TOP-10: Suomalaisilla väkevä kausi ulkomaisissa huippusarjoissa – tässä kauden parhaat ulkomailla pelaavat suomalaispelaajat

© Kuva: Getty Images
Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

MM-kisat väijyvät enää muutaman viikon päässä, ja Euroopan ”talvisarjat” alkavat olla valmiina. Seuraavaksi suomalaispelaajia hälytetään kesäkuun alun maaotteluihin, ja sitten on loman aika.

Kausi 2017-2018 tarjosi suomalaisittain todella paljon onnistumisia. Löytyi lukuisia mestareita, ja isossa roolissa tahkonneita pelimiehiä. Otetaanpa katsaus kymmeneen suurimpaan onnistujaan.

Tarkennukseksi todettakoon, että niin sanottuja kesäsarjoja ei tässä jutussa huomioida, joten tasonsa puolesta listalle mahtuva Alexander Ring jää tällä kertaa sivuun.

10) Jesse Joronen, Horsens

Huuhkajien 25-vuotias kakkosvahti pelasi Tanskan Superliigassa todellisen läpimurtokautensa. Joronen oli tärkein tekijä siinä, että Horsens ylsi loppukeväksi ylempään loppusarjaan. Mitalisijoista Horsens ei lopulta kamppaillut, ja Joronenkin oli loppukevään loukkaantuneena katsomossa. Väkivahva syksy merkitsi kuitenkin sitä, että Joronen sai siirron ensi kaudeksi Tanskan jättiläisiin lukeutuvaan FC Kööpenhaminaan (uutinen).

Kuva: Getty Images

9) Kasper Hämäläinen, Legia Varsova

Kappe Hämäläinen on ollut Puolassa todellinen menestysmagneetti, sillä hän juhli tänä keväänä jo neljättä perättäistä puolanmestaruuttaan – ja toista tuplamestaruutta. Hämäläisellä itsellään oli myös iso osa mestaruusjunan puksuttamisessa, sillä turkulaiselle tilastoitiin liigassa kahdeksan maalia ja seitsemän maalisyöttöä. 31-vuotiaan maajoukkuekonkarin sopimus kattaa vielä ensi kauden.

”If you want to win, take a Finn”. Kappe Hämäläinen on tehnyt selväksi Puolassa, mitä sanonnalla tarkoitetaan. Kuva: Getty Images

8) Perparim Hetemaj, Chievo

Maajoukkueessa lopettanut 31-vuotias keskikenttäpelaaja pelasi Chievossa jo seitsemännen kautensa, ja pääosan kaudesta totutun isossa roolissa. Reilun tusinan peleistään ”Perpa” sai kantaa myös kapteenin nauhaa.

Kausi oli Hetemajlta jopa poikkeuksellisen tehokas – kolme maalia ja viisi maalisyöttöä – vaikka monen mielestä terrierin onnistuminen mitataankin varoitustilastolla. Lappu nousi Perpalle tällä kaudella yhdeksän kertaa, aina keltaisena. Chievo käväisi välillä putoamistaistelussa, mutta ylsi lopulta itselleen tutunoloiselle sijaluvulle 13. Ensi kaudeksi maisema saattaa vaihtua, sillä sopimus Chievon kanssa umpeutuu kesäkuussa.

Perpa tuuletti tällä kaudella maaliakin. Kuva: Getty Images

7) Berat Sadik, Doxa

31-vuotias hyökkääjätorni siirtyi täksi kaudeksi Venäjältä Kyprokselle, ja osoitti nopeasti, että Kyproksen sarjaan taso riittää helposti. Sadik paukutteli 30 sarjaottelussa komeat 18 maalia, ja antoi kolme maalisyöttöä päälle. Myös cupissa verkko heilui kahdesti. Uran tehokkain kausi takaa, että kiinnostusta lienee maasta jos toisestakin.

Kuva: Juha Tamminen

6) Tim Sparv, FC Midtjylland

Huuhkajien kapteeni urakoi Midtjyllandin puolustuslinjan edessä 41 ottelua, joista valtaosan joukkueen avauskokoonpanossa. Maalikin syntyi kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen (uutinen). Tärkein palkinto tuli kuitenkin aivan kauden päätteeksi, kun Sparv juhli joukkueensa kanssa uransa toista tanskanmestaruutta. Midtjylland ja Sparv ne yhteen soppii, sillä tiistaina Sparv ilmoitti jatkavansa seurassa vielä seuraavatkin kaksi kautta (uutinen).

Tim Sparv, luottomies. Kuva: Getty Images

5) Niklas Moisander, Werder Bremen

Huuhkajien edellinen kapteeni on sopeutunut niin loistavasti Bundesliigaan, että A-maajoukkueelle voi taatusti tulla vielä monta kertaa miestä ikävä. 32-vuotias toppari on käytännössä aina ensimmäinen pelaaja, jonka nimi Bremenin kokoonpanolistaan kirjoitetaan. Tämän on todennut myös Bremenin valmentaja Florian Kohfeldt (lue lisää).

Moisanderin merkityksestä kertoo paljon sekin, että Bremen ei voittanut ainuttakaan 12 ensimmäisestä ottelusta, jotka suomalainen oli sivussa joukkueen kokoonpanosta. Vihdoin 13. ottelussa – kauden päätöskierroksella tärppäsi, mutta tuohonkin peliin Moisander oli jo tervehtynyt vaihtopenkille omiaan tsemppaamaan.

Moisanderin ikimuistoinen maalituuletus. Kuva: Getty Images

4) Robin Lod, Panathinaikos

25-vuotias keskikentän virtuoosi oli pahoihin talousvaikeuksiin ajautuneen Panathinaikosin kauden valopilkkuja. Lod pelasi Kreikan pääsarjassa kaikki Panathinaikosin ottelut, teki viisi maalia ja oli jaetulla ykköspaikalla seuran sisäisessä maalitilastossa. Kauden päätteeksi Lod valittiin myös sarjan tähdistöjoukkueeseen (uutinen). Ensi kauden suunnitelmista ei vielä ole tihkunut tietoa, mutta kiinnostusta sopimuksetonta suomalaista kohtaan on varmasti.

Kuva: Juha Tamminen

3) Glen Kamara, Dundee FC

Huuhkajien keskikentälle jäi sähäkän, hyvin liikkuvan ja periksiantamattoman taistelijan vaje, kun Perparim Hetemaj päätti vetäytyä maajoukkueesta. Tätä aukkoa on kuitenkin tulossa paikkaamaan 22-vuotias Glen Kamara. Kamara siirtyi vuosi sitten Arsenalista Skotlannin pääsarjaan Dundee FC:hen, ja häntä pidetään yleisesti yhtenä koko sarjan tämän kauden parhaista hankinnoista.

Yhtä pelikielto-ottelua lukuun ottamatta Kamara pelasi kaikki Dundeen kauden 46 ottelua, ja yhtä vaille kaikki avauksessa. Minuutteja kertyi kauden aikana ällistyttävät 3 993. Mahtavan kauden jälkeen palkintopöydän putsannutta Kamaraa on viety huhuissa skottijätteihin Celticiin ja Rangersiin sekä Englannin kahdelle ylimmälle sarjatasolle. Dundee on jo keskikentälleen uusia pelaajia hankkinut, joten siirto on todennäköinen. Siirtosumma tulee todennäköisesti olemaan toista miljoonaa.

Kuva: Getty Images

2) Teemu Pukki, Brøndby

28-vuotias hyökkääjä pelasi Brøndbyn riveissä kaikissa kilpailuissa huimat 44 ottelua, ja löi tiskiin komeat tehot 19 maalia ja 11 maalisyöttöä. 17 liigamaalia merkitsivät kakkossijaa paitsi Superliigan maalipörssissä niin myös tässä listauksessa.

Ensi kaudeksi Pukki vaihtaa mitä todennäköisimmin uuteen paitaan, mutta Brøndbyssä äärimmäisen arvostettuna pelaajana. Onhan hän 55 liigamaalillaan seurahistorian kolmanneksi paras maalintekijä Superliigassa (lue lisää Pukista täältä).

Kuva: Juha Tamminen

1) Lukas Hradecky, Eintracht Frankfurt

Joukkueensa kiistaton ykkösmaalivahti tasokkaassa sarjassa ottelusta toiseen, valinta Bundesliigan kauden tähdistökentälliseen (lue lisää) ja Bayern Münchenin jättäminen kakkoseksi Saksan Cupin loppuottelussa (lue lisää). Tarvitseeko edes sanoa enempää?

Hradeckyn kolmea kautta Eintrachtissa voi kuvailla sanoilla hyvä, parempi, paras. Ensi kaudella Hradecky pääsee pelaamaan vielä tasokkaammassa joukkueessa (lue siirrosta Bayer Leverkuseniin), vielä paremman puolustuksen takana, ja tavoite ei voi olla muuta kuin neljän parhaan joukkoon yltäminen Bundesliigassa. Se avaisi suomalaiselle ovet seuraavaksi Mestarien liigaan.

Kuva: Getty Images

Rajan vetäminen kymmeneen pelaajaan on armoton viiva, ja vaikkapa hyvän kauden pelanneelle Paulus Arajuurelle ei nyt paikkaa löytynyt. Se kertoo vain siitä, kuinka hyvän kauden suomalaiset eurokentillä pelasivat.

Kunniamaininnan haluamme kuitenkin jakaa vielä 20-vuotiaalle Fredrik Jensenille, joka teki Eredivisien putoajajoukkue Twentessä viisi maalia, sekä Timo Stavitskille, joka pelasi vasta 18-vuotiaana yhdeksän ottelua kovatasoisessa Ranskan pääsarjassa.

Heikki Kuparinen


Nappaa 20€ riskitön veto!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 20 euroa.
  3. Talletuksen jälkeen saat heti 20€ riskittömän vedon.

Liverpool - West Ham maanantain Valioliigaotteluna! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!