HJK pelaa torstaina isoista asioista, kun se kohtaa vieraskentällä Silkeborgin Eurooppa-liigan playoff-vaiheen ratkaisevassa osaottelussa. Kotimaisen seurajalkapallokauden yhtä suurinta ottelua ei televisioida Suomessa, mutta HJK TV näyttää ottelun livestream-lähetyksenä.

Europelien televisiointi on herättänyt Suomessa kiivasta keskustelua. Ihmettelyä on herättänyt se, ettei suomalaisten seurojen isoja eurokarsintapelejä oikeastaan näe juuri mistään.

Mestarien liigan tv-oikeudet omistaa Suomessa MTV Oy, joka näyttää otteluita maksullisilta C Moren kanavilta sekä maksullisesta suoratoistopalvelu C Moresta. Mestarien liigan tv-oikeuksiin kuuluvat myös playoff-vaiheen ottelut.

Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan tv-oikeudet sen sijaan ovat NENT Group Finlandin omistuksessa. Ottelut näkyvät maksullisilta V Sportin kanavilta ja maksullisesta Elisa Viihde Viaplaysta. Toisin kuin Mestarien liigassa, Eurooppa-liigan ja Konferenssiliigan tv-oikeuksiin ei kuulu playoff-vaihetta.

Yleisesti eurokarsintaotteluiden tv-oikeudet, lukuun ottamatta Mestarien liigan playoff-vaihetta, ovat vapaata riistaa. Kotijoukkueet voivat myydä tv-oikeudet otteluihin kenelle tahansa. Käytännössä monet seurat käyttävät agentuureja, jotka kauppaavat tv-oikeuksia eniten tarjoaville.

Ottelulähetyksen tuottaminen ei kannata

Suomen markkinassa tilanne menee niin, että kotimaiset seurat tekevät isoimmat rahat sillä, että ne myyvät agentuurin kautta kotiotteluiden tv-oikeudet vastustajajoukkueen kotimaahan jollekin tv-yhtiölle ja tuottavat ottelulähetyksen itse.

Esimerkiksi HJK tuottaa itse eurokarsintojen kotiotteluidensa lähetykset ja myy tv-oikeudet ulkomaille. Sen lisäksi seura näyttää ottelut maksullisesta HJK TV:stä.

HJK pelaa torstaina pääsystä Eurooppa-liigaan Silkeborgia vastaan. Ottelu näkyy HJK TV:stä. Kuva: Juha Tamminen.

Mikäli kotimainen tv-yhtiö haluaisi ostaa oikeudet, tulisi heidän myös tuottaa ottelulähetys. Tässä tullaan nimenomaan yhteen juurisyyhyn, miksi kotimaiset tv-yhtiöt eivät ole halukkaita ostamaan oikeuksia UEFA:n alaisten seurajoukkueturnausten karsintapeleihin.

– Siinä tulee tekemisen velvoite. Eli kotiottelun kohdalla tv-yhtiö velvotettaisiin tuottamaan ottelulähetys. Se ei ole kovinkaan halpaa bisnestä. Matsin tekeminen versus se, mitä se peli sitten tuottaa, niin tähän asti ei olla päästy sellaiseen laskelmaan, että se olisi kovin iso rahamäärä, MTV Oy:n urheiluoikeuksista vastaava johtaja Jukka Raatikainen kertoi SuomiFutis-sivustolle.

Vierasotteluiden tv-oikeuksien ostaminen olisi halvempaa, koska tuottamisvelvoite jää pois. Siinäkin on silti omat ongelmansa. HJK on hankkinut tämän kesän osalta eurokarsintojen vieraspeliensä lähetysoikeudet Suomessa näyttäen pelit HJK TV:stä. Käytännössä se on SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan jotakuinkin plusmiinusnollapeliä, joten pelkästään taloudellisesta näkökulmasta päätöstä ei tehdä.

Toinen vaihtoehto on ollut se, ettei peli näy Suomessa ollenkaan. Näin kävi esimerkiksi KuPSin kohdalla moldovalaista Milsamia vastaan Konferenssiliigan toisella karsintakierroksella.

Nopean aikataulun huutokauppaa koti- ja vieraspelien tv-oikeuksista

UEFA on antanut karsintojen osalta tv-oikeudet seurojen kauppatavaraksi, mikä on tehnyt tv-oikeuksien haalimisesta melkoisen huutokaupan. Kotijoukkue saa myydä tv-oikeudet eniten tarjoavalle.

Raatikaisen mukaan tv-yhtiön näkökulmasta tilanne on haastava useammasta syystä. Ensinnäkin siksi, että otteluiden tv-oikeudet tulevat myyntiin nopealla aikataululla sen mukaan pääseekö esimerkiksi HJK jatkoon joltain karsintakierrokselta.

Glen Kamaran Rangers selvitti tiensä keskiviikkona Mestarien liigaan C Morella nähdyssä playoff-vaiheen karsintapelissä. Kuva: Getty Images.

Toinen syy on se, ettei tv-yhtiö voi olla varma, että se saa haalittua järkevään hintaan tv-oikeudet myös vieraspelistä. Europelien karsinnoissa kokonaisuus muodostuu aina otteluparista, mutta otteluparin tv-oikeudet saattavat jakautua koti- ja vieraspelin osalta. Näin ollen kokonaisuuden kannalta on hankala lähteä kisaamaan yksittäisen pelin tv-oikeuksista.

– Me emme voisi tietää, saisimmeko muuta kuin jonkun joukkueen kotipelit, jolloin vieraspelit olisivat mahdollisesti jollain muulla (tv-yhtiöllä). Sitten nämä selviävät aika nopealla rytmillä. Eli kun joku joukkue etenee jatkoon, seuraava peli tulee jo ensi viikolla.

– Kyse ei ole vain siitä, että peli tulee joltain kanavalta, vaan siitä pitäisi myös kertoa isolle yleisölle. Eli markkinointiin pitäisi käyttää energiaa ja resursseja. Jos me olisimme Roope Ankkoja, niin eihän siinä sitten mitään, mutta tämä ei ole Suomessa niin simppeliä, kun olemme niin pieni markkina, Raatikainen sanoi suoraan.

Tuleeko signaali?

Europelien televisioinnin kannalta ongelmia tuottaa myös se, missä otteluita pelataan. Kaikkialta ei nimittäin ole tarjolla sellaista kuvayhteyttä, että siitä kannattaisi suuria summia maksaa.

– Sitten jos pelataan esimerkiksi Itä-Euroopassa, jossa ei välttämättä ole samanlaista infraa ja toimintakulttuuria, niin haaste voi olla jo siinä, että saadaanko sitä signaalia ikinä tulemaan tänne meille.

Tiivistettynä suomalaisten seurojen eurokarsintapelien televisioinnin suurimmat ongelmat tv-yhtiöiden näkökulmasta ovat koti- ja vierasotteluiden myyminen erillisinä, hektinen aikataulu, kuvayhteyksien toimivuus ja kokonaisuuden kannattamattomuus.

Karsinnat osaksi tv-sopimusta?

[readmore from=hjk]

Raatikainen toivoo, että UEFA kiinnittäisi karsintapelien tv-oikeudet mukaan lohkovaihepakettiin. Ainakin suomalaisesta vinkkelistä se ratkaisisi monta haastetta.

– Jos olisin UEFA, ottaisin vähintään ne playoff-vaiheen ottelut osaksi sitä varsinaista tv-sopimusta. Se auttaisi tätä asiaa ihan hemmetisti.

Raatikainen korosti vielä sitä, että kiinnostusta pelien näyttämiseen kyllä löytyy, mutta käytännön tasolla yhtälö ei vain toimi tällä hetkellä.

– Kyllä meillä halua olisi näitä hankkia, mutta se on niin monimutkaista tällä hetkellä. Kun pelit selviävät edellisen viikon torstaina ja seuraava vastustaja on jo viikon päästä. Ei siinä ehdi rumpu soida, että ehtisimme tehdä kaikki asiat niin hyvin kuin pitäisi tehdä.

LUE MYÖS: