Iranin MM-kisapelaajien perheitä on uhattu vangitsemisella ja kidutuksella, jos pelaajat eivät ”käyttäydy” ennen tiistaina pelattavaa ottelua Yhdysvaltoja vastaan, kertoi Qatarin kisojen turvallisuusjärjestelyihin osallistuva lähde CNN:lle.

Pelaajat kutsuttiin tapaamiseen Iranin vallankumouskaartin jäsenten kanssa sen jälkeen, kun he kieltäytyivät laulamasta kansallishymniä miesten MM-kisojen avausottelussaan Englantia vastaan.

Lähteen mukaan pelaajille kerrottiin, että heidän perheensä joutuisivat kohtaamaan ”väkivaltaa ja kidutusta”, jos he eivät laulaisi kansallislaulua tai jos he osallistuisivat mihinkään Iranin valtion vastaiseen poliittiseen protestiin.

Seuraavassa ottelussaan Walesia vastaan Iranin pelaajat lauloivat kansallishymnin.

Lähde kertoi, että kymmeniä Iranin vallankumouskaartin upseereita on kutsuttu kisoihin valvomaan iranilaispelaajia, jotka eivät saa seurustella joukkueen ulkopuolisten kanssa tai tavata ulkomaalaisia.

Iranin maajoukkueen portugalilainen päävalmentaja Carlos Queiroz tapasi erikseen vallankumouskaartin upseerien kanssa sen jälkeen, kun nämä olivat uhkailleet iranilaisia pelaajia ja heidän perheitään, lähde sanoi.

Queiroz on sanonut, että iranilaiset pelaajat voivat protestoida MM-kisoissa, mutta vain FIFA:n sääntöjen puitteissa.

Lähteen mukaan pelaajille oli luvattu ”lahjoja ja autoja” ennen Englanti-ottelua, mutta hallinto oli siirtynyt uhkailuun pelaajia ja heidän perheitään kohtaan sen jälkeen, kun joukkue oli kieltäytynyt laulamasta kansallislaulua.

– Viime pelissä Walesia vastaan hallinto lähetti tänne satoja tällaisia näyttelijäkannattajia luodakseen vääränlaisen tunteen tuesta ja suosiosta fanien keskuudessa. Seuraavaa peliä Yhdysvaltoja vastaan varten hallinto aikoo lisätä näyttelijöiden määrää huomattavasti, jopa tuhansiin, lähde sanoi.

LUE MYÖS:

Kaikki MM-kisoista TÄÄLTÄ!

MM-kisojen lohko C
 
Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.