukraina on laadukas joukkue.

– Jos katsotaan lähtökohtia karsintoihin, Ranska oli varmaan papereissa lohkon ykkössuosikki ja Ukraina ihan jo Fifa-rankinginkin mukaan kakkonen. Täältä olisi saatava pisteitä kotiin, jotta pääsemme kamppailemaan lopputurnauspaikasta.

Ukrainan päävalmentaja Andri Ševtšenko tietää, ettei Huuhkajia sovi väheksyä.

– Suomen joukkue ansaitsee paljon huomiota ja kunnioitusta. He ovat osoittaneet loistavia tuloksia viime vuosina ja pääsivät EM-kisoihin. Se on tasapainoinen joukkue, jolla on hyviä yksilöitä.

– Me tiedämme heidän vahvuutensa ja meillä on selkeä suunnitelma peliin. Tästä tulee vaikea taistelu, sen me tiedämme.

– Tiedän omasta kokemuksestani, että luvassa on paljon painia ja kamppailua. Kumpi voittaakin, on lähempänä menestystä (jatkopaikkaa).

LUE MYÖS:

Artikkeli päivitetty 28.3.2021 klo 14.25: Lisätty tiedot Tsyhankovin ja Biesiedinin poissaoloista.