Nations League lähestyy lohkovaiheen osalta huipennustaan, kun edessä ovat kaksi viimeistä ottelukierrosta. Suomi kohtaa toiseksi viimeisessä ottelussaan Romanian Helsingin Olympiastadionilla kello 21.45 alkaen.

Huuhkajilla on vielä paljon pelissä, vaikka lohkovoitto vaatiikin kahdesta pelistä täyttä pistepottia ja muiden joukkueiden pelaamista ristiin. Vaikka lohkovoitto ei enää ole kovin todennäköinen, toisesta sijasta Suomi pelaa vielä kynsin hampain. Lohkon toinen sija voi vielä tuoda paikan EM-jatkokarsintaan, mikäli lohkovoittaja etenisi karsinnoista suoraan kisoihin.

Lisäksi Suomi pelaa vielä elintärkeistä ranking-pisteistä, jotka vaikuttavat ensi vuonna alkavien EM-karsintojen korijakoon. Käytännössä siis siihen, minkälaiseen lohkoon Suomi arvotaan. Suomi voi ansaita vielä paikan kakkoskoriin, jolloin samaan lohkoon arvottaisiin ranking-pisteiden mukaan vain yksi Suomea kovempi joukkue. Karsintalohkon kaksi parasta etenevät suoraan vuoden 2024 EM-kisoihin.

Lohkotilanne

Nations Leaguen neljä ensimmäistä ottelukierrosta pelattiin kesäkuussa. Suomen kannalta tulokset jättivät toivomisen varaa. Huuhkajat voitti kotonaan Montenegron ja pelasi tasan Bosnia ja Hertsegovinan kanssa. Vieraista Huuhkajat ei onnistunut hakemaan yhtäkään pistettä, kun se hävisi niin Romanialle kuin Bosniallekin maalin erolla.

Perjantaina Suomi kohtaa Romanian ja ensi maanantaina viimeisessä ottelussa Huuhkajat matkustaa Montenegron vieraaksi.

Bosnia johtaa lohkoa kahdeksalla pisteellään. Bosnia kohtaa vielä kotonaan Montenegron ja veraissa Romanian. Tasaisessa lohkossa voidaan hyvinkin nähdään vielä ristiinpelaamista, sillä joukkueiden voimasuhteet ovat hyvin tasaiset. Kesäkuussa selkeä alisuorittaja oli ennakkoon lohkon kovimmaksi joukkueeksi arvioitu Romania, jolla on varmasti vielä sanansa sanottavana.

Suomi sai pettyä Romanian vieraana kesäkuussa hyvistä paikoista huolimatta. Kuva: Juha Tamminen.

Romanian kannalta ottelu Suomea vastaan on varsin kriittinen. Tappio varmistaisi sen, että joukkue putoaa C-liigaan.

Lohkovoittaja nousee A-liigaan ja lohkon viimeinen putoaa C-liigaan. Kakkonen ja kolmonen jatkavat B-liigassa. Lohkovoittaja ansaitsee jo varman paikan EM-jatkokarsintaan. Mikäli lohkovoittaja selvittää tiensä EM-kisoihin varsinaisten karsintojen kautta, on lohkokakkosella mahdollisuus päästä jatkokarsintaan, mikäli se ei ole varmistanut vielä EM-kisapaikkaa.

Huomionarvoista B-liigan lohkokakkosten vertailussa on se, ettei lohkonelosta vastaan kerättyjä pisteitä oteta huomioon, koska Venäjä on suljettu pois Kansojen liigasta. Venäjä oli alunperin sijoitettu B-liigan kakkoslohkoon.

# Joukkue O V T H M P
1 Bosnia ja Hertsegovina 4 2 2 0 6-4 8
2 Montenegro 4 2 1 1 6-3 7
3 Suomi 4 1 1 2 5-5 4
4 Romania 4 1 0 3 1-6 3

Kuntopuntari

Viisi edellistä: Suomi (H, H, V, T, H)

 • 14.6. Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 3-2 (Nations League)
 • 11.6. Romania – Suomi 1-0 (Nations League)
 • 7.6. Suomi – Montenegro 2-0 (Nations League)
 • 4.6. Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 1-1 (Nations League)
 • 29.3. Suomi – Slovakia 0-2 (harjoitusottelu)

Viisi edellistä: Romania (H, V, H, H, T)

 • 14.6. Romania – Montenegro 0-3 (Nations League)
 • 11.6. Romania – Suomi 1-0 (Nations League)
 • 7.6. Bosnia ja Hertsegovina – Romania 1-0 (Nations League)
 • 4.6. Montenegro – Romania 2-0 (Nations League)
 • 29.3. Isreal – Romania 2-2 (Nations League)

Avauskokoonpanot

Suomen avauskokoonpano

Pukki, F. Jensen;
Uronen, Kamara, Schüller, Valakari, Alho;
R. Jensen, Ivanov, L. Väisänen;
Hradecky

Romanian avauskokoonpano

Man, Alibec, Sorescu
R. Marin, M. Marin, Tanase;
Ratiu, Nedelcearu, Rus, Bancu;
Radu

Suomen Kokoonpano

 • Kirjoitettu ennen avauskokoonpanojen julkaisua.

Huuhkajat menetti useita avainpelaajiaan syyskuun ratkaisevista otteluista. Loukkaantumisten takia sivuun jäivät muun muassa kaikki maajoukkueen MLS-pelaajat Lassi Lappalainen, Robin Lod ja Robert Taylor. Lisäksi sivussa ovat myös topparit Sauli Väisänen ja Daniel O’Shaughnessy, keskikenttäpelaaja Urho Nissilä sekä kakkosmaalivahti Jesse Joronen.

Poissaolot ovat tuntuvia, mutta ei mahdottomia paikattavaksi kahden ottelun mittaisessa rypistyksessä. Pahiten ehkäpä päävalmentaja Markku Kanervaa kirpaisee Lodin ja O’Shaughnessyn poissaolot. Molemmat ovat kuuluneet Huuhkajien avainpelaajiin.

Lodin tilalle Huuhkajiin nostettiin 21-vuotias FC Nordsjællandin hyökkäävä keskikenttäpelaaja Oliver Antman, joka tuskin nousee vielä avaukseen Romaniaa vastaan. Richard Jensen pelasi kesäkuussa vahvasti vasempana laitatopparina, ja hänellä lienee suuri rooli myös tulevissa otteluissa.

Kapteeni Lukas Hradecky on takuuvarma avauksen mies. Kanerva jatkanee kolmen topparin linjalla ja wingbackeilla. Robert Ivanov, Richard Jensen ja Leo Väisänen ovat vahvoilla avauksen topparilinjaksi. Vasempana wingbackina lähes varmasti aloittaa Jere Uronen ja oikealla luultavasti Nikolai Alho.

Keskikentän keskustassa Rasmus Schüller ja Glen Kamara ovat lähes varmoja valintoja, mutta Lucas Lingman kirittää kaksikkoa ja voi olla myös suora vaihtoehto kolmanneksi keskikenttäpelaajaksi.

Lingman on pelannut HJK:ssa erinomaisesti ja esiintyi myös kesäkuun maajoukkuepeleissä edukseen. Lingman on ainakin vahvoilla tuomaan vaihdosta pallollista osaamista keskikentän keskustaan, mikäli avauksesta ei vielä paikkaa löydy.

Nouseeko Fredrik Jensen avaukseen, kun Robin Lod on poissa loukkaantumisen takia? Kuva: Juha Tamminen.

Kanerva on suosinut kolmen keskikenttää, jossa yhdellä pelaajalla on selkeämmin hyökkäävämpi rooli. Robin Lod on pelannut paljon hyökkäävässä keskikentän roolissa. Hänen ollessa poissa, valinta saatta kohdistua Augsburgissa hyvin kauden aloittaneeseen Fredrik Jenseniin, joka pystyy pelaamaan myös valeysinä.

Viime kesäkuussa Joel Pohjanpalon rooli herätti paljon keskustelua. Pohjanpalo on armoitettu maalintekijä ja loistava boksipelaaja, mutta hänen puutteensa nousee esiin puolustuspelaamisessa. Pohjanpalo saattaa jäädä jälleen vaihtopenkille, koska Puolassa hyvin vastuuta saanut Benjamin Källman pelasi niin erinomaisesti yhteen Teemu Pukin kanssa vieraissa Bosniaa vastaan kesäkuussa.

Källman olisi kieltämättä yllätysvalinta avauskokoonpanoon. Romania antanee Suomen hallita peliä, jolloin Bosnia-pelin kaltaisia positiivisia tilanteenvaihtoja nähtäneen vähemmän. Silloin Pohjanpalo olisi ehkäpä parempi vaihtoehto Pukin hyökkääjäpariksi tuomaan ennen kaikkea uhkaa boksiin.

Huuhkajien arvioitu avauskokoonpano

Huuhkajien pelillinen ongelma

Olipa kentällä lopulta kuka tahansa, Huuhkajien on saatava kuriin kesäkuussa nähty pelilinen ongelma. Suomi oli pallottomana todella haavoittuvainen negatiivisissa tilanteenvaihtoissa. Huuhkajien kenttätasapaino oli pallonmenetyksen hetkellä erittäin huono, mikä mahdollisti vastustajalle useita vaarallisia vastahyökkäyksiä.

Suomi pelasi kesäkuussa pallon kanssa rohkeasti. Wingbackit nostivat ajoittain jopa ylimpään linjaan ja laitatopparit nostivat pallon kanssa rohkeasti eteenpäin pelintekoalueelle.

Ajoittain pelirohkeus tuotti varsin erinomaisia hyökkäyspään pallonhallintoja ja sitä kautta myös maalipaikkoja, mutta ongelmat alkoivat heti, kun pallo menetettiin. Varsinkin keskustassa tulleet pallonmenetykset olivat erittäin vaarallisia Huuhkajien kannalta.

Kanerva tiimeineen ovat varmasti käyneet asiaa läpi joukkueensa kanssa viikon aikana. Pelirohkeutta tarvitaan, mutta oikeissa tilanteissa ja oikeaan aikaan. Keskustassa pallosta täytyy pitää parempaa huolta, koska se on vaarallisin alue menettää pallo. Luultavasti Kanerva ottaa napsun pois pelirohkeudesta, jotta kenttätasapaino olisi paremmalla mallilla.

Käytännössä se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että vain toinen wingback nostaisi vuorollaan ylimpään linjaan. Sen lisäksi keskikentän kolmikosta ainakin kaksi pelaajaa olisi aina täyttämässä keskustan isoja tiloja. Varsinkin niissä tilanteissa, joissa laidimmainen toppari nostaa pelintekoalueelle.

Romanian kokoonpano

Romania pääsee pelaamaan Suomea vastaan vahvalla kokoonpanolla. Mukana ovat muun muassa Serie A:ssa ja B:ssä pelaavat tähdet Empolin Razvan Marin, Genoan George Puscas, Parman Dennis Man, Pisan Marius Marin ja Adrian Rus.

Maalissa aloittanee Serie A -seura Cremonesen Ionut Radu. Romania pelasi kesäkuussa 4-3-3-muodon eri variaatioilla ja samaa on odotettavissa perjantaina Suomea vastaan. Romania puolustaa matalassa blokissa, josta se sinkoaa nopeasti vastahyökkäyksiin. Hyökkäysessä riittää yksilötaitoa, jonka avulla pallo pystytään pitämään omilla ja saamaan lisää pelaajia hyökkäykseen mukaan.

Keskikentällä nähtäneen molemmat Marinit sekä hieman hyökkäävämässä roolissa Nicolae Stanciu. Kärjessä avaa melko varmasti George Puscas.

Romanian arvioitu avauskokoonpano

Tanase, Puscas, Man;
M. Marin, R. Marin, Stanciu;
Bancu, Burca, Chiriches, Manea;
Radu

Päävalmentajien kommentit

Markku Kanerva, Suomi

– Romanian joukkue on täynnä vaarallisia pelaajia. Sieltä löytyy yksilötaitoa, nopeutta ja fyysisyyttä, jos ajatellaan heidän kärkipelaajia. Joka paikalle löytyy laatupelaajia.

– He voittivat, mutta ehkä he eivät viimeksi odottaneet, että meillä olisi parempi maaliodottama ja pallonhallinta. Tehokkuus pitää saada paremmaksi. Meidän menestysresepti on ollut vuosien varrella se, että oma pää täytyy pitää puhtaana. Siitä lähdetään.

Markku Kanervan mukaan omissa ei saa soida. Kuva: Juha Tamminen.

– Kaikki (meidän) pelaajat ovat käytettävissä.

Edward Iordanescu, Romania

– Olemme valmistautuneet hyvin ja toivon, että olemme yhtenäisiä ja vahva joukkue perjantaina. Pelaajat ovat valmiita tekemään kaikkensa meidän pelifilosofian eteen.

– Meidän täytyy kentällä näyttää, että asiat ovat muuttuneet ja että olemme parempi joukkue kuin miltä tulokset näyttävät.

– Tarvitsemme vielä aikaa. Tässä on ollut paljon vastoinkäymisiä. Toivon, että saan työskennellä rauhassa ja näyttää, miten pelimme parantuu.

– Uskon näihin pelaajiin. He voivat pelata paremmin. Heillä on hyvät mahdollisuudet menestyä.

– Perjantain peliin olemme valmistautuneet huolellisesti. Haluamme näyttää, että olemme hyvä joukkue, vaikka emme ole vielä sataprosenttisesti valmiita.

Televisiointi – mistä näet pelin?

Suomi–Romania-ottelu näkyy ilmaiseksi Yle TV2 -kanavalta sekä Yle Areenasta. Ottelulähetys käynnistyy studio-osuudella jo kello 21. Itse ottelu starttaa kello 21.45.

Ottelun selostaa suomeksi Velja Engström.

Jos et näe alla olevaa twiittiä, voit katsoa sen tästä.

LUE MYÖS: