Ykkösen ennakko, osa 2: Häntäpäässä on nyt helpompaa hengittää – tässä putoajakandidaatit

© Kuva: Juha Tamminen

Ykkösen kausi 2019 käynnistyy huomenna lauantaina täydellä viiden ottelun kierroksella. Esittelimme jo aiemmin perjantaina julkaistussa jutussamme sarjanousua kiihkeimmin himoavat viisi joukkuetta, ja nyt edessä on toinen puolikas, niin sanottu ”alafemma”.

Ykkösen häntäpäässä on tällä kaudella hieman helpompaa hengittää, sillä aiemmista kausista poiketen sarjasta putoaa tällä kaudella vain yksi joukkue. Sarjaa kun laajennetaan kaudeksi 2020 kahdella joukkueella 12 joukkueen sarjaksi.

Aloitamme putoamista vastaan taistelevien joukkueiden esittelyn häntäpäästä, eli sijalta 10.

10) MuSa – ”Käymään vaan tänne tullaan eikä olemaan?”

Porilainen Musan Salama on kuulunut viime vuodet Kakkosen kärkiseuroihin, mutta Ykkösessä sitä ei ole kovin usein tavattu. Edellisen kerran MuSa on ollut maamme toisella sarjatasolla vuosituhannen vaihteessa, kun Ykköstä pelattiin vielä kahdessa lohkossa.

Nousu Ykköseen oli lähellä jo syksyllä 2016, mutta tuolloin Gnistan voitti karsintojen otteluparin rangaistuspotkukilpailussa. Viime syksynä kuitenkin tärppäsi, kun GBK kaatui niin ikään rankkarikisassa. MuSa:n nousua todisti ”Wembleyn” ennätysyleisö, 2 136 katsojaa.

MuSa:n joukkue koostui viime kaudella ja koostuu edelleen lähes pelkästään kotimaisista pelaajista. Ryhmään on tehty talven aikana vain hyvin niukasti muutoksia, vaikka kenties sarjatasoa ylempänä vahvistuksille olisi tarvetta ollutkin. Seuran toimintabudjetti on kuitenkin rajallinen.

Viime kaudella Kakkosessa tasan kymmeneen tehtyyn maaliin ylsivät Rudi Dieter, Sami Rantala ja Matias Koskinen. Arvokasta kokemusta edustaa 32-vuotias Samu-Petteri Mäkelä, joka on pelannut Jazzissa ja PoPa:ssa Ykköstä jo 137 ottelun edestä. Pelasipa Mäkelä viime vuosikymmenellä TPS:ssä kourallisen otteluita Veikkausliigassakin.

Samu-Petteri Mäkelä nähdään jälleen Ykkösessä. Kuva: Juha Tamminen

MuSa:n harvoista hankinnoista mielenkiintoisimpiin lukeutuu japanilaishyökkääjä Taiki Kagayama. Kagayama on pelannut Japanissa yliopistosarjoissa, ja harjoitteli talvikauden aikana FC Interin mukana. Sopimuksen Kagayama sai lopulta kuitenkin Porista.

MuSa:n esitykset Suomen Cupissa olivat ennakkoluulottomia, ja etenkin hyökkäystehoja löytyi melko mukavasti. Joukkue tulleekin pelaamaan kauden aikana runsasmaalisia otteluita. Vähäinen vaihtuvuus voi olla etu alkukaudesta, mutta materiaali joutunee kauden edetessä (liian) koville.

Ison kabinettipettymyksen musalaisille tuotti, kun Palloliitto päätti, ettei Musan Wembley sovellu Ykkösessä pelaamiseen. Musan kentällä ei ole kuppi-istuimia eikä katettua katsomoa, joten turvallisuuskriteerit eivät täyttyneet. Niinpä MuSa pelaa kotiottelunsa Porin stadionilla, jossa kentän ja katsomon välissä kiertävät juoksuradat.

Sarjapaikan säilyttäminen tulee olemaan työn ja tuskan takana, ja MuSa onkin putoajasuosikki numero 1.

9) AC Kajaani – Muukalaislegioona täynnä arvoituksia

Vuonna 2006 perustettu AC Kajaani ei lukeudu sarjan vetovoimaisimpiin nippuihin. Kasarmikaupungin joukkue on aloittamassa historiansa kolmatta kautta Ykkösessä, ja viime kaudella se onnistui ensi kerran sarjapaikkansa myös säilyttämään. Eroa JJK:hon tuli viisi sarjapistettä.

Kajaanin oma pelaajatuotanto on rajallista, joten joukkueen menestys on hyvin pitkälti riippuvainen hankintojen onnistumisesta. Silti AC Kajaanilla on turhankin korostetusti saluunan maine. Onnistuneimmista hankinnoistaan se on pystynyt pitämään hyvin kiinni.

Erinomainen brassitoppari Venicio pelasi AC Kajaanissa kaksi hienoa kautta, mutta siirtyi täksi kaudeksi AC Ouluun. Viime kausien muista runkomiehistä myös meksikolainen Alberto Ramírez vaihtoi maisemaa, mutta nigerialainen Michael Ibiyomi sen sijaan jatkaa Kajaanissa edelleen.

33-vuotias Ramírez operoi kajaanilaisten keskikentällä kolme viime kautta. Kahdella Kakkosen kaudella hän teki yhteensä 31 maalia, ja viime kaudella Ykkösessä syntyivät tehot kuusi maalia ja kolme maalisyöttöä. Menetys on siis suuri.

Rautaisena on pysynyt myös Ibiyomin taso. Veikkausliigan RoPS:ssa näytöt jäivät vähiin, mutta Kajaanissa nigerialaiskärki on viihtynyt hyvin. Kahta 18 maalin Kakkosen kautta seurasi viime kaudella 11 maalin kausi Ykkösessä, ja Ibiyomin tehojen varaan lasketaan epäilemättä tälläkin kaudella paljon.

Michael Ibiyomi maisteli RoPS:ssa veikkausliigavauhtiakin, mutta Kajaanissa verkot ovat heiluneet oikein kunnolla. Kuva: Juha Tamminen

AC Kajaanin hankinnoista valtaosa saapuu ulkomailta, mutta on joukossa suomalaisiakin. Maalivahti Jonathan Jäntti pelasi vahvan kauden EIF:ssä. Kiinnostava hankinta on myös JJK-taustainen Topi Järvinen, joka kolusi läpi Suomen nuorisomaajoukkueet. Ulkomaalaistulokkaiden osalta odotukset lienevät korkealla ainakin 20-vuotiaan Brite Andohin kohdalla. Taitava nuorukainen on saanut kotimaassaan Ghanassa runsaasti mediahuomiota.

AC Kajaani löi Suomen Cupin jota kuinkin läskiksi, mutta on kaatanut harjoituskaudella muun muassa KuPS:n. Päävalmentaja Ari Kosken mukaan joukkue tavoittelee paikkaa sarjan viiden parhaan joukossa. Paljon riippuu ulkomaalaisvahvistusten onnistumisesta, mutta kuten Ramírezin ja Ibiyomin tapaukset osoittavat, on Kajaanissa näyttöjä pelaajascouttauksen onnistumisesta jo useiden vuosien ajalta.

AC Kajaanin sarjasijoitus kuuluu Ykkösen vaikeimmin ennustettavien joukkoon, mutta me uskomme ainakin sarjapaikan säilyvän tälläkin kertaa.

8) MYPA – Ei toista sensaatiokautta putkeen

Se, että MYPA pelaa kaudella 2019 Ykköstä, on suurenmoinen saavutus, kun muistetaan, ettei seuralla ollut edustusjoukkuetoimintaa vuosina 2015-2016 lainkaan. Luultavasti MYPA:n paluu parrasvaloihin on useimpien suomalaisen futisfanien mielestä myös sympaattinen juttu.

Vuoden 2005 suomenmestari MYPA on edelleen Veikkausliigan maratontaulukossa kakkosena HJK:n jälkeen. Kestomenestyjää lyötiin kuitenkin vuosikymmenen alkupuolella ankaralla kädellä. Myllykosken paperitehdas lakkautettiin ja samalla MYPA:n budjetista leikattiin leijonanosa. Alkoi pelillinen ja tuloksellinen syöksykierre, joka lopulta johti myös peruuttamattomiin talousvaikeuksiin.

Tammikuussa 2015 MYPA:lta evättiin veikkausliigalisenssi ja helmikuussa se ajautui konkurssiin. Seura ei voinut ottaa paikkaa vastaan Ykkösestä, Kakkosesta eikä lopulta mistään muualtakaan. Pillit pantiin pussiin. Luku on yksi suomalaisen jalkapalloilun lähihistorian synkimmistä, sillä olihan MYPA HJK:n jälkeen pisimpään yhtäjaksoisesti pääsarjatasolla pelannut seura.

Parin vuoden ajan MYPA keskittyi juniori- ja harrastejalkapalloiluun, mutta vuonna 2017 oli uuden alun aika. MYPA sai Purhalta yli jääneen paikan Kolmosessa, ja voitti oman lohkonsa häviämättä koko kauden aikana peliäkään. Kakkosta pidettiin nuorekkaalle MYPA:lle vielä liian kovana palana purtavaksi, mutta mitä vielä. MYPA voitti myös Kakkosessa oman lohkonsa, ja vaikka se hävisikin nousukarsinnoissa TPV:lle, aukesi paikka sarjanousuun PS Kemin konkurssin myötä.

MYPA:ssa on pelannut vuosien varrella lukuisia suomalaisia jalkapallosuuruuksia vaikkapa Sami Hyypiästä, Joonas Kolkasta, Toni Huttusesta ja Saku Puhakaisesta lähtien. Alasajon myötä nimimiehet ovat harvemmassa, mutta kokemusta ryhmään tuo vaikkapa KTP-kasvatti Niko Ikävalko, joka on pelannut Veikkausliigassa toistasataa ottelua.

MYPA:n suvereeni johtohahmo oli viime kaudella ehdottomasti 23-vuotias Jussi-Pekka Rämä. Rämä paukutteli sarjan 22 ottelussa huikeat 23 maalia, ja hänet valittiin oman lohkonsa parhaaksi pelaajaksi. Nousukarsinnat jäivät Rämän osalta torsoiksi loukkaantumisen takia, mutta nyt hän palaa halusta näyttää kyntensä Ykkösessä.

Rutiinia MYPA:n viime kauden joukkueeseen toi veikkausliigakonkari Heikki Pulkkinen, joka ei kuitenkaan Kymenlaaksossa näillä näkymin jatka. Viimeiset tiedot vievät Pulkkista Kolmosessa pelaavan STPS:n riveihin. Tuttuja sukunimiä MYPA:n paidassa nähdään silti edelleen, sillä läpimurtoa tavoittelee poikamaajoukkuepelaaja, 17-vuotias Anttoni Huttunen, jonka isä Toni toimii joukkueen apulaisvalmentajana.

Erittäin ison roolin MYPA:n alakerrassa saanee 19-vuotias toppari Johannes Kytilä. Poikamaajoukkueen kapteeni on HJK:n kasvatti, joka ei ole vielä kyennyt raivaamaan tietään veikkausliigatasolle, mutta läpimurtoon Ykkösessä Kytilä voi olla valmis. FC Lahden organisaatiosta MYPA:an puolestaan siirtyi Nuutti Laaksonen. Veikkausliigan kynnykseltä saattaa vahvistuksia sadella myöhemmin lisääkin, sillä MYPA solmi kauden alla yhteistyösopimuksen HIFK:n kanssa.

Aurinko on alkanut taas viime vuosina paistaa MYPA-leiriin. Kuva: Juha Tamminen

Sen verran lupaava nippu Jukka Karjalaisen valmentamalla MYPA:lla on kasassa, että uskomme sen säilyttävän sarjapaikkansa ensi kaudellakin. Askel askeleelta seura menee jälleen eteenpäin, ja kenties kannattajien mielissä häilyy jo unelma siitä, että jonain päivänä Saviniemellä pelataan taas myös Veikkausliigaa.

7) TPV – Terävin sarjanousija löytyy Tampereelta

Tampereella pelataan taas muutaman vuoden tauon jälkeen Ykköstä, kun vuoden 1994 suomenmestari TPV nousi korkeammalle sarjatasolle kukistettuaan karsinnoissa MYPA:n. TPV pelasi viimeksi Ykköstä vuosina 2007-2010, ja on kuulunut viime vuodet Kakkosen kovimpiin miehistöihin.

Avainsana Paltsarien toiminnassa on jatkuvuus, sillä päävalmentaja Anssi Ylinen aloittaa TPV:n ruorissa jo neljännen kautensa. Myös pelaajistossa vaihtuvuus on ollut vähäistä, joten Ylinen todella tuntee joukkueensa hyvin. Pelitavan tunteminen ja yhteenhitsautuminen näkyi myös Suomen Cupissa, jossa TPV suoriutui Ykkösen joukkueista kenties parhaiten.

Vahvistuksille ei Pallo-Veikoissa nähty suurempaa tarvetta, sillä kaupungin ulkopuolelta muutti seuraan vain pari pelaajaa. Tuomas Lahdesmäki siirtyy TPV:hen Hakasta ja 4-vuotiaana Suomeen muuttanut kurditaustainen Arjan Goljahanpoor GBK:sta. Goljahanpoor teki viime kaudella Kakkosessa 12 maalia, ja hänet valittiin C-lohkon parhaaksi keskikenttäpelaajaksi.

Kokemusta TPV:n joukkueessa edustaa ennen muuta georgialainen laitapakki Giorgi Ositashvili. 34-vuotias Ositashvili aloittaa Suomen kentillä jo 11. kautensa, ja miehellä on Ykkösestä kokemusta jo 150 ottelun edestä. Tulipa pitkän KTP-rupeaman aikana myös Veikkausliiga yhden kauden verran tutuksi.

Giorgi Ositashvili tuntee Suomen kentät kuin omat taskunsa. Kuva: Juha Tamminen

Nuoremmista pelaajista kiinnostavia ovat vaikkapa seitsemän maalia viime kaudella tehnyt 22-vuotias Paavo Näykki sekä valmentaja Ylisen esiin nostama puoliksi hollantilainen Tommi Smeets, 25.

– Smeets on keskikentän keskustassa ratkaisevassa roolissa. Hän opiskeli viime kauden alun Belgiassa ja tuli meille juhannuksen jälkeen emmekä hävinneet heinäkuun alun jälkeen kuin yhden pelin, Ylinen kehuu Palloliiton sivuilla.

6) EIF – Viime kauden sensaatio palaa keskikastiin

Ekenäs IF oli viime kauden suuri yllättäjä. EIF taisteli pitkään jopa suorasta noususta Veikkausliigaan, mutta lopulta tammisaarelaisten oli tyytyminen kolmossijaan, viisi pistettä kakkoseksi päätyneelle KPV:lle jääneenä.

Pääsarjapaikasta haaveili tuskin ennen kauden alkua kukaan, ja kieltämättä Veikkausliigan pelaaminen Tammisaaren keskuskentällä kuulostaakin melko villiltä skenaariolta. Ykkösen vakiojengiksi EIF on kuitenkin jo kasvanut, sillä nyt on alkamassa EIF:n viides perättäinen kausi maan toisella sarjatasolla.

Espanjalainen Gabriel Garcia Xatart oli erinomainen värväys EIF:n valmentajaksi, ja 30-vuotiaan koutsin jatkosopimus olikin EIF:n syksyn iloisin uutinen. Pelaajapakka on mennyt kuitenkin lähes täysin uusiksi, joten Garcialla on täysi työ tehdä EIF:stä jälleen voittava joukkue. Suomen Cupissa EIF jäi lohkonsa jumboksi.

Gabriel García Xatart on tehnyt Tammisaaressa erinomaista työtä. Kuva: Juha Tamminen

Pahoja menetyksiä olivat ainakin Interiin siirtynyt Hanson Boakai, RoPS:iin värvätty Atte Sihvonen, HIFK:hon siirtynyt Riku Selander ja Hakan nappaama Jacob Bushue. Ulkomaille lähtivät topparit Chakib Hocine ja Ulrich Meleke, joista viimeksimainittu jo kesken viime kauden.

Koska lähtijöitä on paljon, on tulijoitakin tarvittu. Iso ruutu on tarjolla HIFK:sta värvätylle Daniel Rantaselle, ja odotukset lienevät korkealla myös Interissä viime kaudella Veikkausliigan makuun päässeen Matias Lahden ja VPS:stä saapuneen Omar Jaman kohdalla. Ulkomaalaisvahvistuksia on tullut niin idästä, lännestä kuin etelästäkin.

Viime kaudella EIF yllätti kaikki, mutta pelaajarintamalla on käynyt sellainen myllerrys, että vastaavaan on nyt vaikea uskoa. Lisäksi off-seasoniin mahtui myös erikoisia harha-askelia intialaispelaajineen. Yllätyshankinta Abneet Bharti ei lopulta saanut komeilla EIF:n pelaajalistoilla kuin pari päivää.

Hyvin myöhään kootun joukkueen yhteenhitsautuminen voi ottaa aikansa, ja pahimmillaan EIF saattaa ajautua aivan sarjan häntäpäähän. 19-vuotiasta Akseli Ollilaa kannattaa seurata tälläkin kaudella. Viime kaudella Ollila iski komeat kahdeksan maalia, ja jos kehitys jatkuu, nähdään nuori hyökkääjä tulevaisuudessa suuremmilla näyttämöillä. Jos Ollila takoo toistakymmentä maalia, ja hankinnat onnistuvat, päätynee EIF sarjan turvalliseen keskikastiin.

Lue myös esittely Ykkösen nousijasuosikeista.

Ykkösen avauskierros lauantaina 27.4.

14 KTP-AC Oulu
17 EIF-Jaro
17 MYPA-TPS
17 AC Kajaani-MuSa
17 HAKA-TPV

Kauden kaikki ottelut ovat katsottavissa Elisa Viihde Sportilta.