MM-kisojen G-lohkosta on tulossa mielenkiintoinen näytös. Paperilla on kaksi selvästi parempaa ja kaksi heikompaa joukkuetta.

Englantia on läpi jalkapallohistorian pidetty parempana maajoukkueena kuin mitä se todellisuudessa on ollut. Venäjän MM-kisoissa tilanne on se, että Englanti arvottiin G-lohkoon kakkoskorista. Ykköskorin paikan vei Belgia, joskin sekä Englanti että Belgia voittivat omat karsintalohkonsa.

Englannin ja Belgian lisäksi lohkossa nähdään kaksi tuntemattomampaa joukkuetta: Tunisia ja Panama.

Miten karsinnat sujuivat?

Englanti

Englanti lähti karsintoihin synkissä tunnelmissa. Alla oli koko kansakunnan tyrmännyt tappio Islannille EM-turnauksen neljännesvälierissä. Päävalmentaja Roy Hodgson sai mennä, eikä tilalle palkattu Sam Allardyce ehtinyt olla puikoissa kuin hetken, kun hänkin sai lähteä skandaalin seurauksena.

Gareth Southgate ei ollut mikään iso palkkaus, vaan hänet nostettiin alun perin Allardycen tilalle väliaikasratkaisuna. Tulokset olivat niin hyviä, että lopulta Englannin jalkapalloliitto päätyi tekemään Southgatesta virallisesti A-maajoukkueen päävalmentajan.

[readmore from=jalkapallon-mm2018]

Karsinnat Englanti painoi tyylillä alusta loppuun. Kymmenestä ottelusta kahdeksan voittoa, kaksi tasapeliä ja ylivoimainen lohkovoitto. Ei se lohkokaan tosin mikään pahin mahdollinen ollut, sillä Englannin kovimmat vastustajat olivat Slovakia, Skotlanti ja Slovenia.

Oli karsintavastustajien taso mikä hyvänsä, lisää itseluottamusta Englanti on saanut harjoitusotteluista. Viime syksynä tasapelit Saksaa ja Brasiliaa vastaan, ja tänä keväänä voitto Hollannista sekä tasapeli Italian kanssa. Englanti voitti myös molemmat harjoituspelinsä (Nigeriaa ja Costa Ricaa vastaan) MM-turnauksen alla.

Belgia

Belgia oli ensimmäinen Euroopan maa, joka varmisti paikkansa kesän MM-kisoihin (jos isäntämaa Venäjää ei lasketa). Se kertoo kaiken oleellisen siitä, kuinka vahvasti Belgia karsinnoissa suoritti. Kymmenestä ottelustaan Belgia pelasi vain yhden tasapelin ja voitti kaikki loput. Maaliero oli murhaava 43-6. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Joko nyt Eden Hazard (seisoo kuvassa), Romelu Lukaku (oikealla) ja kumppanit lunastavat Belgian maajoukkueen potentiaalin? Kuva: Getty Images.

Numerot eivät tokikaan kerro koko totuutta. Lohkossa ei ollut varteenotettavia haastajia. Kreikka sekä Bosnia ja Hertsegovina antoivat kovimman vastuksen, mutta lohkossa toiseksi sijoittunut Kreikkakin romahti jatkokarsinnassa. Belgian maalieroa puolestaan selittää se, että lohkossa pelasivat myös Gibraltar, Kypros ja Viro. Etenkin Gibraltarin maaliero oli melko surullinen 3-47.

Karsintojen aikana ja niiden jälkeen Belgia on pelannut myös tukun harjoitusotteluita. Tunnelmat ovat olleet hieman ristiriitaiset. Ei Belgia ole hävinnyt kuin Espanjalle, mutta toisaalta maa on onnistunut voittamaankin vain Tšekin, Japanin, Saudi-Arabian ja Egyptin. Tasatulokseen Belgia on päätynyt Hollannin, Venäjän, Meksikon ja Portugalin kanssa. Riittääkö tuollainen taso maailmanmestaruuteen?

Mainitaan vielä, että karsintaurakan aikana Belgia sai kaksi uutta ennätysmiestä. Maan kaikkien aikojen ottelutilastoa johtaa nyt Jan Vertonghen (101 ottelua). Belgian kaikkien aikojen maalipyssy on puolestaan tätä nykyä Romelu Lukaku (34 maalia), joka iski karsinnoissa komeat 11 osumaa.

Tunisia

Tunisian karsinnat alkoivat Afrikan kakkosvaiheesta, jossa Mauritania meni nurin yhteismaalein 4-2. Kolmosvaiheessa Tunisia pelasi samassa lohkossa Kongon demokraattisen tasavallan, Libyan ja Guinean kanssa. Tunisia ei hävinnyt peliäkään, vaan voitti kuudesta ottelustaan neljä ja pelasi kaksi tasan. Viimeisellä kierroksella oli jopa varaa pelata tasan Libyan kanssa.

Panama

Panaman urakka alkoi Pohjois- ja Väli-Amerikan karsintojen neljännestä vaiheesta. Samaan alkulohkoon arvottiin Costa Rica, Haiti ja Jamaika. Panama sijoittui Costa Rican jälkeen toiseksi ja eteni karsintojen viidenteen vaiheeseen.

[readmore from=jalkapallon-mm-historia]

Meksiko oli omaa luokkaansa ja varmisti MM-paikkansa ensimmäisten joukossa. Costa Ricakin kiilasi Panaman edelle, mutta eivät muut. Panama jätti taakseen jatkokarsintaan edenneen Hondurasin ja monen yllätykseksi Yhdysvallat.

Ero ei ollut suuren suuri. Jos USA olisi päätöskierroksella voittanut lohkojumbo Trinidad ja Tobagon, Panama olisi pudonnut jatkokarsintaan. Jos taas Panama ei olisi päätöskierroksella voittanut Costa Ricaa, se olisi jäänyt viidenneksi ja pullahtanut ulos kisoista.

Ratkaiseva Costa Rica -peli oli muuten aikamoinen. Panaman tasoitus 1-1:een oli niin sanottu haamumaali. Osuma hyväksyttiin, vaikkei pallo koskaan ylittänyt maaliviivaa (lue tästä). Aivan ottelun lopussa, 2-1-tilanteessa, Panaman vaihtopelaaja puolestaan potkaisi pallon taivaan tuuliin yrittäen pelata aikaa. Kentälle taas juoksi lisäajalla katsoja, joka sopivasti ”pyörtyi” (lue tästä).

Nyt kävi kuitenkin niin, että Panama voitti ja sijoittui kolmanneksi, vaikka se teki kymmenessä ottelussa vain yhdeksän maalia. Panama on samalla Islannin ohella toinen ensikertalainen MM-lopputurnauksessa.

Seuraa näitä

Joko nyt ladit?

Mittavien perinteidensä vuoksi Englanti piti pitkään itseään muita parempana. Joka kerta se tuli (englantilaisille) yllätyksenä, kun ei menestystä tullutkaan. Viimeisen ehkä kymmenen vuoden aikana asetelma on hieman muuttunut. Englannissakin on ymmärretty, että muut ovat parempia ja että Englanti on vain kärkimaiden haastaja. (Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.)

Englannin maajoukkuetta johtavat nykyään Harry Kanen (toinen oikealta) ja Raheem Sterlingin (vasemmalla) kaltaiset nuoret kyvyt. Kuva: Getty Images.

Nyt kasassa on mielenkiintoinen uusi sukupolvi, jolla ei ole samalla tavalla historian ja perinteiden tuomaa painolastia. Paradoksaalisesti nyt kun Englannilta ei enää odoteta mahdottomia, joukkue voikin yltää aiempaa pidemmälle. Tämä turnaus voi tulla vielä liian aikaisin, mutta nyt Englanti on sentään monelta osin oikealla tiellä.

Belgialla make it or break it

Belgia on laskettu jo parissa viime arvokisoissa ennakkosuosikkien joukkoon. Nopeasta noususta maailman huipulle kertoo se, että maa ei pelannut lainkaan MM-kisoissa 2006 ja 2010 eikä EM-kisoissa 2004, 2008 ja 2012. Brasiliassa 2014 ja Ranskassa 2016 joukkue pääsi puolivälieriin, mutta enemmänkin olisi ollut tarjolla.

Tässä uhkaa nyt käydä niin, että juna karkaa Belgian kultaiselta sukupolvelta. Hetki on tässä ja nyt. Suuri osa avainpelaajista on juuri nyt futarin parhaassa iässä. Thibaut Courtois on 26-vuotias, Toby Alderweireld 29, Jan Vertonghen 31, Kevin De Bruyne 26, Axel Witsel 29, Romelu Lukaku 25, Eden Hazard 27 ja Dries Mertens 31.

Nyt täytyy jo tulla tulosta. Enää ei puhuta pelkästään potentiaalisesta porukasta, vaan nyt tosiasia on se, että Belgian avauksessa lähes jokainen pelaa jossakin suurseurassa – ja vieläpä isossa roolissa. Neljän vuoden kuluttua kultainen sukupolvi alkaa jo osittain olla ehtoopuolella. Pelin henki on make it or break it.

Hajutonta ja mautonta – ja siksi toimii

Tunisian joukkueessa ei ole mitään mielenkiintoista. Ja siksi Tunisia on mielenkiintoinen joukkue. Kaikki tietävät, että Mohamed Salah on Egyptin johtotähti. Kaikki tietävät, että Sadio Mané johtaa Senegalin hyökkäyspeliä. Kaikki tietävät, että Nigerialla on useita suht nimekkäitä pelaajia. Mutta osaisitko nimetä yhtään pelaajaa Tunisian MM-ryhmästä?

[readmore from=jalkapallon-mm-2018–ennakko]

Autan: suomalaisittain ehkä tunnetuimmat nimet ovat Wahbi Khazri ja Yohan Benalouane. Khazri pelaa Sunderlandissa ja oli viime kaudella lainalla Stade Rennes’ssä. Benalouanen seura on Leicester. Sekin kertoo paljon, että Tunisian paras maalintekijä karsinnoissa oli Youssef Msakni. Hän teki kolme maalia.

Tunisiaa ei millään mittarilla voi pitää tähtivetoisena ryhmänä. Se voi olla oikeinkin hyvä asia. Ei ole ketään yksittäistä pelaajaa, jolle vastuun voi vaikealla hetkellä sysätä. On pärjättävä joukkueena. Tasoero Belgiaan ja Englantiin on paperilla valtava, mutta ei Tunisia aivan vailla mahdollisuuksia ole.

Väärässä seurassa?

Panama on ennakkoon ajatellen turnauksen heikoimpia joukkueita. 23 pelaajan MM-ryhmästä moni tienaa elantonsa Yhdysvaltain MLS-liigassa ja Etelä- sekä Väli-Amerikan maiden pääsarjoissa. Mutta se kertoo paljon, että yksikään ei pelaa Euroopan top 5 -sarjoissa, ei edes Hollannissa tai Portugalissa. Ja sekin kertoo paljon, että joukkueessa on kaksi pelaajaa belgialaisen Gentin kakkosjoukkueesta, yksi pelaaja Meksikon toiseksi korkeimmalta sarjatasolta ja vielä yksi pelaaja Espanjan kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta.

Panama on tietysti paikkansa MM-turnauksessa ansainnut. Olihan se karsinnoissa parempi kuin esimerkiksi Yhdysvallat. Mutta se on sitten kokonaan toinen tarina, mihin Panaman rahkeet riittävät MM-karkeloissa. Yksikin piste olisi plussaa.

Maiden joukkuesivut alla linkkeinä (kokoonpanot yms.)
Englanti
Belgia
Tunisia
Panama

Seuraa tätä peliä

Torstai 28.6. klo 21: Englanti-Belgia

Tässä ottelussa mitä todennäköisimmin ratkaistaan lohkovoitto. Peli kertoo paljon siitä, mihin Englanti ja Belgia voivat kisoissa edetä. Erityisen mielenkiintoiseksi ottelun tekee se, että moni Belgian avauksen pelaajista pelaa seurajoukkuetasolla Valioliigassa, joten Englannin ja Belgian pelaajat ovat toisilleen hyvin tuttuja.

Arvio G-lohkon järjestyksestä

1. Englanti
2. Belgia
3. Tunisia
4. Panama

Otteluohjelma ja lähetystiedot

PVM Ottelu TV
18.06 18:00 Belgia Panama Yle TV2
18.06 21:00 Tunisia Englanti Yle TV2
23.06 15:00 Belgia Tunisia Yle TV2
24.06 15:00 Englanti Panama Yle TV2
28.06 21:00 Englanti Belgia Yle TV2
28.06 21:00 Panama Tunisia Yle Areena

 

LUE MYÖS: A-lohkon ennakko: Veikkausliigasta Mohamed Salahin vierelle – konttaako isäntä?

LUE MYÖS: B-lohkon ennakko: Suomalaisväriä ja alkulohkovaiheen kuumin peli

LUE MYÖS: C-lohkon ennakko: Joko Ranska on valmis voittamaan?

LUE MYÖS: D-lohkon ennakko: Lionel Messi jää taas ilman MM-pokaalia