Huuhkajat kohtaa tänään lauantaina ystävyysottelussa Islannin kello 18 Suomen aikaa. Ottelu pelataan Murciassa, Espanjassa, Enrique Roca de Murcia -stadionilla.

Huuhkajien edellisestä ottelusta on ehtinyt vierähtää jo tovi. Markku Kanervan luotsaama ryhmä nähtiin viimeksi tositoimissa marraskuussa, jolloin Ranska vieraili Helsingin Olympiastadionilla. Panoksena oli tuolloin MM-jatkokarsintapaikka, mutta se jäi Huuhkajilta lunastamatta, kun Ranska voitti ottelun eikä Bosnia-Hertsegovinalta tullut apuja.

Islanti ei myöskään onnistunut lunastamaan MM-kisapaikkaa. Se jäi kuuden joukkueen karsintalohkossa toiseksi viimeiseksi. Viime vuosikymmenellä koko jalkapallomaailmaa ihastuttaneen Islannin hurmos on laantumaan päin ja se on viime vuosien aikana voittanut ainoastaan kaksi lilliputtimaata: Liechtensteinin ja Färsaaret.

Kuntopuntari

Keskinäiset kohtaamiset:

2.9.2017 Suomi – Islanti 1-0 (MM-karsinnat)
6.10.2016 Islanti – Suomi 3-2 (MM-karsinnat)
13.1.2016 Suomi – Islanti 0-1 (ystävyysottelu)
30.4.2003 Suomi – Islanti 3-0 (ystävyysottelu)

Viisi edellistä ottelua: Suomi (H-V-V-H-H)

16.11 Suomi – Ranska 0-2 (MM-karsinnat)
13.11. Bosnia-Hertsegovina – Suomi 1-3 (MM-karsinnat)
12.10. Kazakstan – Suomi 0-2 (MM-karsinnat)
9.10. Suomi – Ukraina 1-2 (MM-karsinnat)
7.9. Ranska – Suomi 2-0 (MM-karsinnat)

Viisi edellistä ottelua: Islanti (H-T-H-T-V)

15.1. Etelä-Korea – Islanti 5-1 (ystävyysottelu)
12.1. Uganda – Islanti 1-1 (ystävyysottelu)
14.11. Pohjois-Makedonia – Islanti 3-1 (MM-karsinnat)
11.11. Romania – Islanti 0-0 (MM-karsinnat)
11.10. Islanti – Liechtenstein 4-0 (MM-karsinnat)

Huuhkajien arvioitu avaus ja kommentit

Markku Kanerva kutsui mukaan neljä pelaajaa, joiden Huuhkajat-debyytti antaa vielä odotuttaa itseään. Nämä pelaajat ovat Mikael Soisalo, Lucas Lingman, Miska Ylitolva sekä Miro Tenho.

– Tämä on sauma tsekata pelaajia. Tarkoitus on jakaa laajasti vastuuta ja nähdä, missä pelaajat menevät tällä hetkellä, Kanerva sanoo.

Kanervan kommenttien perusteella koko nelikko pääsee debytoimaan tämän kuun ystävyysotteluissa, joista toinen pelataan ensi viikolla samaisella stadionilla Slovakiaa vastaan.

– Nähdään kyllä erilainen kokoonpano [kuin normaalisti]. Kyllä siihen muutoksia tulee. Tärkeää, että saadaan valmennustiimille infoa. Parhaiten pystymme mittaamaan pelaajien osaamista noissa peleissä, Kanerva paljastaa.

Muutoksia luvassa myös peliryhmitykseen?

Yksi Huuhkajien kehityskohteista Espanjan harjoitusleirillä on maalipaikkojen luominen. Kanervan mukaan se on ollut harjoituksissa isona teemana. Lisäksi Kanerva lupaili myös, että taktisia nyansseja hiotaan.

Se saattaa tarkoittaa jopa pieniä muutoksia ryhmitykseen, joka tähän asti on ollut pääasiassa 5-3-2 tai 4-4-2. Hyökätessä 5-3-2 on muovautunut 3-5-2-muotoon.

– Olemme pelanneet 5-3-2:lla, joka hyökätessä on enempi 3-5-2. Yksi vaihtoehto on, että pelaamme 3-4-3:lla, eli kolmella puhtaalla hyökkääjällä. Muutos ei ole sinänsä niin iso. Kasipaikan pelaajista yksi nousee pykälän ylemmäs. Toki se vaatii aktiivisuutta wingbackeilta, jotta he tulevat tukemaan keskikenttää.

Ryhmityksen muutos voisi mahdollistaa myös prässäämisen korkeammalta.

– Se mahdollistaisi välittömän korkean prässin pallonmenetyksen jälkeen, kun meillä olisi kolme kaveria ylhäällä. Sen lisäksi kolmen kärkeä pelaisivat siten, että laiturit tulisivat sisään taskuihin, jolloin wingbackit täyttäisivät leveyttä. Meillä on valittu tähän ryhmään sellaisia pelaajatyyppejä, jotka pystyvät ottamaan niin sanotun wingerin roolin, Kanerva avasi.

Huuhkajien avaus (päivitetty 26.3. klo 15.50):

Jesse Joronen (mv), Ilmari Niskanen, Daniel O’Shaughnessy, Miro Tenho, Sauli Väisänen, Miska Ylitolva, Urho Nissilä, Rasmus Schüller, Robin Lod, Benjamin Källman, Teemu Pukki

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

Huuhkajat

@Huuhkajat
𝐀𝐯𝐚𝐮𝐬𝐤𝐨𝐤𝐨𝐨𝐧𝐩𝐚𝐧𝐨 | 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐗𝐈 | 🇫🇮🆚🇮🇸 | A-maaottelu: Suomi–Islanti | Mitä mieltä olet, kommentoi alle! 💬👇

Päävalmentaja Markku Kanerva on nimennyt avauskokoonpanonsa illan otteluun, joka alkaa klo 18.00.

#Huuhkajat #MeOlemmeSuomi #FINISL

Mistä näet ottelun?

Suomen ja Islannin välinen ystävyysottelu on katsottavissa V sport+ Suomi -kanavalta ja Elisa Viihde Viaplayn kautta.

Lähetys alkaa kello 17:45 ja itse ottelu potkaistaan käyntiin kello 18:00. Ottelun selostaa Ville Kuusinen.

LUE MYÖS: