Ymmärretäänköhän, kuinka kova joukkue Tanska on? Ranskalla kasassa tähtisikermä, mutta sorrutaanko taas sisäiseen riitelyyn? Australia ja Tunisia lomamatkalla.

Ranska: voitti Euroopan-karsintojen D-lohkon
Australia: voitti Aasian- ja Etelä-Amerikan-jatkokarsintaottelun
Tanska: voitti Euroopan-karsintojen F-lohkon
Tunisia: yksi Afrikan-karsintojen kolmannen kierroksen voittajista

Hallitsevassa mestarijoukkueessa riittää tähtiloistoa ja draamaa kuin Hollywoodissa

Ranska on syystäkin ollut suuri ennakkosuosikki viime vuosien arvokisoissa. Sen rannaille jääneistäkin pelaajista saisi usein kasattua erittäin kilpailukykyisen joukkueen, eikä tämä vuosi ole poikkeus.

Edellisen MM-kullan takuupelaajiin lukeutuneet Paul Pogba (Juventus) ja N’Golo Kanté (Chelsea) ovat sivussa loukkaantumisten takia, mutta heidän sijastaan Ranskan ryhmässä nähdään muun muassa Real Madridin kaksikko Eduardo Camavinga ja Aurélien Tchouaméni.

Les Bleus voitti edellisissä MM-kisoissa ensimmäisen pokaalinsa lähes 20 vuoteen. Se kävi lähellä jo vuoden 2016 EM-kotikisoissaan, joissa se ylsi finaaliin, mutta hävisi jatko-ottelun jälkeen Portugalille.

Toissa vuoden EM-kisoissa Ranska oli pettymys, vaikka se selvisikin voittajana jatkoon lohkosta, jossa pelasivat sen lisäksi Saksa, Portugali ja Unkari. Ranskan pelaaminen oli kuitenkin jokseenkin tahmeaa, ja noutaja tuli heti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Sveitsi oli vahvempi rangaistuspotkukilpailussa.

Ranska luotti kuitenkin yhä Didier Deschampsiin, joka lähtee alkavaan turnaukseen kisojen pisimpään palvelleena päävalmentajana. Deschamps aloitti pestissään jo kesällä 2012.

EM-pettymyksen jälkeen maailmanmestarit jatkoivat MM-karsintoja Deschampsin alaisuudessa tappiottomasti loppuun saakka ja voittivat välissä myös kauden 2020-21 Nations Leaguen.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Deschamps on johdattanut Ranskan jo yli 130 otteluun. Kuva: Getty Images

Tämän vuoden maaottelut ovat olleet Ranskan mittarilla heikkoa suorittamista. Les Bleus oli pudota Nations Leaguen A-divisioonasta jäätyään lohkossaan kolmanneksi, kun kuudesta ottelusta saldoksi muodostui vain viisi pistettä. Lohkojumbo Itävalta suoriutui vain pisteen verran huonommin.

Ranska on Qatarin kisoihin lähdettäessä jälleen materiaalinsa puolesta yksi suurista ennakkosuosikeista, mutta viime aikojen esitykset herättävät huolta. Edelliset viisi maailmanmestaria ovat lähteneet kisoihin huomattavasti paremmassa vireessä kuin tämän hetken Ranska.

Lisäksi Ranskasta puhuttaessa potentiaalinen skandaali ei ole koskaan kovin kaukana nurkan takana. Vuoden 2010 MM-kisoissa Ranskan pelaajat kapinoivat silloista valmennusryhmäänsä vastaan, eikä kohuilta ole vältytty sittemminkään, vaikka välissä on nautittu myös suurta menestystä.

Yksi Ranskan kaikkien aikojen hyökkääjistä, tuore Ballon d’Orin voittaja, Real Madridin Karim Benzema oli monta vuotta suljettuna maajoukkueen toiminnasta, koska hänen katsottiin olleen osallisena entisen maajoukkuekaverinsa Mathieu Valbuenan kiristysyrityksessä.

Benzema on sittemmin palannut Ranskan riveihin, mutta kohut ovat jatkuneet. Pelkästään tänä vuonna Les Bleusia ja sen taustoja ovat koskettaneet Ranskan jalkapalloliittoon (FFF) kohdistuvat vakavat ahdistelusyytökset, Paul Pogban ja hänen veljensä välinen noitatohtorisaaga sekä Kylian Mbappén kuvaoikeushuolista syntynyt kiista.

Ranskan valmistautuminen turnaukseen on ollut kaikkea muuta kuin ihanteellinen, mutta jos se pystyy jättämään mainitut murheet taakseen ja pitämään ryhmähenkensä kunnossa, se on varmasti yksi turnauksen parhaista joukkueista.

Tanskasta mitalisti?

Tanska on luultavasti yksi Euroopan aliarvostetuimmista maajoukkueista. Se on kyllä tuoreimmassa FIFA-rankingissa kymmenentenä – kirjaimellisesti maailman kirkkaimmassa kärjessä – mutta De Rød-Hvideä povataan yllättävän harvoin arvokisojen kärkisijoille.

Vuoden 2018 MM-kisojen jälkeen Tanska on pelannut 50 maaottelua, joista se on voittanut 31 ja hävinnyt kymmenen. Tänä vuonna Tanska on kärsinyt kolme tappiota: yhden ystävyysottelussa Hollannille ja kaksi Nations Leaguessa Kroatialle, jolle se hävisi niukasti taistelun lohkovoitosta.

EM-kisoissa 2020 Tanska eteni välieriin asti, vaikka sitä koetteli heti turnauksen avauspelissä suuri järkytys, kun sen ykköstähti Christian Eriksen sai sydänpysähdyksen kesken ottelun Suomea vastaan.

Eriksenin elämä ja ura jatkuu onneksi yhä, mutta on uskomatonta miettiä, miten Tanska toipui moisesta tapauksesta

 • A) pelaamaan kyseisen ottelun loppuun
 • B) yltämään välieriin asti

Monen tanskalaisfanin mieli on varmasti välillä vaeltanut ajatukseen siitä, miten joukkue olisi suoriutunut, jos Eriksenin tapausta ei olisi sattunut.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Eriksen palasi Tanskan maajoukkueeseen viime maaliskuussa. Kuva: Getty Images

Tämän vuoden joukkueessa Eriksen on jälleen mukana yhtenä Tanskan johtotähdistä. Tanskan joukkueesta peräti yhdeksällä pelaajalla on aiempaa kokemusta MM-kisoista.

Tanskalla ei ole suuria puutteita juuri millään pelipaikalla, ja sillä on muutamalle tontille maailmanluokan pelaaja tarjolla. Laajemmin yksilöitä vertailtaessa Tanska jää turnausten ykkössuosikkien taakse, mutta Kasper Hjulmandin luotsaama ryhmä on nimenomaan joukkue isolla J:llä.

Maailmanrankingkin sen kertoo, että Qatarissa on monta joukkuetta, joita pidetään ennakkoon Tanskaa kovempana, mutta MM-kisoja voittaakseen ei tarvitse voittaa jokaista huippumaata. Jos tarkkoja ollaan, niin teoriassa kisat voi voittaa ilman, että tekee varsinaisella peliajalla tai jatko-otteluissa maaliakaan.

Pudotuspeleihin Tanska etenee hyvin todennäköisesti – ehkä jopa lohkovoittajana – ja siitä eteenpäin vain taivas on rajana. MM-kisat kestävät mitalistienkin osalta vain seitsemän peliä, eikä kaavio ole tuomassa Tanskalle ainakaan kahdella ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastustajaa, jota vastaan se olisi täysin selkeä altavastaaja.

Seuraa häntä

Hannibal Mejbri, Tunisia

Mejbrillä tulee tammikuussa mittariin vasta 20 vuotta, mutta hän on ehtinyt pelata jo 20 A-maaottelua vaihdettuaan edustusoikeutensa Ranskasta vanhempiensa kotimaahan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Mejbri on Tunisian suurimpia lupauksia. Kuva: Getty Images

Keskikentän eri rooleissa viihtyvä Mejbri oli Ranskassa pelatessaan useiden suurseurojen kiikarissa, ja hänen uudeksi osoitteekseen valikoitui lopulta Manchester United. Tämän kauden hän viettää lainalla Valioliigasta sarjaporrasta alempana pelaavassa Birminghamissa.

Katso ainakin tämä ottelu

Ranskan ja Tanskan kohtaamisesta on lupa odottaa herkullista vääntöä. Hallitseva maailmanmestari on suosikki jokaiseen lohkopeliinsä lähtiessään, mutta Tanska kaatoi Ranskan kahdesti jo tänä vuonna Nations Leaguessa.

Näin käy

 1. Ranska. Yksi kisojen vahvimmista joukkueista paperilla, mutta viime aikojen kohut ja tulokset mietityttävät.
 2. Tanska. Haastaa Ranskan lohkovoitosta.
 3. Tunisia. Lohkon kärkijoukkueet ovat auttamatta liian hyviä, mutta jumboksi jääminen olisi pettymys.
 4. Australia. Jokainen kerätty piste olisi plussaa. Tunisiaa vastaan pienet mahdollisuudet, kärkikaksikko voi latoa rumat lukemat aussien verkkoon.

D-lohkon ottelut

22.11. klo 15: Tanska – Tunisia, MTV3
22.11. klo 21: Ranska – Australia, Yle TV2
26.11. klo 12: Tunisia – Australia, Yle TV2
26.11. klo 18: Ranska – Tanska, MTV3
30.11. klo 17: Australia – Tanska, Yle Areena
30.11. klo 17: Tunisia – Ranska, Yle TV2

Joukkueiden kokoonpanoihin pääset käsiksi tästä linkistä.

Qatarin MM-kisojen kritiikki

Qatarin MM-kisat ovat yksi MM-historian kiistanalaisimmista lopputurnauksista.

 • Qatarin valinta MM-kisaisännäksi tapahtui laajamittaisen korruption myötä.
 • 6 500 siirtotyöläistä on kuollut Qatarissa sen jälkeen, kun kisat on maalle myönnetty.
 • Siirtotyöläisten työoloja on verrattu orjatyöhön.
 • Homoseksuaalisuus on Qatarissa laissa kiellettyä, ja siitä voi saada vankeustuomion.
 • Ylipäätään vähemmistöjen asema Qatarissa on todella huono.
 • Alkoholin juominen ja humalassa oleminen julkisella paikalla ovat laissa kiellettyjä.

Lisätietoa aiheesta löydät täältä.

Lue lisää lohkoennakoita

 

Ville Liimatta