Maailmanpolitiikka on vahvasti mukana, kun Yhdysvallat kohtaa Iranin. Onko Englannin eväät syöty? USA:lla kaikkien aikojen nimekkäin joukkue, mutta tuloskunto ei vakuuta.

Englanti: voitti Euroopan-karsintojen I-lohkon
Iran: Aasian-karsintojen kolmannen kierroksen A-lohkon voittaja
USA: Pohjois- ja Väli-Amerikan -karsintojen kolmannen kierroksen kolmas
Wales: yksi Euroopan-jatkokarsintojen voittajista

Ukrainan sota pienoiskoossa

Yhdysvallat on ollut Ukrainan sodassa vankin läntisen maailmanjärjestyksen puolustaja. Iso-Britannia on antanut vahvaa tulitukea. Molempien suhteet Venäjään ovat jäätymispisteessä toisin kuin Iranin, jolta Venäjä on tiettävästi ostanut itsemurhalennokkeja ja ohjuksia.

FIFA julisti kisamaiden palloliitoille lähettämässä paimenkirjeessä, että nyt tulisi keskittyä jalkapalloon. Se on koko Qatarin verikisoissa mahdotonta, mutta erityisen mahdotonta se on tässä lohkossa. Karrikoidusti sanottuna tässä ovat vastakkain Ukrainan sodan osapuolten tukijat. Yhdysvallat, Englanti ja Wales vastaan Iran. Länsiliittouma vastaan roistovaltiot.

Erityisen jännittynein tunnelmin odotetaan Yhdysvaltain ja Iranin välistä kohtaamista. USA on jo aiemmin asettanut Iranille tuhdin pinon pakotteita. Donald Trumpin aikakaudella USA vetäytyi Iranin ydinohjelmasopimuksesta, elokuussa Yhdysvalloissa puukotettiin rajusti kirjailija Salman Rushdieta, jonka hengestä Iranin uskonnollinen johtaja Ruhollah Khomeini lupasi palkkion jo vuonna 1989 ja siihen vielä päälle Ukrainan sota.

On mahdollista, että kentällä leimahtaa, mutta yhtä lailla mahdollista on, että jalkapallon avulla voidaan liennyttää maiden välisiä jännitteitä. Tästä on ennakkotapaus vuodelta 1998. Tuolloin USA ja Iran kohtasivat viimeksi MM-tasolla, ja ottelusta povattiin äärimmäisen kireätunnelmaista.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

USA ja Iran kohtasivat lämminhenkisessä pelissä vuoden 1998 MM-kisoissa. Kuva: Getty Images.

Taustalla painoivat muun muassa Yhdysvaltain antama tuki Irakille maan sodassa Irania vastaan ja hyökkäys Yhdysvaltain Iranin-lähetystöön. Iranin ylin uskonnollinen johtaja Ali Khamenei kielsi joukkuettaan kävelemästä alkukättelyssä kohti Yhdysvaltain pelaajia, mikä ei ainakaan auttanut tilannetta.

FIFA onnistui neuvottelemaan asiasta kompromissiratkaisun, minkä lisäksi Iranin pelaajat antoivat vastustajilleen lahjaksi valkoiset ruusut liennytyksen eleenä. Iran voitti 2-1, mutta ottelu jäi historiaan ennen kaikkea jännitteiden rauhoittajana. Maat jopa järjestivät ystävyysottelun Yhdysvalloissa puolitoista vuotta myöhemmin.

Oma ongelmansa on ylipäätään Iranin osallistuminen MM-lopputurnaukseen. Jopa maan omat urheilupersoonat ovat vedonneet FIFA:an, jotta maa vedettäisiin pois turnauksesta. Heidän mukaan Iran rikkoo FIFA:n sääntöjä estämällä naisten pääsyn jalkapallostadioneille.

Maan asemaa ei ole myöskään auttanut se, että Espanjasta Qatariin kävelemään lähtenyt espanjalaismies Santiago Sánchez katosi Iranissa. Myöhemmin selvisi, että Iranin turvallisuusjoukot olivat pidättäneet miehen hänen käytyään vierailulla Mahsa Aminin haudalla. Viimeisten tietojen mukaan Sánchez on yhä pidätettynä, eikä hänestä ole kuulunut.

Onko Englannin orastava menestys historiaa?

”Football’s coming home” -chant taisi tulla kaikille futiksen ystäville tutuksi vuonna 2018. Gareth Southgaten luotsaama Englannin joukkue niitti mainetta ja kunniaa ja nostatti samalla sellaisen jalkapalloilullisen itsetunnon aallon, mitä ei ole vuosiin Britanniassa nähty. Englanti oli lopulta neljäs ja heti perään EM-kisoissa 2020 toinen. Vaan onko eväät jo syöty?

Englannissa luonnollisesti uskotaan omiin mahdollisuuksiin, mutta uskooko kukaan muu? Koko viime vuonna Englanti pelasi 19 maaottelua ja hävisi niistä vain yhden – senkin EM-finaalissa rankkareilla. Tänä vuonna meno on ollut jotain ihan muuta.

Maaliskuun harjoitusmaaotteluiden jälkeen Englanti ei ole voittanut yhtä ainoaa peliä. Kuudesta Nations Leaguen ottelustaan se pelasi kolme tasan ja hävisi toiset kolme. Pahin nöyryytys oli 0-4-kotitappio Unkaria vastaan. Ylipäätään Englanti teki vain neljä maalia koko Nations Leaguessa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Gareth Southgaten Englanti on täynnä kysymysmerkkejä. Kuva: Getty Images.

Nyt ollaan siis jännän äärellä, kun kisat alkavat. Vedonlyöntiyhtiöiden papereissa Englanti on yhä yksi voittajasuosikeista, joskaan ei Brasilian, Ranskan ja Argentiinan tasolla. Kysymysmerkkejä on joka tapauksessa runsaasti ilmassa.

Ben Chilwell ja Reece James Kalvin Phillips eivät pysty pelaamaan kisoissa loukkaantumisten vuoksi. Kyle Walker ja Kalvin Phillips nousevat kisakoneeseen puolikuntoisina. Nouseeko taantumassa ollut Trent Alexander-Arnold huipputasolleen? Kuka pelaa vasempana pakkina? Mikä on heikkoa kautta pelanneen Harry Maguiren rooli? Palaako Marcus Rashford tasolleen? Miten Mason Mountista ja etenkin Phil Fodenista saataisiin tehot irti?

Liikaa avoimia kysymyksiä tulevaksi maailmanmestariksi.

USA nimekkäämpi kuin koskaan

Yhdysvallat ei ole koskaan saavuttanut mainittavaa menestystä jalkapallossa. Historian ensimmäisissä kisoissa 1930 USA oli kolmas ja vuoden 2002 kisoissa joukkue ylsi puolivälieriin. Muulloin kohtalona on ollut jäädä alkulohkoon tai yltää neljännesvälieriin. Viime kisoihin maa ei päässyt edes mukaan.

Nyt joukkueessa alkaa nimien puolesta olla jo eri tavalla mielenkiintoa kuin aiemmin. On AC Milanissa lainalla pelaava Barcelonan laitapakki Sergiño Dest, Juventuksen keskikenttämies Weston McKennie, Leedsin kaksikko Tyler Adams ja Brenden Aaronson, Valencian lupaava Yunus Musah, Chelsean Christian Pulisic ja Borussia Dortmundin Giovanni Reyna. Tällaista nimiloistoa ei ole taidettu nähdä koskaan ennen.

Se on sitten kokonaan toinen asia, mihin materiaali riittää. Yhdysvallat kun ei ollut erityisen vakuuttava MM-karsinnoissa.

Joukkue sijoittui Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintojen kolmannessa vaiheessa kolmanneksi ja lunasti sillä itselleen viimeisen suoran paikan kisoihin. Edelle ylsivät Kanada ja Meksiko, ja Costa Rica keräsi saman määrän pisteitä kuin USA. Jos Yhdysvallat mielii alkulohkostaan jatkoon, sen on pystyttävä huomattavasti parempaan.

Seuraa häntä

Gareth Bale

Gareth Bale on vähän kuin uran loppuvuosien Jari Litmanen. Seurajoukkueessa ei pelejä niinkään, mutta maajoukkueessa aina iskussa. Bale ehti olla jo hyvän tovin Real Madridissa ylijäämämies, kunnes kesällä siirtyi Los Angeles FC:hen.

Eipä ura sielläkään ole kovin kummoiseen nousukiitoon lähtenyt. Vastuuta on tullut 14 ottelussa yhteensä 397 minuuttia eli keskimäärin vain 28 minuuttia ottelua kohti. Maaleja Bale on tehnyt kolme.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Walesin oma Jari Litmanen. Kuva: Getty Images.

Silti Bale on edelleen Walesin maajoukkueelle kaikki kaikessa. MM-karsintojen lohkovaiheessa Bale pelasi loukkaantumisten vuoksi poikkeuksellisesti vain kolme ottelua, joissa teki tehot 3+1. Jatkokarsintojen välierässä Bale upotti ensin Itävallan kahdella maalillaan ja syötti jatkokarsintafinaalissa ottelun ainoan maalin Ukrainaa vastaan.

Walesin menetysmahdollisuudet lepäävät (edelleen) hyvin vahvasti Balen ja Aaron Ramseyn harteilla. Maa on nyt ensimmäistä kertaa MM-kisoissa sitten vuoden 1958, ja jos se mielii alkulohkosta jatkoon (mikä sinänsä on mahdollista), Balen on oltava jälleen iskussa.

Katso ainakin tämä ottelu

Iranin ja Yhdysvaltain ottelussa jalkapalloa ja politiikkaa on mahdotonta erottaa toisistaan. Viime kohtaaminen MM-tasolla nähtiin vuonna 1998. Jos oli silloin tunnelma kireä ottelun alla, samaa voi sanoa nytkin.

Iranin ydinohjelma, Salman Rushdien puukotus, Ukrainan sota… Tulenarkoja kiistoja riittää, ja torstai-iltana 29.11. kello 21 Suomen aikaa nähdään, jatkuuko riitely kentällä vai onnistuvatko joukkueet liennyttämään maiden välejä. Vuoden 1998 ottelu muistetaan jälkimmäisestä.

Näin käy

  1. Englanti. Nations League meni aivan penkin alle ja kysymyksiä on valtavasti ilmassa. Lohkovoiton pitäisi siitä huolimatta irrota helpohkosti, mutta sen jälkeen voi tie nousta pystyyn.
  2. Wales. Lohkon kakkospaikasta käydään ennakkoon ajatellen tiukka kilpailu. Walesilla on kaikki mahdollisuudet mennä jatkoon.
  3. USA. Nimekäs nippu, mutta vire ei ole parasta A-luokkaa. Jos mokaa avauspelinsä Walesia vastaan, on ulkona jatkopeleistä.
  4. Iran. Oli Aasian-karsintojen kolmannessa vaiheessa Etelä-Korean edellä. Nyt tulosta pitäisi tulla jokaista vastustajaa vastaan, mikä aiheuttaa haasteita. Iran voi olla toinen, mutta yhtä hyvin lohkojumbo.

B-lohkon ottelut

21.11. klo 15: Englanti – Iran, Yle TV2
21.11. klo 21: USA – Wales, MTV3
25.11. klo 12: Wales – Iran, Yle TV2
25.11. klo 21: Englanti – USA, Yle TV2
29.11. klo 21: Wales – Englanti, MTV3
29.11. klo 21: Iran – USA, SubTV

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

  • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
  • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
  • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
  • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
  • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
  • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue lisää lohkoennakoita

 

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila