Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 7-12: Kaksi jää kyydistä järisyttävän kovassa kilpailussa – viimeisestä säilyjän paikasta armoton taistelu

11) HJK Klubi 04

Veikkausliigan suurimman mestarisuosikin HJK:n kakkosjoukkue HJK Klubi 04 nousi Ykköseen Kakkosen viime kauden heittämällä ylivoimaisimpana joukkueena. ”Klubi-junnut” voittivat 17 ottelustaan 16 ja pelasivat kerran tasan. Maalieroksi muodostui musertava 56-14, ja eroa Kakkosen B-lohkon toiseksi sijoittuneeseen Ilveksen reservijoukkueeseen tuli peräti 15 pistettä.

Klubi 04:n off-seasonin merkittävin muutos oli se, että valmentajat Joonas Rantanen ja Mika Väyrynen vaihtoivat organisaation sisällä paikkojaan. Rantanen nousi kakkosjoukkueesta HJK:n edustusjoukkueen apulaisvalmentajaksi Toni Koskelan rinnalle, ja Koskelan viime kauden kakkosmies Mika Väyrynen aloittaa Klubi 04:n päävalmentajana. Päävalmentajapesti on 63 A-maaottelua pelanneelle ja TV-kommentaattorinakin hyvin tutuksi tulleelle ”Väykälle” uran ensimmäinen.

Maajoukkuelegenda Mika Väyrynen aloittaa ensimmäisen kautensa päävalmentajan tehtävässä. Kuva: Juha Tamminen

Kuten arvata saattaa, muovautuu HJK Klubi 04:n kokoonpano tarpeen vaatiessa pitkälti edustusjoukkueen intressien mukaan. Kakkosjoukkue on seuran kaipaama linkki juniorien ja lippulaivan välillä, ja nousu Ykköseen teki HJK:n päämäärille epäilemättä erittäin hyvää.

HJK on hurjastellut siirtomarkkinoilla, ja Veikkausliigan miehistössä on todella runsaasti laajuutta. On selvää, ettei kaikille kovillekaan pelaajille riitä Veikkausliigassa säännöllistä peliaikaa, joten Klubi 04:n riveissä saatetaan nähdä kauden aikana todella koviakin pelaajia. Toisaalta loukkaantumissuman iskiessä paikkaajia nostetaan reserveistä.

HJK:n edustusjoukkueen mukaan nousi viime kauden joukkueesta vain 17-vuotias Casper Terho, joka onnistui maalinteossa jo heti Veikkausliigan avauskierroksella. Kakkosen B-lohkon parhaaksi pelaajaksi valittu 18-vuotias Kai Meriluoto sai jo viime kaudella tilaisuuksia edustusjoukkueessa, mutta ainakin toistaiseksi nuori hyökkääjälupaus jatkaa virallisesti Klubi 04:n riveissä.

Onnistujia Klubi 04:n joukkueessa viime kaudella totisesti riitti. Meriluoto, keskikenttäpelaaja Saku Heiskanen ja maalivahti Mathias Ahlblad valittiin omilla pelipaikoillaan lohkonsa parhaiksi pelaajiksi. Ahlblad täytti helmikuussa vasta 18 vuotta, mutta pelasi jo viime kaudella 11 ottelua Kakkosta – ja hyvin pelasikin. 19-vuotias Heiskanen puolestaan teki keskikentältä yhdeksän maalia.

Kaksi viime kaudella väläytellyttä pelaajaa lähti hakemaan jalansijaa muista seuroista: laitalinkki Elmeri Hirvonen RoPS:sta ja 18-vuotias pelintekijä Nooa Laine SJK:sta. Sekin kielii osaltaan HJK:n asemasta Suomessa.

Vain harvoille lupaaville junioreille aukeaa maan suurimmassa organisaatiossa ja pelaajahautomossa polku kohti HJK:n edustusjoukkuetta, kun maan valtaseura virvelöi joukkueeseensa nimivahvistuksia ulkomailta tai muista veikkausliigaseuroista.

Suurin osa Klubi 04:n pelaajistosta on häthätää parikymppisiä pelaajan alkuja ja jotkut jopa selvästi nuorempia. Vaan mahtuupa joukkueeseen yksi ”isähahmokin”, 33-vuotias keskikenttäpelaaja, Uuden-Seelannin entinen maajoukkuemies Chris James. James on varmasti valmentaja Väyryselle oiva välikäsi joukkueessa ja luotettava tuutori nuorille pelaajille.

Muutama täsmävahvistuskin on joukkueeseen hankittu. 21-vuotias toppari Johannes Kytilä on pelannut Ykkösessä jo 59 ottelua. Kaudella 2018 hän pelasi Klubi 04:ssä, ja kaksi edellistä kautta MYPA:ssa ja AC Kajaanissa, kunnes nyt koitti taas paluu Helsinkiin. Kytilä valittiin saman tien joukkueen kapteeniksi.

Paluun HJK-organisaatioon teki myös 21-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Tommi Jäntti, joka pelasi viimeisten kahden kauden aikana RoPS:ssa 26 ottelua Veikkausliigaa. Honka Akatemiasta puolestaan värvättiin laitahyökkääjä Robbie Azodo. Kiinnostava seurattava on myös 20-vuotias norsunluurannikkolainen keskikentän lupaus Didí.

Veikkausliigaseurojen reservijoukkueet ovat piipahtaneet Ykkösessä yleensä aika pikaisilla visiiteillä. Klubi 04:nkin osalta yläloppusarja vaikuttaa liian kaukaiselta tavoitteelta, ja putoaminen on varmasti lähellä.

HJK:n edustusjoukkueen kannalta oma ”farmi” Ykkösessä olisi kuitenkin tärkeä juttu, joten voi hyvin olla, että tilanteen käydessä tukalaksi – ja tilanteen Veikkausliigassa ollessa hyvä – vahvistuksia nähdään Klubi 04:ssä loppukauden aikana enemmänkin.

Maalitykki Kai Meriluoto lienee yksi pelaajista, joka tulee seilaamaan kauden aikana edustusjoukkueen ja Klubi 04:n välillä. HJK:n luotto Meriluotoon on kova, sillä hän sai maaliskuussa vuoden 2023 loppuun ulottuvan jatkosopimuksen. Kuva: Juha Tamminen

Mika Väyrysen pelaajakehitys- ja valmennusosaamisesta kausi tulee myös kertomaan paljon. ”Väykkä” on pidetty ja sanavalmis kaveri, ja tarjosi Suomen maajoukkueen faneille pelaajaurallaan monia ikimuistoisia hetkiä.

Valmentajaurallaan hän on kuitenkin vasta ensimetreillä. On aivan eri asia valmentaa HJK:ta Veikkausliigassa tai Klubi 04:ää Kakkosessa kuin viimeksimainittua Ykkösessä, jossa sen osa on olla haastaja useimmissa otteluissaan.

Jos Väyrynen tekee reservijoukkueen kanssa kunnolla tulosta, on hänelle tie auki tähtiin myös valmentajana ehkä yllättävänkin pian. Lähtötilanteessa sarjan ylivoimaisesti nuorin joukkue (keski-ikä 19,5 vuotta) lukeutuu kuitenkin putoajakandidaatteihin.

  • Stadion: Bolt Arena (10 500 paikkaa)
  • Valmentaja: Mika Väyrynen, 39 (1. kausi)
  • Avainpelaajat: Johannes Kytilä, Tommi Jäntti
  • Tulevat tähdet: Matias Ahlblad, Rico Finnäs, Saku Heiskanen, Kai Meriluoto
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: Ei ilmoitettu
Edellinen sivu
Seuraavalla sivulla JIPPOn joukkue-esittely


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.