Ykkösen kausiennakko 2021, sijat 7-12: Kaksi jää kyydistä järisyttävän kovassa kilpailussa – viimeisestä säilyjän paikasta armoton taistelu

12) JIPPO

Joensuulainen JIPPO viettää 20-vuotisjuhlavuottaan. Historiansa 20 sarjakaudesta JIPPO on pelannut tasan puolet Ykkösessä. Ensimmäiset yhdeksän nähtiin vuosina 2006-2014, ja kymmenes on edessä nyt, kun JIPPO nousi seitsemän vuoden tauon jälkeen Ykköseen.

Kauteen lähdetään urheilutoimittajana ja jalkapalloasiantuntijanakin tunnetun Jussi Leppälahden johdolla. Espoolainen Leppälahti on valmentanut JIPPO:a Kakkosessa jo kaksi vuotta, ja on tehnyt joukkueessa hyvää työtä.

Jussi Leppälahden asiantuntevia kirjoituksia on saatu lukea aikanaan myös SuomiFutiksen sivuilta.

Erityisesti puolustuspeli on ollut uomissaan. Kaudella 2019 JIPPO:n päästettyjen maalien määrä 18 oli koko Kakkosen kolmanneksi pienin lukema, ja viime kaudella alakerta oli entistäkin tiiviimpi. Omiin meni 17 ottelussa vain kymmenen maalia – vähemmän kuin millään muulla Kakkosen joukkueella. Jokseenkin kaikki meni viime vuonna nappiin, sillä JIPPO juhli myös Kakkosen Cupin voittoa.

Kun vielä kaudella 2019 JIPPO pelasi tasapelin yli puolissa otteluistaan (13/25), onnistui se viime kaudella kääntämään tasaisia pelejä niukoiksi voitoiksi. Tappioita tuli koko kauden aikana vain yksi, ja C-lohkon kakkonen Hercules jäi lopulta neljän pisteen päähän. Kaudella 2019 JIPPO pelasi peräti yhdeksän 0-0-tasapeliä, mutta viime kaudella niitä nähtiin enää yksi.

Pitävä puolustus on tietysti sarjanousijalle turvallinen selkänoja ja menestyksen ehto. JIPPO lähtee itsestäänselvästi kauteen altavastaajana, ja jokainen piste päävastustajilta on sille ehdottoman tärkeä.

JIPPO:n pelaajabudjetti 55 000 euroa on koko sarjan pienin (ja vain reilu kuudesosa suurimmasta VPS:n budjetista). Se on myös ainoa joukkue, joka ei ilmoittanut tavoitteekseen yläloppusarjan paikkaa [HJK Klubi 04 ei tavoitetta eikä pelaajabudjettia Ykkösen mediapaketissa ilmoittanut].

Muutokset JIPPO:n joukkueessa ovat melko pieniä. Joukkueen viime kauden kapteeni, kokenut toppari Antti Åke jatkaa pelejään Kakkosessa siirryttyään JJK:hon. Åken veivät Jyväskylään opinnot liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Hyökkäyspäästä ovat poistuneet Aleksis Lehtonen ja Pavel Nazimov.

Uutena pelaajana hyökkäystä vahvistaa yhdysvaltalainen Will Inalien, joka pelasi viime kaudella Jarossa. 22-vuotias kärkimies teki toissa vuonna Kakkosen JBK:ssa peräti 20 maalia, eikä huonosti mennyt Ykkösessäkään.

188-senttinen Inalien oli Jaron avauksessa vain seitsemässä ottelussa, mutta 17 ottelun saldoksi tuli hienot seitsemän maalia ja kolme maalisyöttöä. Inalienistä odotetaan joensuulaisten selkeää ykköspyssyä, ja jos tarjoilu pelaa, voi hän olla yksi sarjan yllättäjistä.

Keskikenttä on pysynyt käytännössä entisellään viime kauteen verrattuna. 21-vuotiaiden KuPS-taustaisten Hiltusen kaksosten Joonan ja Jeren jatko Joensuussa oli erittäin tärkeää. Joona Hiltunen oli kymmenellä maalillaan JIPPO:n paras maalintekijä, ja hänet valittiin myös C-lohkon parhaaksi pelaajaksi.

Puolustus on siis ollut JIPPO:n vahvin osa-alue. Yhteispeli ja kemiat ovat varmasti kunnossa, sillä läpi koko viime kauden yhdessä urakoinut nelikko Topi Pasi, Tommi Tainio, Nuutti Tykkyläinen ja Timo Tahvanainen jatkaa Leppälahden alaisuudessa edelleen.

Pohjois-Karjalasta ponnistava Tahvanainen pelasi Jarossa ja SJK:ssa kuusi kautta Veikkausliigaa, voitti viimeksi mainitussa suomenmestaruuden ja Suomen Cupin ja palasi menestystä maistaneena takaisin kotiin kaudeksi 2018. Peli maistuu edelleen, sillä kesäkuussa 35 vuotta täyttävä Tahvanainen valittiin viime kaudella Kakkosen C-lohkon parhaaksi puolustajaksi.

Timo Tahvanainen voitti SJK:ssa pelatessaan myös Veikkausliigan mestaruuden. Nyt hänellä on iso rooli JIPPO:ssa niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin. Kuva: Juha Tamminen

Uutena pelaajana puolustukseen liittyy oikealla laidalla viihtyvä kaarinalaislähtöinen Jens Harju, joka pelasi JIPPO:ssa Ykköstä jo vuosina 2012-2014. Sen jälkeen Harju on pelannut Ykköstä Jazzissa sekä Kakkosta PEPO:ssa.

Suurta roolia takalinjoilla on tarjolla myös viime kauden kilpailija Herculesista tulleelle topparille Samuli Höltälle, joka on ilmoittanut selkeäksi tavoitteekseen Veikkausliigassa pelaamisen parin vuoden sisällä.

Uuden maalivahdin JIPPO sai KuPS:sta lainatusta 20-vuotiaasta Aleksi Honka-Hallilasta. Viime kaudella kaikki ottelut pelannut Jirko Sorsa sai siis hyvin potentiaalisen kilpailijan.

Leppälahti on rakentanut JIPPO:sta erittäin hyvin ja kurinalaisesti puolustavan joukkueen, ja pitävä alakerta oli sarjanousun tae. Todennäköisesti puolustuksen murtaminen ei ole vastustajille Ykkösessäkään helppoa, joten JIPPO napsinee pisteen sieltä, toisen täältä.

Suuri kysymysmerkki on kuitenkin hyökkäyspelin toimiminen. JIPPO ei järjestänyt maalijuhlia Kakkosessakaan, ja nyt vaatimustaso on paljon korkeampi. Onko joukkueen ainoan ulkomaalaispelaajan Will Inalienin onnistumisen varaan laskettu liikaakin?

Ykkösessä on tällä kaudella monta erinomaista joukkuetta. Vaikka JIPPO:lla on yhtenäinen, yhteen hiileen puhaltava paikallisuuteen vahvasti nojaava joukkue, niin katsoipa asiaa miten päin tahansa, on se myös putoajasuosikki numero yksi. Hyvä startti kauteen olisi menestyksen kannalta erittäin tärkeää.

Jo ennakkokommenteissa on kuitenkin annettu ymmärtää, ettei putoaminenkaan olisi katastrofi, sillä vauhtisokeudesta ei Joensuussa ole mitään viitteitä. Nyt seuraa kehitetään maltilla.

  • Stadion: Mehtimäen Urheilupuisto (1 000 paikkaa)
  • Valmentaja: Jussi Leppälahti, 34 (3. kausi)
  • Avainpelaajat: Timo Tahvanainen, Joona Hiltunen, Will Inalien
  • Tulevat tähdet: Samuli Hölttä, Nuutti Tykkyläinen
  • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 55 000 euroa

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.