HELSINKI. Maanantaina yksi upea ura tuli päätökseen, kun Tim Sparv kertoi lopettavansa ammattilaisuransa. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva kertoi suhteestaan kapteeniinsa medialle lehdistötilaisuuden jälkeen.

Sparv ja Kanerva ovat kulkeneet pitkän tien yhdessä aina alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta lähtien. Siinä ajassa Kanerva on ehtinyt oppia tuntemaan Tim Sparvin kuin omat taskunsa.

– Paljon on koettu yhdessä. Ennen kaikkea arvostan häntä ihmisenä. Loistava pelaaja ja joukkuepelaaja. Kun minulla oli mahdollisuus valita hänet kapteeniksi, niin ilman muuta hänet valitsin. Hänelle tärkeää on se välittäminen, ja hän on todellakin aina välittänyt joukkuekavereista ja joukkueesta taustatiimit mukaan lukien. Se on hänessä vahva ominaisuus ja se varmasti auttaa myös mahdollisesti sitten valmentajauralla, Kanerva sanoi.

Sparv jättää toki suuret johtajan saappaat maajoukkueeseen. Varsinkin, kun samaan aikaan lopetti myös kaksi muuta kapteeniston jäsentä, Joona Toivio ja Paulus Arajuuri. Viime aikojen kapteenistosta jatkaa enää maalivahti Lukas Hradecky.

– Johtajia löytyy luonnostaan tai sitten siihen johtajuuteen kasvetaan. Mielestäni kaikki nämä kapteeniston jäsenet ovat kasvaneet siihen asemaan. Se on mielenkiintoista, kun kolme kapteeniston jäsentä lähti pois nyt, että ketkä siihen sitten nousevat mukaan. Tästä tullaan toki keskustelemaan.

– Luke (Lukas Hradecky) on ainoa, joka siihen jäi. Minulla on omia ajatuksia, kuka siihen voisi tulla, mutta pitää myös keskustella pelaajien kanssa aiheesta, Kanerva kertoi.

Sparv on ollut Huuhkajissa pelaajien ääni valmennuksen suuntaan. Kanerva toki tunnetaan pelaajalähtöisena valmentajana, joten pelaajien ääni on kuulunut vahvasti. Sparv oli kuitenkin se, joka lopulta sanoi päävalmentajalle vastaan, jos koki sen joukkueen edun kannalta tärkeäksi.

– Timillä on mielipiteitä, niin kuin pitääkin, ja olen häntä kuunnellut, kuten kapteenistoa ylipäätään. Ei kaikki toiveet ole varmaankaan toteutuneet. Kuitenkin on tärkeää, että joukkueen kapteeni tuo niitä mielipiteitä esille. Tärkeää myös johtajana näyttää, että niillä mielipiteillä on merkitys, vaikka viime kädessä päätöksen teenkin. Meillä on ollut hyvin avoin ja rehellinen vuorovaikutussuhde. Olemme puhuneet asioista ihan niiden oikeilla nimillä.

– Jos ajatellaan, miten hän on vaikuttanut taktisiin ratkaisuihin, niin varmaan jollain asteella. Enemmän olen hakenut Timiltä vahvistusta hänen omille ajatuksilleen, ja aika usein olemme olleet samaa mieltä niistä. Ei tietenkään kaikesta, ja on tärkeää, että voi sanoa mielipiteen, vaikka se olisikin eriävä, Kanerva jatkoi.

Kanervan mukaan hänen ja kapteenin välit ovat olleet varsin hyvät. Törmäyksiäkin on sattunut, mutta sellaista jalkapallojoukkuetta tuskin onkaan, missä pelaaja ja valmentaja ei olisi joskus ollut asioista eri mieltä.

[readmore from=sparv-tim]

– Totta kai välillä kaikki pelaajat kysyvät syytä, jos eivät pelaa. Minulla on siihen aina omat perustelut. Se, hyväksyykö pelaaja sitä, on toinen asia. Ei meillä sinänsä ole konflikteja ollut. Päinvastoin. Hienoja hetkiä ollut aika paljon. Ei se aina ole helppoa ollut. Vaikeitakin hetkiä on ollut, mutta niistä on pystytty aina nousemaan.

Sparv kertoi lehdistötilaisuudessa satsaavansa tulevaisuudessa valmentamiseen. Kanerva oli luottavainen, että Sparvilla on annettavaa myös valmentamisen saralla. Ehkäpä Kanerva ja Sparv tulevat jonain päivänä vielä työskentelemään yhdessäkin.

– Haikein mielin jään ikävöimään ja kaipaamaan, vaikka ei meidän yhteydenpito varmasti tähän jää. Puolin ja toisin on halukkuus jatkaa vuorovaikutusta. Katsotaan, mihin elämä vie.

Mikä on sitten ollut Sparvin suurin anti päävalmentaja Kanervalle?

– Hän on varmasti vahvistanut minulle sitä, kuinka tärkeää on huomioida pelaajat. He ovat kuitenkin keskiössä. Ja miten tärkeää on luoda sellainen ilmapiiri, että maajoukkue on kaikkien koti. Siihen minä pyrin, että maajoukkue on turvallinen ympäristö, jossa voi toteuttaa itseään, Kanerva sanoi.

LUE MYÖS: